Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
US Air Force a fabricat și testat, în numai un an, un avion de vânătoare de generația a 6-a
Forțele aeriene
Data publicării:
Forțele aeriene americane au proiectat, construit și testat în secret cel puțin un prototip al unui enigmatic avion de vânătoare de nouă generație, a confirmat recent, Will Roper - asistent pentru achiziții al Secretarului Forțelor Aeriene.

Potrivit Defense News, noul aparat va șoca cu siguranță comunitatea de apărare, care în urmă cu 20 de ani a asistat la un eveniment de o asemenea anvergură - zborul unui avion de vânătoare experimental, cu ocazia desemnării unui câștigător pentru contractul Joint Strike Fighter (F-35).

“Deja am construit și zburat cu un prototip la scara 1:1 în lumea reală și am făcut-o într-o manieră revoluționară pe plan mondial”, a declarat Will Roper.

Aeronava, ale cărei date tehnice sunt secrete, face parte din programul Forțelor Aeriene „Dominare aeriană de generație următoare” (Next Generation Air Dominance - NGAD), destinat realizării unei familii de sisteme de război aerian care, vor include avioane de vânătoare, drone și alte platforme conectate în rețea.

Roper a refuzat să comenteze câte prototipuri de aeronavă au zburat sau care dintre contractanții de apărare le-au fabricat. Nu a spus când și unde a avut loc primul zbor. Și a refuzat să dezvăluie orice aspect al proiectării aeronavei, dacă a fost cu sau fără echipaj, dacă zboară la viteze hipersonice sau dacă are caracteristici stealth. Important, a precizat Roper, este că la doar un an după ce serviciul a finalizat o analiză a alternativelor, Forțele Aeriene au dovedit că pot folosi tehnici avansate pentru a realiza și testa o versiune virtuală a noului său avion de vânătoare și apoi au trecut la fabricarea unui prototip la scară întreagă, iar în final să fie executate zboruri cu aparatul având sistemele de bord în regim de misiune.

Momentan, programul NGAD se află într-un punct de decizie. Roper nu a spus când Forțele Aeriene vor solicita intrarea în producție a avionului, singura precizare fiind că s-ar putea întâmpla „destul de repede”, iar acest lucru va influența bugetul fiscal pentru 2022.

 

Provocare pentru programele F-25 și F-15EX

 

Programul NGAD are potențialul de a zgudui radical industria de apărare, mai precizează sursa citată. Dacă, Forțele Aeriene vor trece la cumpărarea pe termen scurt a aeronavei, va fi o adevărată provocare pentru programele F-35 și F-15EX, a căror producție riscă să se prăbușească.

În acest sens, Roper a explicat că punctul de cotitură în ceea ce privește cheltuielile cu o aeronavă este atins când aceasta are 15 ani de utilizare. În acel moment, costurile de întreținere cresc considerabil, iar acest lucru devine foarte costisitor pentru Forțele Aeriene. Dar dacă, în loc să se cheltuiască fonduri semnificative pentru întreținerea avioanelor vechi, Forțele Aeriene ar folosi acești bani pentru a cumpăra altele noi? , a precizat Roper. Tehnicile noi de proiectare și testare digitală permit acest salt de la un ciclu de viață de 30 de ani pentru un tip de aeronavă de luptă cum era până în prezent, la o rată de înnoire de 5 – 8 ani.

Rezultatul este o creștere de 25% a costurilor de dezvoltare și de 18% a celor de producție. Cu toate acestea, prețul modernizării aeronavelor ar scădea cu 79%, în timp ce costurile de întreținere sunt practic reduse la jumătate, a argumentat Roper, din punct de vedere economic.

Înnoirea continuă a avioanelor de vânătoare aduce și un beneficiu strategic, pentru că pune China în defensivă, fiind nevoită să reacționeze la progresele tehnice ale SUA, fie prin rachete hipersonice, fie prin drone. Pe lângă faptul că, Beijingul va fi permanent în apărare, va fi și depășit la un moment dat de viteza cu care, Forțele Aeriene vor veni cu generații noi de aeronave de vânătoare. “Acest lucru accelerează ritmul în care putem face lucrurile, astfel încât să putem fi perturbatori în loc de perturbați”, a precizat Roper.

Comitetele de apărare au fost informate privind progresul detaliat al dezvoltării NGAD. De asemenea, au fost ținute conferințe cu mulți dintre parlamentari, pentru a se prezenta atât concluziile analizelor economice, cât și stadiul dezvoltării noului avion. „Am avut un public dur în această privință. Am avut oameni despre care mi s-a spus că vor să taie programul sau că nu înțeleg de ce avem nevoie de el”, a recunoscut Roper. „Dar toate briefingurile nu s-au încheiat din partea parlamentarilor decât cu: Acesta este viitorul, ar trebui să-l facem acum. Și de ce nu mergem mai repede? Și răspunsul la de ce nu mergem mai repede este: pur și simplu banii. Putem apăsa mai tare pe accelerație astăzi, deoarece tehnologia digitală o permite”, a încheiat Roper.

 

Comentariul autorului: Apariția în doi-trei ani a unui avion de vânătoare de generația a 6-a reprezintă într-adevăr o surpriză, inclusiv pentru SUA, deoarece se preconiza ca F-35 să rămână în vârful ierarhiei cel puțin până în 2030. De ce se grăbesc atât de tare americanii să atingă o nouă supremație aeriană, după cea obținută cu celebrul F-117 “Night Hawk”, din anii ‘90 și 2000, în condițiile în care China și Rusia nici pe departe nu pot concura cu Forțele Aeriene ale SUA? Răspunsul, în afară de argumentația economică, ar putea fi o descurajare mai pronunțată a celor două mari puteri mai sus amintite, care devin tot mai amenințătoare, precum și certitudinea de a trece de sistemele rusești de apărare antiaeriană S-400 și S-500.

După cum preciza, chiar asistentul pentru achiziții al Secretarului Forțelor Aeriene, Will Roper, proiectarea acestei aeronave a început doar în urmă cu un an, iar în prezent se pare că au fost finalizate teste de luptă cu prototipul real, ceea ce reprezintă un salt imens în materie de proiectare și producție.

Diferențele tehnologice între SUA și restul marilor puterilor militare rămâne în continuare uriaș. Spre comparație, Rusia al doilea mare producător de tehnică militară de aviație, se chinuie în prezent să pună la punct primul său avion de vânătoare de generația a cincea – Su-57, modernizează vechile bombardiere strategice, dar de fapt mizează pe rachete hipersonice. Între timp, SUA au mutat și în domeniul bombardierelor strategice invizibile, urmând ca din 2025 să intre în serviciu o nouă generație, prin modelul B-21.

În ceea ce privește soarta producției aeronavelor F-35 și F-15EX, poate că președintele Trump a fost cel mai edificator, spunând că n-ar avea “nicio problemă” să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite.

Referitor la caracteristicile tehnico-tactice ale noului avion de vânătoare, se poate doar specula. Cea mai importantă este invizibilitatea pe radare. Din această perspectivă, foarte probabil, aeronava nu va fi detectată de niciun model de radiolocator și nicio rachetă cu ghidare prin radar nu va putea urmări avionul. Se poate estima că noile sisteme de disipare a căldurii vor face inutile și rachetele antiaeriene ghidate termic. Singura modalitate de a doborî acest avion s-ar putea să fie doar în luptă aeriană de către o altă aeronavă cu tunul de bord, care folosește muniție neghidată. Și asta doar dacă se poate egala viteza și capacitatea de manevrare a noului avion de vânătoare, ceea ce va fi puțin probabil. Cu alte cuvinte, această aeronavă, dacă există, va fi doborâtă doar printr-un noroc chior.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mai multe avioane F-16 ajung în Ucraina: Un impuls de putere dat forţelor aeriene ucrainene în contextul escaladării conflictului declanşat de Rusia
Ucraina are Mirage și F-16, viitoarea ei coloană vertebrală, dar un alt avion s-ar plia cel mai bine pe nevoile ei. E însă suspendat transferul
Atac de precizie efectuat de ucraineni în Kursk (Video): Un avion MiG-29 lovește cu o bombă AASM Hammer locul de unde ruşii lansau drone
NATO aduce cercetarea aeriană mai aproape de granițele Rusiei: În această vară, va fi testată lansarea dronelor strategice de la o bază militară din Finlanda
Provocări pe cerul european: Avioane de luptă poloneze au interceptat un bombardier rus Su-24 care efectua „manevre periculoase”. Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Rușii pot detecta F-35, dar e oare suficient? SUA, urmărită încă de „norocul chior” al Serbiei care a doborât un F-117 Nighthawk „invizibil”
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
IAR-99SM, scenariu de comedie. Întârzieri la întârzieri. La alte întârzieri. Avioane Craiova a cerut un nou grafic de livrare deși modernizarea avioanelor trebuia finalizată deja
Încep să vină avioanele pentru Escadrila 571 Aviație Vânătoare. Încă două F-16 au aterizat în România
Turcii accelerează dezvoltarea ”Kaan” care ar trebui să țină loc de F-35: Primele informații despre motorul autohton care va fi integrat pe avionul de generația a cincea
De ce bombardierul american B-52, care a debutat în perioada Războiul Rece, îngrijorează China mai mult decât avioanele stealth F-22 şi F-35?
O dronă NATO RQ-4D ar fi pierdut legătura cu baza în timp ce zbura în Marea Neagră. Rușii se laudă că ar fi fost „ajutată” de Armata rusă
Rușii merg la intimidare: Două bombardiere Tu-95MS au patrulat cu armament la bord, deasupra Mării Barents
Bază militară norvegiana Boda va găzdui un nou centru de comandă aeriană NATO, consolidând prezența aliată în Nordul Îndepărtat
Uite avionul, nu e avionul: După ce unda de șoc a anunțului noului avion de luptă F-55 a trecut, în SUA s-a așternut liniștea
Încă o țară din Flancul Estic vrea sisteme cu rază lungă împotriva rachetelor balistice rusești. În afară de PATRIOT, opțiunile sunt limitate
Ucraina discută despre sistemele Patriot cu oficialii companiei Raytheon: Suntem gata să investim în acest domeniu
„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea unui avion F-16 şi oferă noi detalii: În timpul unei misiuni de luptă, pilotul a doborât trei ţinte inamice
Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit 
Ucraina se concentrează pe F-16 și Gripen, un stat european scoate din joben avioane MiG-29 cărora aviația militară ucraineană nu le-ar spune „nu”
Pentagonul vrea să accelereze achiziția de F-35, loturile 18 și 19 totalizând circa 300 de avioane. F-urile 35 ale României ar putea fi printre acestea?
De ce a fost amânat un survol la joasă altitudine al unui bombardier american B-52, într-un stat aliat aflat în coasta Rusiei
Calitate dovedită în luptă? Succesul J-10C și rachetelor PL-15 împotriva Rafale ar putea propulsa vânzările de arme ale Chinei
Rusia pune România în capul listei scurte unde avioane Rafale franceze cu arme nucleare ar putea ajunge. Din două motive România ar fi „favorită”
Ucraina confirmă pierderea unui F-16 după ce acesta a distrus trei ținte rusești. Câte F-uri au pierdut ucrainenii de la aruncarea lor în luptă
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider

Ştiri Recomandate

Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
pixel