România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Pe măsură ce tensiunile geopolitice continuă să crească, iar lecțiile învăţate deja pe baza conflictului din Ucraina subliniază importanța armamentului greu, contrar aşteptărilor, Europa face un pas decisiv spre consolidarea capacităților sale de apărare. La 1 iulie 2025, a fost lansat oficial Proiectul MARTE (Main ARmoured Tank of Europe), o inițiativă ambițioasă în valoare 20 de milioane de euro, finanțată prin Fondul European de Apărare (EDF), menită să dezvolte un ,,sistem de tanc de luptă principal'' (MBT) de ultimă generație. Și, în acest efort militar european, România joacă un rol esențial.
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
Proiectul MARTE nu este doar o altă inițiativă în domeniul tehnicii militare, ci pare o declarație clară a angajamentului Europei față de autonomia strategică în domeniul apărării. Coordonat de MARTE ARGE GbR, un joint venture între giganții germani KNDS Deutschland și Rheinmetall Landsysteme, consorțiul reunește o rețea impresionantă de 51 de entități legale din 12 țări europene - 11 state membre UE, plus Norvegia.
Această vastă colaborare include lideri industriali, companii de dimensiuni medii, instituții de cercetare și IMM-uri inovatoare, toate contribuind la inovația tehnologică și cooperarea transfrontalieră.
De ce este proiectul MARTE atât de Important?
Comisia Europeană a lansat proiectul MARTE (acronim pentru Main ARmoured Tank of Europe) la 1 iulie 2025, cu o finanțare de aproximativ 20 de milioane de euro din Fondul european de apărare (FEA).

Proiectul, descris ca „o inițiativă menită să consolideze autonomia tehnologică a Europei’’ prin dezvoltarea unui ,,sistem de tancuri de luptă principale (MBT)”, este coordonat și condus de MARTE ARGE GbR: o societate formata între KNDS Deutschland și Rheinmetall Landsysteme. MARTE ARGE este susținută de compania de consultanță Erdyn și de o echipă de bază formată din cinci companii de apărare de top: KNDS Deutschland și Rheinmetall Landsysteme din Germania, Leonardo din Italia, Indra Sistemas din Spania și Saab din Suedia.
MARTE își propune să creeze un MBT adaptat la amenințările viitoare, încorporând tehnologii inovatoare, bazându-se pe lecțiile învățate din conflictele actuale.
Consorțiul MARTE se bucură de un sprijin instituțional robust, cu 11 ministere ale apărării, inclusiv cel al României, acționând ca potențiali clienți. Sub conducerea Ministerului German al Apărării, această coaliție de state - care include Belgia, Spania, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Țările de Jos, Norvegia și Suedia - subliniază un angajament comun pentru integrarea apărării și consolidarea autonomiei strategice europene.
Rolul distinct al României
Prezența României în acest proiect de anvergură nu este deloc întâmplătoare. Ca țară de pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, cu o experiență recentă și directă a realităților geopolitice volatile, România pare că înțelege necesitatea unor capacități de apărare robuste și moderne.

După cum se poate observa în infograficul publicat de European Security Defence, România este reprezentată în cadrul Proiectul MARTE de compania INTERACTIVE SOFTWARE (ISW). Acesta este o companie de software furnizoare de sisteme de comandă și control pentru piața de apărare și securitate internă. Având o vastă experiență în sistemele C2, ISW a livrat soluții de comandă și control BC2A organismelor de apărare (Forțe Terestre) și securitate internă (Poliția de Frontieră) din România.
Deși detaliile specifice ale contribuției fiecărui stat sunt încă în curs de elaborare, implicarea României sugerează că experiența operațională a României și cunoștințele sale despre tipurile de amenințări specifice regiunii est-europene vor fi valorificate în definirea cerințelor și caracteristicilor tancului viitorului. Acest lucru asigură că noul MBT nu va fi doar un produs generic, ci o soluție adaptată la provocările variate ale teatrului de operații european.
Pe lângă sprijinul guvernamental, prezența României în consorțiu indică potențialul contribuțiilor sale tehnologice și industriale. Fie că este vorba de cercetare, dezvoltare, sau chiar de viitoarea producție, firmele și instituțiile de cercetare românești ar putea juca un rol activ în acest efort paneuropean.
În plus, implicarea timpurie a României în faza de studiu și proiectare va facilita interoperabilitatea viitorului MBT cu sistemele și doctrinele de luptă ale armatei române, consolidând coeziunea și eficacitatea forțelor armate europene.
Viitorul este acum şi nu trebuie ratat
Proiectul MARTE a demarat oficial la 1 decembrie 2024, cu o întâlnire inaugurală la Stockholm pe 5 și 6 decembrie 2024. Această inițiativă, condusă de un nucleu de cinci companii de top din domeniul apărării - KNDS Deutschland, Rheinmetall Landsysteme, Leonardo din Italia, Indra Sistemas din Spania și Saab din Suedia – fiecare gestionând un pachet de lucru tehnic, este un exemplu elocvent de colaborare europeană la cel mai înalt nivel.

Faptul că Franța nu este implicată direct în MARTE, fiind parteneră cu Germania în programul Main Ground Combat System (MGCS), subliniază o anumită fragmentare, dar și o diversificare a abordărilor în dezvoltarea tancurilor de generație următoare în Europa. Cu toate acestea, MARTE se profilează ca un pilon fundamental pentru interoperabilitatea viitoare și un element cheie în arhitectura de apărare a continentului.
România, prin participarea sa activă, nu doar că își asigură un loc la masa unde se modelează viitorul apărării europene, dar contribuie și la o inițiativă vitală pentru securitatea colectivă.
În fața unei lumi tot mai impredictibile, Proiectul MARTE, cu România în rolul său crucial, este o dovadă că Europa își ia în serios angajamentul de a-și proteja propriile interese și de a-și consolida capacitățile de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News