Ministerul rus de Externe a făcut acuzații serioase împotriva Coreei de Sud, susținând că aceasta este responsabilă pentru agravarea tensiunilor din peninsula coreeană.
Astăzi, unitatea paramilitară Wagner este în mare parte integrată în Corpul Africii (Afrika Korps) al Ministerului Rus al Apărării și încă deține o putere enormă în Africa. Numărul luptătorilor Wagner din Africa este cu mult sub nivelul maxim din 2023, dar Moscova a continuat să participe la operațiuni militare și să desfășoare campanii de dezinformare în țări precum Mali, Niger și Burkina Faso. Rapoartele de pe teren spun că soldații ruși încă poartă simboluri și uniforme ale lui Wagner.
Dar în Republica Centrafricană a apărut un nou jucător, o companie americană de securitate privată care ar putea fura afaceri de la ruși, scrie portalul independent rus Meduza care aduce informații despre activitățile Rusiei în Africa, făcând referire la un raport al Associated Press.
Înainte de invazia totală a Ucrainei, Grupul Wagner era probabil cel mai bine cunoscut pentru operațiunile sale din Republica Centrafricană.
Republica Centrafricană, care are aproximativ 5 milioane de locuitori, este bogată în aur, diamante, minereu de cupru, fier, mangan, mineral de uraniu. Cu toate acestea, țara rămâne printre cele mai sărace din lume, împovărată de conflicte armate, corupție, economie subdezvoltată, comerț ilegal și alte probleme economice și sociale.
De ani de zile, guvernul de la Bagui s-a bazat pe mercenarii ruși, folosindu-i ca forțe de securitate, oferind la schimb Moscovei acces la mine de aur și diamante.
Imediat după tentativa de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin împotriva Kremlinului în 2023, oficialii din Republica Centrafricană au „intrat în panică” și au apelat la firma americană de securitate Bancroft Global Development, potrivit unui raport Associated Press. Bancroft a semnat cu statul la trei luni după rebeliune și astăzi ajută guvernul cu ceea ce a descris oficial drept „sisteme de informații, cooperare între agenții și aplicarea legii”.
Mai puțin de 30 de angajați Bancroft lucrează acolo, ajutând Republica Centrafricană cu sisteme de informații, cooperare între agenții și aplicarea legii, recunoaște fondatorul Bancroft, Michael Stock.
Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost implicat în acord. Dar o sursă care a lucrat în Africa de ani de zile a declarat pentru AP că Washingtonul „presează de ani de zile autoritățile din Republica Centrafricană pentru a găsi o alternativă la Wagner”.
Michael Stock, le-a spus reporterilor că „se aștepta ca Rusia să înnebunească” la vestea noului parteneriat din Republica Centrafricană, așa că pentru a simți pulsul concurenților, au trimis un angajat vorbitor de limbă rusă în capitală să „stea în un hotel din oras si citeste un ziar După câteva săptămâni, acesta a fost retinut de forțele ruse și nu a fost eliberat până când președintele tarii, Faustin Archange Touadera, nu a intervenit personal.
Samuel Ramani, analist la Royal United Service Institute din Marea Britanie, a declarat pentru AP că există un scenariu periculos pentru Moscova: dacă modelul de securitate rus se va schimba, ar putea provoca un „efect de domino în alte țări africane”.
Oficialii din Republica Centrafricană s-au apropiat de Bancroft, ceea ce arată că aceste guverne nu au devenit marionete rusești, a spus Jack Margolin, expert în companii militare private.
Bancroft este o companie cu sediul în Washington care se declară organizație non-profit și operează în nouă țări - dintre care cinci sunt în Africa. Ei au activat în Somalia timp de peste 15 ani, antrenând parțial trupe pentru a lupta împotriva grupării militante al-Shabab.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus de Externe a făcut acuzații serioase împotriva Coreei de Sud, susținând că aceasta este responsabilă pentru agravarea tensiunilor din peninsula coreeană.
Egiptul, Eritreea și Somalia au anunțat joi într-o declarație comună că șefii celor trei țări au convenit să intensifice cooperarea pentru a "permite Armatei Naționale Federale Somaleze să se confrunte cu terorismul în toate formele sale și să-și protejeze frontierele terestre și maritime".
Armata nord-coreeană a distrus marţi, prin exploziv, secţiuni de drumuri folosite cândva pentru comerţul transfrontalier cu Coreea de Sud, a anunţat Seulul, într-un nou episod al tensiunilor în creştere dintre cei doi inamici, relatează Agerpres și AFP.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că planul „Scutul Estului”, care urmărește consolidarea militară a granițelor estice ale Poloniei, este realizat în colaborare cu țările baltice și Finlanda.
Președintele rus Vladimir Putin testează „liniile roșii” ale Occidentului, i-a avertizat șeful serviciilor de informații civile, Bruno Kahl, pe parlamentarii germani, în cursul audierii de luni a comisiei parlamentare de supraveghere a Bundestagului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat într-un turneu în Balcani, turneu care a început cu o vizită în Albania. Aici Erdogan a anunțat că Turcia va dona Albaniei mai multe drone kamikaze.
Agresiunea Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a încălcărilor drepturilor omului în alte țări și a reprezentat o inspirație pentru cei care nu-i respectă pe ceilalți. Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat acest lucru, pe 14.10.2024, într-un discurs la conferința internațională cu denumirea “Forum 2000”, care se desfășoară la Praga.
În decembrie 2023, un grup de drone neidentificate a fost observat deasupra bazei forțelor aeriene americane Langley de pe coasta Virginiei, unde sunt staționați avioanele de luptă F-22 Raptor.
Rusia ar fi trebuit să-și schimbe doctrina nucleară cu mult timp în urmă, a spus dictatorul belarus Alexandru Lukașenko, spunând că mișcarea va „răci ardoarea” Occidentului.
Taiwanul a raportat duminică prezența unui grup de nave chineze, alături de un portavion, care navighează în sudul insulei, în timp ce armata chineză a lansat un videoclip în care spune că este „gata de luptă”, ceea ce ar putea anunța noi runde de exerciții militare chineze în regiune.
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
Staful de campanie al candidatului republican la funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a depus vineri o cerere de furnizare a vehiculelor armatei și a unui avion al armatei. Se teme de o tentativă de asasinat din partea Iranului.
NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.
Ambasada SUA la București a emis o alertă de securitate privind riscul unor atentate teroriste care ar putea viza instituții religioase, în acest weekend.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că a fost atacat cu ură de la tribuna Parlamentului European, fără a ține cont de fapte. Potrivit acestuia, Bruxelles vrea să instaleze un alt guvern la Budapesta. Așa a răspuns prim-ministrul Ungariei criticilor care i-au fost adresate miercuri la Strasbourg.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.
Ucraina va primi sisteme de artilerie AS90 suplimentare din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2024.
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Un avion de luptă F-16 Fighting Falcon al Escadrilei 85 Testare și Evaluare (85 TES) a efectuat, în septembrie, la Baza Eglin (Florida, SUA), primul zbor cu un nou sistem de război electronic, denumit Integrated Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS).
Presa rusă de propagandă, notează că Rusia a început să experimenteze și utilizarea dronelor kamikaze de tip Shahed cu focoase termobarice.
În urma remarcilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la eșecul Poloniei de a livra Ucrainei avioane de luptă MiG-29, așa cum s-a convenit anterior, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că Polonia poate oferi un împrumut Ucrainei dacă dorește să achiziționeze armament, după cum a informat Polsat.
Iranul devine tot mai agresiv. Ayatollahul Khamenei a amenințat Israelul și SUA cu un răspuns zdrobitor la doar o zi după ce Kamal Kharrazi, un consilier al liderului suprem al Iranului, declara că Teheranul ar putea să-și mărească raza de acțiune a rachetelor balistice și, eventual, să-și revizuiască doctrina nucleară.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Japonia și Uniunea Europeană au anunțat vineri, 1 noiembrie, demararea unui parteneriat de securitate și apărare, inclusiv cu exerciții comune și schimburi între industriile de apărare, totul pe fondul tensiunilor crescânde cu China, Coreea de Nord și Rusia.
Misiunile militare strategice ale țărilor membre NATO încep să devină tot mai puțin predictibile pe măsură ce prognozele privind evoluția situației internaționale de securitate sunt tot mai pesimiste.
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.
Egiptul a negat joi acordarea de asistență Israelului în operațiile sale militare, după ce presa a informat că portul egiptean Alexandria a primit un transport de explozibili destinat unei companii israeliene care furnizează materiale de apărare, acuzând unele părți că încearcă să-i denatureze rolul de a sprijini cauza palestiniană.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Turcia va oferi țării din Cornul Africii asistență financiară pentru proiecte de dezvoltare militară, satisfacând nevoile Mogadiscio în ceea ce privește noile tehnologii și modernizarea echipamentelor.
Varșovia a răspuns declarațiilor lui Zelenski cu privire la MiG-29 și i-a reamintit președintelui ucrainean nivelul asistenței militare poloneze.
Pentru mulţi ucraineni, rezultatul scrutinului care se desfăşoară pe 5 noiembrie în SUA şi impactul său asupra războiului cu Rusia pare acum mai puţin hotărâtor faţă de cum era odată, remarcă Reuters, potrivit Agerpres, într-un reportaj.
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
În regiunea Donețk, forțele armate ruse încă dețin inițiativa și au forțat forțele armate ucrainene să se retragă treptat, arată oficialii serviciilor estoniene de informații.
Insula Hainan, poziționată strategic în apele calde ale Mării Chinei de Sud - a devenit una dintre cele mai importante baze pentru distrugătoarele și submarinele nucleare ale Chinei.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Rusia a câștigat mai mult teritoriu în Ucraina decât în oricare altă lună din ultimii doi ani, susține The New York Times.
Dimensiunea ajutorului acordat Ucrainei de România depășește antrenarea piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon sau donarea unei baterii Patriot. Despre acest lucru a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania fostul ministru adjunct al Apărării de la Kiev, Andrii Shevchenko.
De aproape două săptămâni, atenția publicului mondial s-a concentrat pe măsura actuală a escaladării agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Angajamentul în luptă al trupelor militare din Coreea de Nord este destul de sigur.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 01 noiembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că Rusia și Iranul vor finaliza în curând un acord de parteneriat strategic cuprinzător, care le va consolida și mai mult cooperarea, transmite agenția de stat rusă TASS.
Forțele Aeriene Israeliene au anunțat încă o eliminare reușită a unui înalt oficial Hezbollah, Mustafa Ahmad Shahdi, comandant adjunct al unității speciale a Forțelor al-Hajj Radwan. Anunțul a fost însoțit de o fotografie a unui F-16 cu patru rachete Rampage furnizate de Elbit Systems, deși nu a fost menționată direct utilizarea acestora.
Statele Unite se confruntă cu o lipsă de stocuri de anumite tipuri de rachete de apărare antiaeriană, ridicând întrebări cu privire la disponibilitatea Pentagonului de a răspunde la războaiele în desfășurare din Orientul Mijlociu și Europa și la potențialul conflict din Pacific.
Pe măsură ce Polonia își intensifică eforturile de a-și consolida capacitățile de apărare, oficialii militari polonezi se pregătesc să înceapă negocierile pentru achiziționarea a peste 100 de unități HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de la compania americană de apărare Lockheed Martin.
Reprezentanții Ministerului Apărării din Africa de Sud au anunțat că, pe 31.10.2024, o aeronavă rusească de transport de tip An-124-100 Ruslan a aterizat la baza aeriană Waterkloof. Potrivit acestora, în viitorul apropiat ar urma să se desfășoare o vizită în Africa de Sud a unor bombardiere strategice rusești de tip Tu-160.
Reprezentanții ambelor partide americane din Camera Reprezentanților au făcut apel la președintele american Joe Biden să permită Poloniei să își extindă umbrela de apărare aeriană deasupra Ucrainei. La 28 octombrie 2024, membrii Congresului SUA au trimis o scrisoare oficială de solicitare președintelui american Joe Biden cu privire la securitatea spațiului aerian polonez.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
Comisia parlamentară italiană a aprobat un program de modernizare militară, aprobând un plan în valoare de 8,2 miliarde EUR pentru achiziționarea de tancuri de ultimă generație și modernizarea forțelor terestre ale țării. Această inițiativă, condusă de guvernul premierului Giorgia Meloni, face parte dintr-o strategie pe termen lung menită să alinieze armata italiană la nevoile militare în continuă schimbare ale Europei și ale NATO.