Guvernul ungar a adoptat, ieri, un ton sfidător la adresa Uniunii Europene, cu două zile înaintea unui vot în Parlamentul European care ar putea duce la sancţiuni împotriva Budapestei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE.
Opoziţia acuză guvernul naţionalist condus de Viktor Orban de erodarea instituţiilor democratice, obstrucţionarea presei critice şi marginalizarea sectorului neguvernamental, notează dpa.
Controversa va cunoaşte un nou episod miercuri, când eurodeputaţii vor decide dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept.
Membrii PE vor supune la vot un raport elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" şi cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE.
Începând cu anul 2010, Orban a exercitat presiuni asupra instanțelor, a mass-mediei și a organizaţiilor neguvernamentale din Ungaria, dar cel mai important, a refuzat ca Ungaria să accepte solicitanții de azil care sosesc în Europa.
Deși Uniunea Europeană a protestat adesea faţă de refuzul lui Orban, nu a reușit în mare măsură să oprească ceea ce criticii lui consideră ca fiind un stil autoritarist de guvernare.
Nu este clar dacă Parlamentul European care are 751 de europarlamentari va putea să adune la votul de miercuri o majoritate de două treimi, necesară pentru a trece moțiunea de cenzură, care acuză Ungaria de încălcarea gravă a principalelor valori ale U.E, mai spune Reuters.
Dacă va fi aprobată, propunerea ar deschide teoretic calea pentru sancțiuni, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în UE - dar, în practică, se aşteaptă ca această moţiune să nu treacă şi să fie blocată de aliatul lui Orban, guvernul naționalist din Polonia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență