Video: Washingtonul solicită aplicare deplină a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut vineri la ONU "o aplicare deplină a sancţiunilor" împotriva Coreei de Nord pentru a ajunge la denuclearizarea sa, la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate menită să menţină unitatea membrilor faţă de Phenian, relatează AFP.
"O aplicare strictă a sancţiunilor este capitală", a subliniat el în faţa presei după o întrevedere cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Mike Pompeo a cerut în special "oprirea transferurilor ilegale" de petrol pe mare, care permite Phenianului, susţine el, să depăşească cotele de import impuse de ONU.
Coreea de Nord poate termina cu statutul său de "paria" la ONU, dar "acest lucru necesită aplicarea deplină a sancţiunilor", a mai spus Mike Pompeo.
În 2017, Consiliul de securitate, la iniţiativa SUA, a aprobat o serie triplă de sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord, interzicând statelor membre ONU să cumpere de la Phenian cărbune, fier, textile şi produse ale pescuitului.
Exporturile de petrol şi de produse petroliere rafinate către statul nord-coreean au fost şi ele sever limitate
Sancţiunile vizează suspendarea, sau chiar oprirea totală, de către Coreea de Nord a programelor sale de armament nuclear şi convenţional, considerate ameninţătoare pentru planetă.
Cu prilejul întâlnirii sale de o oră cu reprezentanţii Consiliului de Securitate, la misiunea diplomatică sud-coreeană din apropierea sediului ONU, mesajul central al lui Mike Pompeo, precum şi cel al Coreei de Sud, "a vizat confirmarea unităţii şi fermităţii Consiliului de Securitate privind aplicarea deplină a sancţiunilor", a spus ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre.
Ministrul american a subliniat importanţa evitării "oricărui semnal prematur de relaxare care ar fi un contra-mesaj", a adăugat diplomatul francez, care a vorbit despre o reuniune "utilă".
Consiliul de Securitate a fost informat despre o probabilă vizită a preşedintelui sud-coreean la Phenian în toamnă.
Joi, SUA au eşuat în a obţine interzicerea de către ONU în 2018 a exportului de noi produse petroliere rafinate spre Coreea de Nord. Bazându-se pe imagini din satelit care ar ilustra descărcarea ilegală a unor încărcături transportate pe mare în Coreea de Nord, Washingtonul a făcut calcule privind volumul de petrol transportat şi a dedus că Phenianul a depăşit cotele autorizate de ONU.
Trebuie "oprite aceste transferuri ilegale care continuă", a spus Mike Pompeo
Moscova şi Beijingul au cerut Washingtonului informaţii complementare şi explicaţii privind metodologia folosită pentru a putea să-şi formeze o părere privind cererea de interdicţie americană, amânând orice decizie cu mai multe luni.
"China şi Rusia au blocat" solicitarea americană, şi-a exprimat regretul ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, prezentă alături de Mike Pompeo. "Nu avem nevoie de mai multe informaţii", a dat ea asigurări, estimând că dovezile americane sunt suficiente pentru a constata că Coreea de Nord şi-a depăşit cotele de import.
În faţa Consiliului de Securitate, Mike Pompeo "a transmis Rusiei şi Chinei să-şi ridice obiecţiile ridicate la Comisia de sancţiuni privind chestiunea cotelor de petrol", a spus un diplomat sub acoperirea anonimatului.
În ultimele săptămâni, potrivit unei surse diplomatice, "chinezii au făcut încercări de a uşura sancţiunile, dar de fiecare dată Washingtonul a spus nu".
În Consiliul de Securitate, "nu a existat o discuţie serioasă până în prezent privind ridicarea în curând a sancţiunilor", confirmă o altă sursă diplomatică occidentală. "Pentru asta, trebuie să vedem o mişcare serioasă în teren" a Phenianului către denuclearizare. În aşteptare, "trebuie să păstrăm presiunea şi nu este momentul de a ridica sancţiunile".
În această săptămână, Donald Trump a afirmat că nu există o dată limită pentru denuclearizarea Coreei de Nord, după ce a estimat că aceasta va începe "foarte rapid". "Discuţiile continuă şi se derulează foarte, foarte bine" şi "relaţiile sunt foarte bune", a dat el asigurări
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News