Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Xi Jinping, mesaj la încheierea congresului Partidului Comunist Chinez: Îndrăzniţi să vă bateţi pentru victorie

Data publicării:
Partidul Comunist Chinez (PCC) şi-a încheiat sâmbătă, la Beijing, congresul, care ar urma să-l încoroneze pe preşedintele Xi Jinping cu un al treilea mandat şi să traseze viitorul politic al Chinei pe viitorii cinci ani, relatează AFP.

"Îndrăzniţi să vă bateţi pentru victorie", a spus cu un aer triumfal Xi Jinping, la finalul ceremoniei de închidere de la Palatul poporului, o imensă clădire în stil sovietic care domină Piaţa Tiananmen.

Acest congres, al 20-lea de la crearea PCC în 1921, a avut loc într-un context delicat pentru China, confruntată cu o încetinire a creşterii din cauza carantinărilor cu repetiţie şi tensiunilor diplomatice cu Occidentul.

De o săptămână, circa 2.300 de delegaţi aleşi de diferitele instanţe ale Partidului s-au reunit cu uşile închise la Beijing, având drept misiune remanierea echipei conducătoare a partidului, şi deci a celei de a doua economii mondiale, şi trasarea viitoarelor orientări ale ţării.

Compoziţia noului Comitet central, un fel de "parlament" intern al partidului, a fost adoptată, potrivit Xinhua, care nu a prezentat încă lista celor circa 200 de membri.

Scenă neobişnuită într-o ceremonie în care totul este stabilit în amănunt, fostul preşedinte Hu Jintao a fost escortat spre ieşire, au constatat jurnaliştii AFP.

Vizibil împotriva voinţei sale, bărbatul de 79 de ani, care a fost preşedintele Chinei între 2003 şi 2013, a fost îndemnat de angajaţi să se ridice de pe scaun, aflat lângă cel al lui Xi Jinping. Scena nu a fost nici explicată, nici relatată imediat de media chineze.

Duminică, Xi Jinping va fi cel mai probabil reales în postul de secretar general al PCC, la finalul primei reuniuni a unui Comitet central remaniat, care numără circa 200 de membri.

Simplă formalitate, procedura urmează să-i permită lui Xi Jinping să obţină în luna martie a anului viitor un al treilea mandat prezidenţial de cinci ani, fapt inedit.

"Acest al treilea mandat va pune capăt unei perioade de trei decenii de tranziţie (reglementată) a puterii" în China, a declarat Neil Thomas, analist în cadrul cabinetului Eurasia Group.

Pentru a se menţine la putere, omul forte de la Beijing a trebuit să scoată din Constituţie în 2018 limita de două mandate. Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, poate deci în teorie să prezideze pe viaţă Republica Populară.



Un nou prim-ministru



Analişti şi media speculează asupra voinţei lui Xi Jinping de a schimba titulatura postului său în "preşedinte al partidului", titlul pe care îl avea fondatorul regimului Mao Tze-Dun (1949-1976).

O modificare ar putea fi de asemenea adusă cartei PCC. În 2017, ea a integrat o referire la "gândirea lui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră".

Această menţiune a fost adăugată anul următor în constituţia ţării.

Acest congres ar fi trebuit să ducă la o amplă remaniere a comitetului permanent al Biroului politic.

Noua compoziţie a acestui organ atotputernic format în prezent din şapte membri - care deţine în realitate puterea în China - va fi dezvăluită duminică.

Potrivit tradiţiilor nescrise, o parte din membrii actuali ating vârsta la care trebuie să se pensioneze.

Potrivit cutumei, membrii Comitetului permanent vor fi anunţaţi în ordinea importanţei, numărul unu fiind secretarul general.

Numărul doi sau numărul trei va fi viitorul prim-ministru ce îi va succeda lui Li Keqiang, în martie anul viitor.

Printre numele evocate pentru a-l înlocui sunt Wang Yang, considerat drept una dintre vocile cele mai liberale ale Partidului, sau actualul vicepremier Hu Chunhua.

Li Qiang, lider al partidului la Shanghai, are de asemenea o poziţie bună, în pofida faptului că a gestionat haotic carantina în primăvară.



Ce va urma



Noul comitet permanent va fi format în "majoritate din personalităţi loiale lui Xi Jinping", afirmă Nis Grünberg, din cadrul Institutului Mercator pentru studii chinezeşti de la Berlin.

Numeroşi sinologi estimează că niciun succesor potenţial nu ar urma să-şi facă apariţia.

De la venirea sa la putere în 2012, Xi Jinping a acumulat puteri la vârful celei de a doua puteri mondiale şi a prezidat o întărire a autorităţii regimului.

Şef al partidului, şef al armatei, şef al statului... Liderul a pledat pentru continuitatea politicilor sale în cadrul unui discurs triumfal duminică, în deschiderea congresului.

Strategia "zero COVID" ar urma astfel să continue, în pofida consecinţelor sale nefaste asupra economiei şi a exasperării în creştere a populaţiei faţă de lockdown-urile repetate.

Departe de diplomaţia prudentă a predecesorilor săi, Xi Jinping ar urma să facă vocea Chinei să se audă şi mai mult. Chiar cu riscul creşterii tensiunilor cu marele rival american, în special în jurul chestiunii Taiwanului.

Xi Jinping este în principal "foarte preocupat de securitatea regimului", subliniază analiştii cabinetului SinoInsider, specializat în politica chineză. Ei dezvăluie că acest termen a fost menţionat de 91 de ori în discursul său de duminica trecută, mai mult decât orice altă temă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ştiri Recomandate

Pentagonul pariază pe bătrânul F-22 Raptor: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană a SUA în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
EXCLUSIV
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
pixel