Ajunge prima navă vânător de mine britanică din clasa Sandown achiziționată de România. Războiul Rusiei din Marea Neagră urgentează procedura
Forțele Navale Române au nevoie cât mai rapid de nave vânător de mine în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a minat la propriu Marea Neagră.
Vânătorul de mine HMS Blyth din clasa Sandown. Foto: Royal Navy
Una din marile probleme cu care se confruntă Forțele Navale Române în contextul războiului rus de agresiune în Ucraina sunt minele maritime care, nu de puține ori, ajung inclusiv în apele teritoriale ale țării noastre. Aceste mine au capacitatea de a produce pagube majore.
Reamintim că în septembrie anul trecut Forţele Navale Române au trimis dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” pentru a neutraliza o mină de război care plutea în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, mecanismul exploziv fiind depistat la circa 40 de kilometri distanță de portul Constanța.
Atunci, din cauza condițiilor meteo care s-au înrăutățit, deși au fost luate măsuri de siguranță, la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei). Dragorul a acostat ulterior, în siguranță, în portul militar Constanța.
România achiziționează două vânătoare de mine din clasa Sandown din Marea Britanie. Prima navă urmează să ajungă în aceste zile
Vânătoare de mine din clasa britanică Sandown. Foto: Royal Navy
În contextul pericolului reprezentat de minele marine, în cadrul programului de înzestrare „Vânătorul de mine”, România va achiziționa două nave din clasa Sandown. Navele sunt aflate în uz, dar modernizate de către britanici. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 150 de milioane de euro.
România colaborează intens cu partea britanică și își dorește ca prima navă să fie livrată până la finalul acestui an pentru a face față provocărilor din Marea Neagră în ceea ce privește pericolul reprezentat de mine.
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a confirmat achiziția într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania și a precizat că în următoarea perioadă va ajunge și primul vânător de mine din clasa Sandown.
„Vor veni puitoarele de mine din Marea Britanie. Ele urmează să fie livrate. Navele vor fi folosite și la operațiuni de identificare și deminare”, ne-a precizat șeful civil al Armatei, care a adăugat că a fost și el informat că despre livrarea în viitorul apropiat.
Declarația ministrului Tîlvăr confirmă informațiile pe care le avea DefenseRomania cu privire la faptul că prima navă vânător de mină britanică din clasa Sandown va ajunge în aceste zile.
„Mai sunt echipamente ușoare care țin de zona de supraveghere și elemente care țin de această zonă de supraveghere pe care le vom achiziționa. Dar venim după o perioadă lungă în care lucrurile nu au mers în această direcție. (...) Produsele de care avem nevoie nu sunt produse aflate pe raft, într-un magazin, și pe care să le alegem”, a subliniat ministrul Tîlvăr, în ceea ce privește achiziția unor sisteme aflate în uz. El a amintit și de perioada lungă în care Armata României nu a beneficiat de fonduri pentru înzestrare.
În ceea ce privește decizia României de a achiziționa o parte din tehnică aflată deja în uz, dar modernizată, ea are legătură directă cu termenele lungi de livrare a echipamentelor noi, mai ales după începerea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, când comenzile au explodat.
Revenind la navele vânător de mină din clasa britanică Sandown, acestea vor ajunge în țara noastră modernizate și la capacitate maximă. Aceste nave mai sunt folosite și de alte Forțe Navale din lume, precum cele britanice, saudite, estoniene sau ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News