Viitorul ''tanc de luptă franco-german'', un proiect ambiţios şi necesar care nu a înregistrat progrese semnificative, mai primeşte o şansă
Proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, se află de mai mult timp în impas. Lansat în anul 2017, acest program militar nu ar fi trebuit să confrunte cu probleme prea mari în măsura în care urma să fie încredințat joint venture-ului KNDS, creată în 2015 prin fuziunea concernului german Krauss Maffei Wegman (KMW) şi a companiei franceze Nexter. În mod evident, nu ar trebui să existe nicio dificultate în împărțirea echitabilă a sarcinilor între cei doi parteneri, în conformitate cu principiile care au fost stabilite de la început, dar lucrurile au stat diferit, deoarece Germania, care conduce proiectul, a impus un al treilea actor, compania Rheinmetall.
Astfel, în 2020, studiul de arhitectură, cunoscut sub numele de "SADS Part 1", a fost notificat producătorilor în cauză. De atunci, însă, a fost prelungit în mod regulat, din cauza lipsei de acord asupra opțiunilor tehnologice și, mai ales, asupra împărțirii sarcinilor, care trebuie să fie echitabilă.
Unul dintre momentele care au dus la blocare programului militar MGCS se referă la armele care urmează să fie montate pe ''viitorul tanc de luptă franco-german'': Nexter pledează în favoarea sistemului său ASCALON, în timp ce Rheinemetall insistă să impună tunul său de 130 mm.
În acest context, tot mai multe îndoieli cu privire la programul militar MGCS au ieșit în evidență, în special din partea Germaniei.
Compania Rheinmetall a prezentat KF-51 Panther, un nou tanc conceput pentru a răspunde cererii generate de războiul din Ucraina [dar până acum fără succes]. Și chiar și KNDS a intrat în joc, promovând EMBT [Enhanced Main Battle Tank], aminteşte publicaţia Opex360.
Acum, Franța și Germania vor da un nou impuls proiectului amânat de creare a unui tanc de luptă comun. Acest lucru a fost anunțat de miniștrii apărării din cele două țări în cadrul unei reuniuni la Berlin. Acest tanc ar urma să înlocuiască Leopard 2 și Leclerc.
În Franța, în timpul examinării noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) pentru perioada 2024-2030, Senatul Franţei s-a pronunțat în favoarea lansării studiilor pentru un tanc Leclerc Mk3. Dar, această idee a fost rapid abandonată în timpul dezbaterilor. Cu toate acestea, în același timp, Bundestag [camera inferioară a parlamentului german] a aprobat un acord-cadru privind producția potențială a 123 de Leopard 2A8, cea mai recentă versiune a tancului produs de Krauss-Maffei Wegmann (în cooperare cu Rheinmetall, n.r.).
Oricum ar fi, ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea programului militar MGCS. La sfârșitul lunii martie, Lecornu a indicat că se va întâlni din nou cu omologul său german pentru a încerca să iasă din impas, explicând că dorește să pună "nevoile militare" înaintea considerațiilor industriale și insistând asupra rolului central al KNDS.
Întâlnirea la care face referire Lecornu a avut loc la 10 iulie la Berlin. Şi, din câte se pare, a contribuit la continuarea discuţiilor cu privire la reliarea programului militar pentru dezvoltarea ''viitorului tanc franco-german''.
,,În ciuda tuturor zvonurilor, ne dorim acest proiect comun", a asigurat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, înainte de a reafirma că MGCS ar trebui să fie operațional "cel mai devreme în 2035".
,,Vrem să facem acest lucru. Și nu o facem doar din motive industriale. Trebuie să definim un viitor pentru acest segment de echipamente militare", a adăugat Lecornu care, pe Twitter, a vorbit despre "discuții sincere și decisive" cu omologul său german. "Nici un nou Leclerc, nici un nou Leopard, MGCS reprezintă un salt tehnologic major care va fi în serviciu până în 2070", a adăugat ministrul francez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News