Generalul (r.) Marius Crăciun, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României, în exclusivitate pentru DefenseRomania, a vorbit despre înzestrarea cu vehicule de luptă de tip JLTV produse de americanii de la Oshkosh Defense.
scris de
Darius Muresan
EXCLUSIV
Blindat american JLTV. Foto: U.S. Marines
Subliniem că e vorba de contractul privind înzestrarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), unde alegerea țării noastre a fost Oshkosh cu JLTV, nu de procedura pentru blindate 4x4 pentru Armata română. Acolo există o procedură prin licitație, unde concurează mai multe companii, inclusiv Oshkosh cu JLTV sau francezii de la Arquus cu Sherpa Light.
Generalul (r.) Marius Crăciun, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, a făcut câteva referiri și despre înzestrarea FOS.
Fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale a dezvăluit că alegerea JLTV nu a fost deloc grea. El spune că militarii români din FOS au operat în Afganistan blindatele americane JLTV care au fost puse la dispoziția României de către partenerul nostru american.
„În ceea ce privește înzestrarea vor fi 176 de mașini de luptă Oshkosh JLTV care sunt special făcute pentru noi (n.r. - Forțele pentru Operații Speciale), model pe care l-am folosit în Afganistan, am avut JLTV în dotare, date de americani. Le-am folosit cu mare succes. Structurile noastre știu să le opereze foarte bine”, a precizat fostul comandant al FOS.
Întrebat dacă în acest context alegerea JLTV a fost simplă, generalul (r.) Crăciun a declarat fără ezitare: „Absolut”.
„Există o aliniere de proceduri și echipamente între noi și SUA, cum e și normal să fie, pentru a fi compatibili permanent la toate nivelurile”, a conchis comandantul român.
Generalul (r.) Marius Crăciun a mai adăugat faptul că FOS român, unitatea de elită a Armatei noastre, s-a format pe modelul american, beneficiind de sprijinul și procedurile forțelor speciale americane, inclusiv în ceea ce privește echipamentul. Iar în Afganisnta, FOS român și american au luptat, la propriu, cot la cot.
Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, în care generalul (r.) Marius Crăciun face o analiză a frontului ucrainean, explică importanța bătăliei pentru Bahmut, și vorbește despre Forțele pentru Operații Speciale ale României
Amintim că în ceea ce privește înzestrarea forțelor noastre speciale, grupul francez Arquus a propus dotarea cu vehicule de luptă Sabre.
Sabre face parte din familia Sherpa. Vehiculele Sabre pot transporta cinci persoane și reprezintă varianta blindatelor tactice Sherpa Light destinată forțelor speciale, fiind utilizate de către Forțele pentru Operații Speciale ale Franței.
Țara noastră a ales însă să achiziționeze vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).
Pentru contractul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Armata română va fi o bătălie la baionetă
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania
La finalul anului trecut Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Pe scurt, România a dat startul contractului pentru achiziția de blindate 4x4 pentru Armata română.
Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.
De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat, la 27 iulie, o decizie de înființare a ''Academiei HIMARS'' și a Brigăzii 1 de Rachete ca parte a armatei poloneze. Acest lucru a fost comunicat de biroul de presă al Ministerului polonez al Apărării.
Ucraina va primi tancuri americane de tip Abrams M1A1 în cursul acestui an. În pofida faptului că la începutul acestui an americanii și-au manifestat intenția de a trimite Ucrainei versiunea modernă M1A2, acest lucru nu se va întâmpla.
Industria de apărare din Coreea de Sud reușește să se impună din ce în ce mai mult la nivel mondial. De la obuziere K9 Thunder la mașini de luptă ale infanteriei Redback, coreenii de la Hanwha au reușit să învingă nume importante ale industriei europene și americane.
Gigantul sud-coreean Hyundai Rotem își dorește să colaboreze cu România în ceea ce privește achiziția de tancuri K2 Panther. Amintim că recent țara noastră a achiziționat 54 de tancuri americane Abrams și și-a manifestat intenția ca numărul de tancuri achiziționate să fie de 300.
La doar nouă ani după desființarea ultimului corp de armată, Forțele Terestre Poloneze trec din nou la organizarea pe corpuri de armată. Ministrul Apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak a anunțat joi, 20 iulie, că va fi format un corp de armată în cadrul Forțelor Terestre, potrivit publicației poloneze Defense 24. Comandantul acestei structuri va fi generalul-maior Adam Joks care, din 2021 și până recent, a fost locțiitor al comandantului Corpului V al U.S. Army (Forțele Terestre ale SUA).
Ucrainenii au primit până acum peste 100 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley, iar Pentagonul a anunțat săptămânile trecute că va suplimenta numărul acestora.
În total, Ucraina a primit și va primi 186 de IFV Bradley și 4 vehicule Bradley de tip Fire Support Team (M7 BFiST), acestea din urmă fiind vehicule de observare, dotate cu echipamente de localizare a țintei, ce pot localiza ținte la distanțe de până la 20 km.
Fundația Serhîi Pritula a anunțat că începe o campanie de strângere de fonduri "Detect - Destroy" pentru achiziționarea de complexe aeriene fără pilot la bord pentru Serviciul de informații al apărării din Ucraina. Biroul de presă al fundației a comunicat acest lucru pe paginile sale de socializare. În cadrul proiectului, fundația intenționează să utilizeze fondurile strânse pentru a achiziționa cinci UAV-uri EOS C VTOL. În total, urmează să fie transferate cinci stații de control la sol și 15 UAV-uri.
Gigantul coreean Hanwha dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.
Producătorul turc de vehicule militare Otokar și-a prezentat ultimele inovații în cadrul unei conferințe de presă susținute la facilitatea sa din Sakarya Arifiye.
Canalele de propagandă rusă susțin folosirea intensă a mașinilor de luptă Terminator pe direcția Avdiivka în Donețk, estul Ucrainei. Mașinile de luptă Terminator sunt prezentate de industria rusă ca tehnică de ultimă generație iar folosirea lor în invazia din Ucraina a mai fost documentată de-a lungul timpului.
Italia intenţionează să cumpere tancuri de luptă Leopard 2 de fabricaţie germană pentru a-şi spori forţele terestre în urma invaziei ruse a Ucrainei, a declarat joi un subsecretar al Apărării în parlamentul italian, relatează Reuters.
Guvernul de la Sofia a promis Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Pachetul a reprezintă primă măsură oficială de a ajuta Kievul cu echipamente grele, relatează Euractiv.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.07.2023, că Forțele Armate ale Federației Ruse finalizează procesul de preluare a armelor și echipamentelor militare de la unitățile PMC Wagner.
România va achiziționa cel puțin un batalion de tancuri americane Abrams. Marea provocarea nu va fi însă consumul acestor tancuri, ci infrastructura din țara noastră, capitol la care suntem pe ultimele locuri în Europa.
Summitul istoric al NATO care a debutat azi la Vilnisus își propune să întărească și mai mult Flancul Estic al NATO în contextul războiului de agresiune neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina, cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
România a demarat procedurile pentru achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, dar ținta nu e înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Mária Precner, a declarat, pe 08.07.2023, că primul dintre cele 16 tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2 destinate Ucrainei va fi produs până la sfârșitul lunii iulie.
România demarează în viitorul foarte apropiat programul de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cooperarea industrială e un obiectiv. În acest sens s-au purtat deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha în vederea producției în România a unor componente ale obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.
Franța a fost primul stat care a anunțat că va preda Ucrainei blindate care dispun de putere de foc, deschizând astfel drumul pentru deciziile occidentalilor de a livra tancuri Challenger 2, Leopard sau Abrams.
Ucraina e tot mai aproape să primească undă verde din SUA pentru rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri. În pofida numeroaselor solicitări, Washingtonul a refuzat până în prezent să deblocheze acest pachet, dar lucrurile s-au schimbat radical la Casa Albă.
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor.
România va achiziționa din SUA 54 de tancuri Abrams. Procesul de achiziție va trebui însă completat pe mai multe paliere, pentru ca tancurile americane să poată fi fructificate de Armata României la adevărata lor valoare.
Ungaria se răfuiește cu SUA după ce la Washington a fost blocată achiziția de către Budapesta a sistemelor de lansare multiplă HIMARS ca urmare a poziției Guvernului Orban în ceea ce privește extinderea NATO după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Armata poloneză își face temele și își cunoaște vulnerabilitățile. Varșovia știe că are un risc mai ridicat de invazie terestră, iar episodul invaziei ruse din Ucraina a fost suficient pentru a înțelege că primele ore și zile sunt vitale pentru cursul războiului.
Un simbol israelian va fi exportat pentru prima dată în Europa, la 40 de ani după ce a intrat în serviciul Forțelor Armate ale Israelului. Vechile tancuri Merkava fabricate în Israel vor fi vândute în curând către două armate străine, dintre care una europeană, pentru a fi în continuare întrebuințate în pofida vechimii lor.
Tancul T-90M Proryv este considerat de ruși cel mai bun tanc principal de luptă din lume. Cu siguranță este însă cel mai bun produs al Rusiei la nivel de tancuri, exceptând desigur tancul „fantomă” T-14 Armata. Însă pierderile de T-90 sunt mari în Ucraina indiferent de cum vrea Rusia să mascheze acest lucru.
Compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare (NDMA) au convenit să alinieze nomenclatorul celor 54 de tancuri Leopard 2 noi contractate de Norvegia în martie 2023 cu cel al biroului german de achiziții pentru completarea cu Leopard 2, deoarece Norwegian Leopard 2 are toate caracteristicile statutului de configurare redefinite ale Leopard 2A8.
E Revelionul în propaganda rusă după ce trupele de ocupație ruse au reușit să captureze un tanc de producție germană de tip Leopard 2A6 și 4 blindate de luptă americane Bradley.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.