Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Administrația Trump și europenii pică primul lor examen privind reacția la escaladarea nucleară? Atacul dronei ruse de la Cernobîl, testare pentru aliați
Strategica
Data publicării:
Statele Unite ale Americii, puterea pacificatoare în care omenirea și-a pus speranța după cel de-al Doilea Război Mondial că o va proteja de o nouă catastrofă, și-a făcut foarte bine treaba și a menținut planeta sigură.
Centrala nucleară Hmelnițki / Хмельницька АЕС
Centrala nucleară Hmelnițki / Хмельницька АЕС

În cei aproape 80 de ani care au trecut, metodele Americii, prin care s-a menținut starea de siguranță la nivel planetar, desigur una relativă deoarece nu se poate prevedea absolut totul, au variat în funcție de amenințare. Uneori a fost nevoie de abordări pur reactive, în altele de măsuri proactive, dar paradigma, în care a funcționat întreg sistemul preventiv, a avut (și încă are) la bază cât mai mulți aliați care înțeleg cât de importantă este această misiune și o sprijină.

Fără această protecție de cea mai înaltă calitate, descurajantă pentru orice factor perturbator, nu este posibil comerțul liber. De asemenea, în lipsa acestei forțe covârșitoare, relațiile interstatale pot degenera rapid în haos, războaie sau, mai nou, se alunecă pe panta așa-zisei multipolarități în care fiecare își confecționează bucata lui de lume cu propriile reguli, complet diferite de ceea ce s-a convenit unanim internațional și s-a validat ca funcțional în acești ultimi 80 de ani.

Una dintre preocupările majore ale SUA de-a lungul anilor a fost bineînțeles siguranța nucleară deoarece, armele și tehnologiile bazate pe materiale nucleare au o capacitate distructivă foarte mare.

Criza rachetelor din Cuba din anii 60 ai secolului trecut, tratatele de dezarmare nucleară pe care SUA le-au făcut funcționale, precum și toate demersurile și preocupările americane pe tema reducerii proliferării nucleare, au arătat toleranță apropiată de zero față de orice derapaj în această zonă. Au fost și speculații că accidentul nuclear de la Cernobâl din 1986, ar fi fost atât de bine instrumentat de SUA, încât a cântărit semnificativ la încheierea Războiului Rece.

Acum, la aproape 39 de ani de la acel eveniment nefericit, centrala nucleară de la Cernobâl revine în atenția publică internațională. O dronă rusească cu peste 50 de kilograme de explozibil la bord a lovit, în primele ore ale zilei de 14 februarie 2025, sarcofagul de protecție al centralei, făcând o gaură în structură și declanșând pentru scurt timp un incendiu, potrivit autorităților ucrainene.

Rusia a negat că UAV-ul exploziv este al său. Moscova are un trecut bogat în a evita să-și asume responsabilități care pot duce la tragerea ei răspundere. Printre altele, se poate reaminti că, în 2014, când a anexat Crimeea, conducerea Rusiei a negat că soldații înarmați fără însemne, care au alungat trupele ucrainene din peninsulă, erau ai săi.

Tot pe 14 februarie, la câteva ore după incidentul care putea duce la eliberarea de material radioactiv în atmosferă, vicepreședintele SUA, JD Vance, în deja celebra expunere de la Conferința de Securitate de la Munchen, minimiza pericolul reprezentat de Rusia și se arăta foarte preocupat de soarta democrațiilor din Europa. Niciun cuvânt nu a spus despre acest incident care reprezintă o escaladare și o conduită foarte periculoasă cu consecințe greu de gestionat.

Pe 15 februarie, la o zi de la atacul asupra centralei nucleare, administrația Trump merge imperturbabil mai departe cu planul de încheiere a războiului ruso-ucrainean ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Potrivit CNN, care citează surse surse familiare cu planurile, o echipă de la Washington, formată consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, secretarul de stat, Marco Rubio, și trimisul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, urmează să călătorească în Arabia Saudită pentru întâlnirea cu înalți oficiali ruși. Una dintre surse a spus că întâlnirea va avea loc în zilele următoare.

De asemenea, soluționarea cât mai rapidă posibil a războiului a fost și unul dintre subiectele discuției din 15 februarie, dintre secretarul de stat, Marco Rubio, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA. Convorbirea dintre cei doi înalți oficiali, american și rus, a fost o premieră după cei câțiva ani de absență a dialogului direct între cele două foarte importante instituții.

Nicio referire nu a existat în comunicatul oficial american despre condamnarea atacului asupra centralei nucleare de la Cernobâl, care pune în pericol grav siguranța multor oameni nevinovați, neimplicați în război. Niciun cuvânt nu s-a auzit dinspre administrația americană că are și ea linii roșii, existente în tratatele internaționale, peste care Washingtonul nu permite nimănui să le treacă fără să sufere consecințe.

 

 

Atacul dronei ruse de la Cernobîl, testare pentru aliați

 

Conform legislației SUA și a tuturor țărilor libere, există prezumția de nevinovăție, iar verificarea apartenenței sau a traiectoriei unui UAV plin de explozibil necesită mult timp și nici măcar puternicul și sofisticatul aparat de informații american nu poate fi atât de prompt. În fond, nu s-a întâmplat nimic grav și chiar este îmbucurător că lucrurile nu au luat o turnură periculoasă. Totuși, faptul rămâne ca un simbol al unei direcții foarte serioase de amenințare care trebuie să primească întreaga atenție cuvenită din partea întegii comunități internaționale.

Cu toate acestea, presupunând că atacul cu dronă asupra centralei nucleare Cernobâl a fost executat de forțele ruse, este obligatoriu de înțeles ce anume a intenționat conducerea de Moscova cu el, având în vedere coincidența și cronologia remarcabilă dintre atac și Conferința de Securitate de la Munchen.

O primă ipoteză, având în vedere gravitatea mare a amenințării, este că Moscova transmite mesajul că nu va ceda în cererile sale privind planul de pace, iar momentul ales pentru livrarea mesajului – chiar înainte de începerea Conferinței de la Munchen, are ca scop să arate determinarea mare pe care în atingerea acestor obiective.

O a doua ipoteză, care nu o exclude pe prima, este de a testa reacția internațională și în special a SUA față de escaladarea în zona nucleară. După cum s-a văzut, nu a existat reacție din partea administrației americane dar nici la nivelul liderilor europeni. Prilej mai bun decât Conferința de Securitate de la Munchen de a condamna această intimidare nu există.

O a treia ipoteză, care nu le exclude pe primele două, este de a verifica cât de mare este angajamentul administrației americane de a merge cu planul de pace, ignorând chiar și amenințări grave la securitatea internațională.

O a patra ipoteză, care este cea mai tulburătoare și mai îngrijorătoare, care nu le exclude pe primele trei, este că Moscova transmite țărilor europene să nu se amestece în negocierile de pace. Europa are centrale nucleare în raza de acțiune a dronelor explozive rusești, care pot fi lovite cu ușurință, în timp ce Moscova, cu nonșalanța și ușurința deja bine cunoscute, poate spune că drona nu a fost a ei.

Dacă Moscova a făcut intenționat acest test, concluzia care rezultă, este că atât administrația SUA cât și conducerile țărilor europene nu l-au trecut, cel puțin în spațiul informațional public, probabil prea preocupate de disputele interne care, în mod normal ar trebui să pălească în fața unei amenințări de natură nucleară.

 

America se îndepărtează

 

Făcând un corolar al întregii situații, una dificil de abordat în actualele condiții de securitate, se pot pune în final următoarele întrebări: cu cine oare se negociază pentru planul de pace, cine pe cine controlează de fapt, care este gradul de credibilitate al conducerii Rusiei, se poate avea încredere că va respecta ceea ce va promite?

Dar, presupunând că trenul a plecat din gară, că decizia a fost luată la Washington și administrația americană se grăbește să oficializeze un divorț dintre SUA și Europa, și vrea să oprească cât poate de repede războiul ruso-ucrainean și să plece în Pacific, atunci Casa Albă ar putea, cel puțin, să se abțină în a potența curentele naționalist-suveraniste din cadrul Europei care vor duce în cele din urmă la distrugerea Uniunii Europene, la fragmentare și la o predispoziție crescută de conflicte interstatale.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a amintit la Conferința de pace de la Munchen de anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale din România. Dacă dumnealui crede că un candidat care a spus că Ucraina este un stat artificial și care consideră, teoretic, că României i se cuvin teritorii din Ucraina, de parcă Rusia nu ar fi fost îndeajuns, poate ajunge la conducerea României fără să manipuleze alegerile, atunci ori are vreo impresie foarte proastă despre poporul român ori vrea neapărat să se asocieze cumva cu aceste idei distructive nu doar la nivel european, ci mondial. Este cumva domnul vicepreședintele Vance de acord cu afirmația că Ucraina este un stat artificial? Este posibil ca liderii politici, culturali și istorici din România să nu fi făcut suficient pentru a explica poporului român toate aceste aspecte de drept internațional și de bună înțelegere cu vecinii, și sunt de condamnat pentru asta și trebuie atenționați și sprijiniți pentru a-și face treaba cât mai bine, pentru că nu există un plan B la așa ceva. Dar potențarea de la nivelul cel mai înalt politic din lumea asta, care este administrația americană, a unui candidat din România care vede noi împărțiri teritoriale prin toată lumea, posibile doar prin războaie și distrugere, ridică semne de întrebare cu mult mai mari comparativ cu anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale din România.

Reorientarea americană pentru teatrul Pacificului, chiar și cu Australia, Coreea de Sud și Japonia de partea SUA, va avea nevoie de toți prietenii posibili, mai ales de aliații NATO, pentru a descuraja și eventual lupta împotriva Chinei care este un colos populațional și economic. Războiul din Ucraina a demonstrat că Rusia a compensat populațional, pentru că a avut de unde, pierderile mari pe câmpul de luptă. Dacă administrația americană renunță atât de ușor la decenii de alianță, demonstrează că nu ia în serios amenințarea Chinei fie pentru că se consideră autosuficientă militar, fie că subestimează puterea economică și militară a Chinei.


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sursă foto: US Army Facebook / Harta: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir
EXCLUSIV
La ce masă și cu cine se așează România în noua ordine mondială care se naște: Un nou Război Rece? | Ioana Bercean, la Obiectiv EuroAtlantic
Bilanț sumbru al Rusiei în Kurskul ocupat de ucraineni: Pentru prima dată în 80 de ani rușii pierd mii de soldați și sute de tancuri, adânc în teritoriul rus
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Armata rusă
EXCLUSIV
Cum ar putea arăta viitoarea strategie a Occidentului în raport cu Rusia: Aceasta trebui descurajată militar pentru încă 40 de ani, iar Ucraina trebuie consolidată
Forțele Aeriene ale SUA desfășoară avioane F-16 în Groenlanda în cadrul unui exercițiu de pregătire pentru zona arctică: Interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”
Rusia se înarmează după denunțarea Tratatului INF: Producție de serie pentru noile rachete Iskander, în versiune cu rază de acțiune de 1.000 km
Profesorul Ștefan Ciochinaru analizează la DefenseRomania harta revizionistă propusă de Rusia pentru împărțirea Ucrainei, o Cutie a Pandorei foarte periculoasă și utilizată pentru a destabiliza Europa
EXCLUSIV
Rusia deschide Cutia Pandorei în cel mai periculos moment pentru Europa după 1945: Împărțirea Ucrainei | Prof. Ștefan Ciochinaru vine la Obiectiv EuroAtlantic
România, Ambasadă Punct de Contact NATO la Tokyo. România și Japonia au discutat pași concreți pentru a duce Parteneriatul Strategic la următorul nivel
Ucraina folosește o ,,armată fantomă'' de tancuri Leopard pentru a păcăli forţele ruse (Foto): Utilizarea de false echipamente militare a avut un impact psihologic major
Serviciul britanic de informații al Apărării a analizat atacurile ucrainenilor asupra depozitului de petrol rusesc de la baza aeriană Engels
Ordinele lui Trump au derutat inclusiv Pentagonul. Departamentul va întrerupe temporar asistența financiară străină, Ucraina putând fi principala victimă
Forțele speciale ale Ucrainei le-au oferit rușilor o noapte dificilă. Ținte militare cruciale lovite, precum și sistemul de conducte din Marea Baltică
Aproximativ 90 de rachete Patriot au fost trimise din Israel în Ucraina, cu implicarea Statelor Unite
Așa arată orașul Marinka din Ucraina, „eliberat” de ruși după ce a fost literalmente ras de pe fața pământului. Multe altele sunt în aceeași situație. Photo: Presidential Office of Ukraine
EXCLUSIV
Așa arată „eliberarea rusă”: Cucerirea a moloz și dărâmături. Hossu: Umanitatea nu a fost pregătită pentru raderea de pe fața pământului a unor orașe întregi
Războiul de iarnă și conceptul unic "Sisu", esențial în cultura militară finlandeză (Video): Armata Finlandei se antrenează să îndure condiții extreme
Armata SUA a primit undă verde să dezvolte un sistem de tip Iron Dome: Trebuie să începem imediat construirea unui scut modern de apărare antirachetă
Forțele ruse schimbă tactică în apropiere de oraşul ucrainean Pokrovsk, încercând încercuirea în loc de asaltul direct: Forțele ucrainene observă trupele rusești folosind tactici aliniate la doctrina
Provocarea hegemoniei Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu trece prin Liban și Siria
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Surse ucrainene susțin că Israelul a trimis Ucrainei armamentul ușor de proveniență rusă capturat în Liban
SUA dezvoltă un nou tip de muniţie avansată pentru Ucraina: Proiectul ERAM da naştere unei ,,rachete-bombă'' de ultimă generație care va avea capacități anti-navă
Ajutorul militar american continuă să ajungă în Ucraina: Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane aterizează la un important centru logistic
Foto: Iranintl.com
EXCLUSIV
Acceptăm să schimbăm hărțile Europei? Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului

Ştiri Recomandate

Consilierul pentru securitate națională al SUA se declară „dezamăgit” de comunicarea echipei Trump cu Ucraina și apără o diplomație de tip ,,shuttle''
Prima imagine care confirmată utilizarea unui avion F-16AM ucrainean într-o misiune de luptă împotriva forţelor ruse (Foto)
Rachete din ce în ce mai puține: Zelenski avertizează asupra lipsei de Patriot în contextul discuțiilor privind securitatea şi cere aprobare pentru producţia acestora
Rachetele și dronele rusești au lovit infrastructura de gaze a Ucrainei: “Acesta este de-a dreptul terorism”, acuză ministrul ucrainean al energiei
Noul președinte al comitetului militar NATO: Trebuie să ne pregătim de un conflict cu Rusia; Ucraina nu va fi ultima țintă a lui Putin
Propunerea europenilor pentru a calma administraţia Trump: 30 000 de militari din state europene în Ucraina pentru a asigura încetarea focului
Ucraina anunță că nu se va preda și nu va ceda presiunilor. Ucraina va lupta până la final pentru dreptul la propria existență
Cine leagă de mâini piloții români de F-16 care vor să apere România. Dar mesajul transmis Rusiei este că „pe aici nu se trece”
Su-27 ucrainene, în noua schemă de camuflaj în stil F-15 american. De ce au schimbat ucrainenii culorile și schema de camuflaj pe Su-27
Autoritățile europene pentru concurență investighează achiziția companiei americane Collins Aerospace de către francezii de la Safran
Putin se declară surprins de atitudinea lui Trump față de Europa și îi face un compliment: ”Îi tratează destul de inteligent”
Cristian Diaconescu susține că declarația sa a fost scoasă din context: Rusia a cerut revenirea României în sfera de influenț rusă în 2022, nu în 2025
Trump reia tirul. ”Dictatorul” Zelenski putea veni oricând la negocieri dacă ar fi vrut. Motivul furiei, recunoscut chiar de președintele SUA: „A încălcat” acordul cu metale rare
Șeful Pentagonului ordonă armatei să pregătească planuri de reduceri drastice de buget în unele domenii
Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Germania avertizează că poziția lui Trump împotriva Ucrainei e periculoasă. Concomitent, Macron e așteptat săptămâna viitoare în SUA
Polonia susține că statele vecine Rusiei nu ar trebui să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina: Ar putea duce cu ușurință la declanşarea de provocări
Europa reacționează la declarațiile lui Trump potrivit cărora Zelenski „nu ar fi trebuit să înceapă” războiul: Nimeni în afară de Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei
Legea care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian național, adoptată de Camera Deputaților
Flota de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române devine mai puternică: Acord cu Statele Unite pentru achiziţia a 400 de bombe ghidate GBU-39B
Trupele ucrainene din regiunea Kursk sunt în pericol: Putin susţine că militarii ruși au pătruns în regiunea Sumy, încercând probabil să taie aprovizionarea forțelor din direcția Sudzha
România, cap de pod al Europei către Asia Centrală. Coridorul Asia Centrală-Caucaz-Europa poate spori securitatea economică și energetică a regiunii
Cum putem preveni o nouă agresiune militară rusă? Ministrul de externe lituanian: „Sute de mii” de trupe străine ar trebui să fie desfășurate în Ucraina
MAE afirmă că nu au existat intervenții din partea SUA pentru a permite candidatura lui Georgescu
UE pregătește o demonstrație de forță: Un ajutor militar de 6-10 miliarde de euro pentru Ucraina
Franța întinde o mână Bucureștiului: Ilie Bolojan discută cu Emanuel Macron, înainte de reuniunea informală de miercuri
SUA, Rusia și China participă la un exercițiu naval internațional: “Komodo-2025” adună peste 30 de state
Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India
Britanicii ar putea trimite zeci de avioane Eurofighter pentru menținerea păcii în Ucraina, drept compensație pentru o prezență terestră mai redusă
Trump dă o lovitură grea Kievului reluând teza Kremlinului: Ucraina a început acest război / Trebuie să organizeze alegeri prezidențiale
Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România
Conferință de impact la București: "Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei: Războiul văzut prin ochii martorilor"
pixel