Videoconferință NATO. Ministrul Ciucă a pledat pentru prezența înaintată în Marea Neagră
În prima zi a Reuniunii ministeriale NATO, miniştrii aliaţi ai apărării au evaluat stadiul implementării posturii NATO de descurajare şi apărare, cu accent pe implicaţiile generate de dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete duale şi nucleare, pentru securitatea europeană şi euroatlantică.
În acest sens, a fost agreat un pachet coerent de măsuri politice şi militare de adaptare şi a fost reafirmat angajamentul de substanţă al NATO pentru controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferare. Descurajarea nucleară şi răspunsul Alianţei la evoluţiile mediului de securitate au fost abordate şi în reuniunea Grupului de Planificare Nucleară (NPG), transmite MApN.
În cadrul Consiliului Nord-Atlantic, în intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă a pledat pentru necesitatea implementării eficiente a măsurilor dezvoltate sub umbrela prezenţei înaintate adaptate (tFP) în regiunea Mării Negre şi a reiterat apelul către aliaţi pentru sporirea contribuţiilor la proiectele dezvoltate în această regiune de importanţă strategică pentru NATO, în spiritul solidarităţii aliate. Totodată, şi-a exprimat sprijinul pentru aprofundarea procesului de adaptare a posturii Alianţei în relaţie cu provocările de securitate actuale şi viitoare, precum şi pentru adoptarea Conceptului final de descurajare şi apărare a spaţiului euro-atlantic (DDA), ca pas important în eforturile de asigurare a unei apărări coerente a întregului teritoriu aliat.
Referitor la operaţiile şi misiunile aliate, dezbaterile aliaţilor au vizat evaluarea Misiunii NATO Resolute Support (RSM) din Afganistan prin prisma ajustărilor în derulare ale acesteia şi a negocierilor din regiune. De asemenea, a fost prezentată o evaluare a situaţiei de securitate din Irak, fiind analizate premisele procesului de planificare pentru stabilirea viitorului rol al Alianţei în Irak. În context, România şi-a exprimat sprijinul pentru continuarea efortul aliat şi menţinerea angajamentelor într-un mod flexibil, în concordanţă cu dinamica cerinţelor operaţionale specifice şi cu evoluţiile concrete din teren.
Citește și: Excluderea Turciei din programul F-35. US Air Force primeşte avioanele destinate Ankarei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News