Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Tarasov a declarat că strategia Forțelor Navale ale Ucrainei se axează pe restabilirea controlului Kievului pe mare, după ce Marina a fost grav afectată de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Oficialul ucrinean a respins posibilitatea ca parașutiștii și forțele ruse să poată „captura” Odessa, deși a admis faptul că Rusia este superioară la nivelul forțelor navale. Totuși, această superioritate este mult exagerată.
Într-un interviu acordat publicației Ukrinform, viceamiralul a comentat o posibilă încearcare rusă de a captura Odessa:
„Nu vor lua Odessa (n.r. - forțele ruse). Avem suficiente forțe pentru a respinge un asemenea atac. Dar trebuie să construim o strategie pentru ca inamicul să nu poată nici măcar să se apropie de teritoriul nostru. Treaba noastră este să blocăm accesul pe coastă. Acesta ar fi obiectivul primei etape. Pentru a face acest lucru, trebuie să restaurăm sistemul de supraveghere, să dezvoltăm forțe capabile să descurajeze inamicul și să poată proteja porturile”, a precizat Tarasov.
Viceamiralul ucrainean a recunoscut că Marina Ucrainei nu poate fi egala Marinei Rusiei, dar Kievul va trebui să acționeze asimetric și să recurgă la folosirea armelor la care rușii nu se așteaptă.
„Dar există și un factor de propagandă: nu spun în niciun caz că flota lor ar fi una slabă, dar zvonurile despre forța Marinei Rusiei sunt exagerate. Uneori chiar ei doresc să fie adevărate. Noi avem nevoie de o flotă mică, capabilă să acționeze decisiv și rapid și să poată lovi când va fi cazul”, a conchis Tarasov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.
Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.
În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.
Marina americană a instalat cu succes primul centru de război aerian fără pilot (UAWC) din lume la bordul portavionului George HW Bush (CVN 77). De aici viitorii piloți de drone vor controla operațiunile aeriene ale UAV-urilor de ultimă generație de realimentare aeriană MQ-25 Stingray.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 19.08.2024, un detașament de nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), format din fregata Neustrashimy și petrolierul Yelnya, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Planul Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost de a ajunge la Gurile Dunării și a ocupa Odesa, încercare nereușită de desant maritim în 24 februarie 2022, momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Parte a planului ocupantul a reușit să cucerească Insula Șerpilor, de unde s-a retras însă neputând să susțină ocupația după ce a eșuat să rupă întreg litoralul Ucrainei.
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Deși nu există un program oficial privind demararea achiziției de drone maritime, sau implicarea industriei privind dezvoltarea acestor tipuri de nave, se pare că atât decidenții politici cât și cei militari sunt de acord că dronele navale trebuie prioritizate.
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.
Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina a precizat recent că rușii au reușit să captureze una dintre dronele maritime kamikaze Măgura utilizate de serviciile de informații ucrainene pentru a ținti facilitaţi ale Flotei ruse din Marea Neagră, în ciuda faptului că dronele sunt echipate cu sisteme de autodistrugere.
Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.
Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.
Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.
Nava amiral a Marinei Regale britanice a navigat pe 30 iulie spre baza Portsmouth, după patru luni de reparații în Scoția și o scurtă perioadă intensivă pe mare pentru a-și testa sistemele.
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Pentru a ascunde slăbiciunea marinei lor, rușii s-au angajat recent în manevre navale care implică aproximativ trei sute de nave. Cu toate acestea, în afară de submarine, acestea sunt în mare parte nave învechite, care sunt în plus protejate de mult mai puține avioane în timpul exercițiilor decât în urmă cu un an. Și acesta este efectul cel mai vizibil al pierderilor suferite de aviația navală rusă pe tot parcursul războiul din Ucraina.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, a anunțat, pe 30.07.2024, că Rusia a desfășurat pentru prima dată pe mare trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.
Rusia a început o serie de exerciții navale de amploare, menite să atragă atenția comunității internaționale asupra capabilităților Flotei ruse.
Forțele navale ruse au început marți exerciții de amploare, la care participă aproximativ 300 de nave și 20.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării rus, citat de agențiile de presă ruse, transmite Agerpres și Reuters.
Rusia nu a reușit să intercepteze o dronă ucraineană care a survolat o mare parte a teritoriului rus și a lovit probabil nave rusești aflate într-un port din Marea Caspică, potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, publicat la 15 noiembrie. Potrivit comunității britanice a serviciilor de informații, este destul de probabil că acest lucru să fi provocat îngrijorare în rândul liderilor politici și militari din Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit la telefon pe 15 noiembrie, prima lor convorbire directă în aproape doi ani, potrivit unei declarații a guvernului german. Mai devreme în cursul zilei, ziarul Bloomberg a relatat că Putin și Scholz şi-au program să poarte o convorbire telefonică, deși nu se cunoşteau informaţii despre ora sau subiectele de discuție. Convorbirea, neanunțată nici de Moscova, nici de Berlin, a durat aproximativ o oră, potrivit Reuters.
Presa rusă a semnalat, pe 15.11.2024, că Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să-și dezvolte ofensiva în zona operației militare speciale. Potrivit jurnaliștilor ruși, trupele proprii au preluat și dețin ferm inițiativa pe toate sectoarele frontului. Astfel, dacă până de curând cele mai active acțiuni ale armatei ruse au fost efectuate, în principal, în direcțiile Donețk și Harkov, acum acele zone care au fost menționate mai puțin în rapoartele Ministerului rus al Apărării “încep să prindă viață”.
SUA au deschis o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, subliniind garanția de securitate pe flancul estic al NATO, a declarat președintele polonez Andrzej Duda pe 13 noiembrie. Facilitatea, situată în Redzikowo, în apropierea coastei baltice, face parte din sistemul de scut antirachetă al NATO la nivel european. Kremlinul a condamnat demersul ca fiind o încercare de a „îngrădi militar” Rusia. Construcția bazei a început la începutul anilor 2000 și face parte din scutul antirachetă „Aegis Ashore” al NATO, conceput pentru a proteja Europa de potențiale amenințări cu rachete.
Suedia s-a alăturat oficial unei inițiative ample de achiziționare de rachete Patriot GEM-T prin semnarea unui acord cu NATO Support and Procurement Agency [NSPA]. Acest acord subliniază importanța tot mai mare a cooperării regionale în consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de nave (OSK) din Federația Rusă a anunțat, pe 15.11.2024, că, până la sfârșitul acestui an, crucișătorul greu cu propulsie nucleară Amiral Nakhimov va începe testele pe mare, după finalizarea procesului de reparații și modernizare.
Republicanii au câștigat majorități în ambele camere ale Congresului SUA, consolidând controlul partidului și al președintelui ales Donald Trump asupra guvernului și legislativului țării. Trump, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2025, s-a întâlnit recent cu republicanii din Camera Reprezentanților. Redacţia de limbă ucraineană a Voice of America a vorbit cu unii reprezentanți ai republicanilor după întâlnire, întrebându-i despre viziunea lor asupra politicii Congresului SUA față de Ucraina cu noua majoritate.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah din beirut, dar și rutele de tranzit aflate de-a lungul graniței dintre Siria și Liban, care erau folosite de Hezbollah pentru a transfera arme.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Ucraina nu intenționează să creeze o bombă nucleară, deoarece aceasta nu este o decizie care ar putea schimba semnificativ situația de pe linia frontului, afirmă Mikhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui, într-un comentariu pentru canalul de YouTube RBC-Ucraina.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.
Rusia încearcă să dicteze termenii posibilelor discuții de pace privind Ucraina care ar putea avea loc după venirea la putere în Statele Unite a președintelui ales Donald Trump și semnalează că nu este dispusă să facă nicio concesie noii administrații. Această evaluare a fost publicată în ultimul său raport, la 13 noiembrie, de către Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Polonia a desfășurat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther produse de compania Hyundai Rotem în apropierea regiunii Kaliningrad, adică lângă granița cu Rusia. Acestea au ajuns miercuri în portul Gdynia, iar joi, pe 14.11.2024, au fost puse la dispoziția Brigăzii 9 Tancuri staționate în orașul Braniewo.
Comisia Europeană a aprobat finanțarea pentru cinci proiecte transfrontaliere, menite să sprijine o achiziție mai coordonată și eficientă în domeniul apărării între statele membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt implementate în cadrul Instrumentului de Consolidare a Industriei Europene de Apărare prin Achiziții Comune (EDIRPA), fiecare dintre cele cinci proiecte urmând să primească câte 60 de milioane de euro, cumulând o finanțare totală de 300 de milioane de euro. România face și ea parte din achiziția comună de sisteme Mistral.
Versiunea F-35C a avionului de vânătoare de generația a 5-a, versiune care e dezvoltată special pentru a opera de pe portavioane, a primit ceea ce americanii numesc botezul focului.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
La 8 noiembrie 2024, Estonia a sărbătorit oficial redeschiderea bazei aeriene Amari după finalizarea unor lucrări ample de modernizare. Acest proiect, care a implicat îmbunătățiri semnificative ale pistelor și căilor de rulare ale bazei, consolidează sprijinul Estoniei pentru misiunea de poliție aeriană a NATO și sporește capacitatea operațională a Alianței pe flancul său estic.
La 13 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu Karen Shakhnazarov, directorul general al studioului Mosfilm, deținut de stat. Shakhnazarov a dezvăluit că Mosfilm a predat armatei ruse tancurile sale din anii 1950, utilizate anterior ca recuzită pentru filme. Rusia s-a confruntat cu pierderi foarte mari de echipamente în timpul invaziei sale actuale din Ucraina, în special în ceea ce privește vehiculele blindate și artileria.
Dacă Statele Unite abandonează Ucraina, aceasta va fi o umilință și mai mare pentru America decât retragerea din Afganistan, consideră fostul ministru britanic de externe William Hague. Într-un podcast realizat în colaborare cu cotidianul britanic The Telegraph, Hague a declarat că, dacă viitoarea administrație a președintelui ales Donald Trump permite Ucrainei să se „prăbușească”, acest lucru va avea consecințe asupra credibilității Statelor Unite în lume și asupra capacității Americii de a preveni conflictele viitoare.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
Aproximativ 700 de ucraineni din afara Ucrainei au solicitat, în Polonia, să se alăture ”Batalionului” ucrainean.
Forțele ucrainene au respins miercuri încercările armatei ruse de a sparge apărarea de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters, care citează Statul Major ucrainean.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.