Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Acuzat de spionaj în Rusia, Paul Whelan riscă ani grei de închisoare
25 mai, 16:09
Parchetul rus a cerut luni o pedeapsă de 18 ani de detenţie pentru Paul Whelan, un fost puşcaş marin americano-britanic judecat pentru spionaj şi care dă asigurări că este nevinovat şi că i s-a întins o capcană, a anunţat luni avocatul său, citat de AFP.
Paul Whelan

Procurorul "a cerut să fie declarat vinovat şi condamnat la 18 ani de colonie penitenciară cu regim sever", le-a declarat jurnaliştilor Vladimir Jerebenkov în faţa tribunalului, adăugând că este "sub şoc" din cauza acestui rechizitoriu "foarte dur". "Sper într-o decizie justă", a adăugat avocatul, care a anunţat că tribunalul îşi va pronunţa verdictul în 15 iunie.

Paul Whelan, 50 de ani, care deţine de asemenea cetăţeniile canadiană şi irlandeză, a fost arestat în 2018 "în timp ce comitea un act de spionaj", potrivit serviciilor de securitate ruse, transmite Agerpres.

Avocatul său afirmă că Whelan a fost atras în capcană de una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce americanul credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia în compania sa.

"Procurorul crede că Paul Whelan este vinovat, că este ofiţer al Agenţiei de informaţii a Pentagonului (DIA), că a încercat într-adevăr să primească informaţii reprezentând un secret de stat şi care ar putea afecta securitatea Rusiei", a adăugat Vladimir Jerebenkov.

În declaraţia în faţa tribunalului, Paul Whelan a dat asigurări la rândul său că "nu a comis niciun act de spionaj şi nici nu culegea vreo informaţie secretă", conform avocatului său.

Cazul Paul Whelan este una din numeroasele surse de tensiune între Moscova şi Washington, între care relaţiile s-au deteriorat în special în urma disputelor asupra conflictului ucrainean, războiului în Siria şi menţinerii parităţii strategice între cele două mari puteri.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro