Anii 30 s-au întors: Șoigu laudă în mod deschis metodele staliniste și beneficiile regimului totalitar
Fostul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit managementul dur al directivelor centrale și unitatea societății un element cheie în înfrângerea Germaniei naziste.
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin
Societatea rusă este bombardată cu propaganda imperialistă sovietică, iar oficialii de la Kremlin apasă tot mai mult pedala ”Rusia, cetate asediată”. Mai mult, rușii reabilitează modelul stalinist de guvernare, bazat pe teroare de stat, care a dus la milioane de morți din rândul ”dușmanilor poporului”.
Potrivit fostului ministru al apărării, experiențele Uniunii Sovietice trebuie aplicate și în conflictul actual din Ucraina, atribuind rolul principal Consiliului de Securitate al Rusiei, al cărui secretar este.
„Victoria nu ar fi fost posibilă fără unitatea guvernului și a societății, fără credința poporului în idealuri și fără spiritualitatea sa”, a scris Șoigu într-un articol pentru Rossiyskaya Gazeta.
„Sistemul politic care a funcționat în timpul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi adecvat provocărilor și amenințărilor reprezentate de războiul fără precedent pentru supraviețuire. Era extrem de important pentru armată și popor să aibă un lider de a cărui capacitate de a conduce țara spre victorie să fie convinsă majoritatea populației. Țara era guvernată într-un cadru strict centralizat, care permitea coordonarea eficientă a sarcinilor pe front și în spate și implementarea strategiei și a conducerii operaționale”, a declarat fostul ministru al Apărării.
Comparația cu Marele Război Patriotic dă impresia că războiul de cucerire de astăzi din Ucraina este similar cu cel de-al Doilea Război Mondial și necesită, de asemenea, mobilizarea întregii societăți.
Trebuie subliniat că Marele Război Patriotic este numele dat de Rusia conflictului în care Uniunea Sovietică a luptat împotriva Germaniei naziste.
Cu toate acestea, pentru ruși, a doua conflagrație mondială s-a desfășurat între1941-1945. Nimic despre perioada 1939-1941, când Uniunea Sovietică, împreună cu naziștii, a participat la ocuparea Poloniei și a atacat și Finlanda.
Șoigu a subliniat importanța Comitetului de Apărare a Statului, așa-numita Stavka, care a fost fondată la 30 iunie 1941 și deținea putere absolută. Chiar și comitetele locale de apărare subordonate, înființate de organizațiile de partid, „includeau toate ramurile guvernului: puterea de partid, puterea executivă a sovietelor, cea politică și de control”.
„În țară a fost creată o structură flexibilă și cuprinzătoare, care a făcut posibilă utilizarea tuturor resurselor necesare în cea mai mare măsură posibilă în scopuri de mobilizare și, în acest sens, s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât sistemul Germaniei naziste”, a continuat Shoigu.
Revenirea fascismului, justificarea atrocităților făcute de ruși în Ucraina
Potrivit acestuia, după prăbușirea URSS, Rusia se confruntă cu o renaștere „cinică” a fascismului în spațiul post-sovietic, în special în Ucraina și în țările baltice. „În aceste țări, criminalii care și-au pătat mâinile cu sângele compatrioților lor în timpul ultimului război sunt proclamați eroi naționali”, a scris Shoigu.
Cu toate acestea, Șoigu a concluzionat că „ideea aderării Ucrainei la NATO reflectă visul forțelor care au luptat de partea Germaniei naziste pentru răzbunare în viitorul apropiat”.
„Astăzi suntem obligați să facem tot posibilul pentru a învinge nazismul renăscut, a preveni manifestarea naturii sale antiumane și îndeplinirea planurilor sale globaliste de redesenare a hărții politice a lumii. Aceasta a determinat unul dintre principalele obiective ale operațiunii militare speciale din Ucraina”, a scris Șoigu. Prin urmare, necesită aceeași abordare ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Uniunea Sovietică a fost atacată de Germania în ciuda pactului de neagresiune.
Institutul pentru Studiul Războiului subliniază faptul că Șoigu, care ignoră complet pactul dintre Stalin și Hitler, recunoaște greșelile făcute de conducerea sovietică: „Începutul războiului a scos la iveală greșelile pe care URSS le-a făcut în procesul de pregătire pentru război: în aprovizionarea trupelor cu arme și echipament militar, în planificarea strategică și în comandarea trupelor”.
El concluzionează că aceasta este o paralelă ascunsă cu greșelile de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, când grupuri individuale slabe, prost aprovizionate, insuficient organizate și coordonate nu au reușit să cucerească Kievul și au fost nevoite să se retragă rapid.
În realitate, însă, textul lui Șoigu arată mult mai mult – totalitarizarea tot mai rapidă a Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News