Șantierul Naval Brăila va moderniza Monitorul Mihail Kogălniceanu al Flotilei Fluviale
Şantierul Naval Dunav din Brăila a câştigat licitaţia privind modernizarea celor trei nave fluviale tip monitor ale Flotilei Fluviale, după ce, în urmă cu doi ani, acelaşi şantier naval câştiga licitaţia pentru modernizarea sistemelor de propulsie a vedetelor blindate fluviale, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Informare şi Relaţii Publice al Flotilei Fluviale.
"Alocarea pentru al treilea an consecutiv a 2% din PIB este una din cerinţele asumate de România în vederea creşterii credibilităţii alianţei NATO, procent care în zona fluvială se reflectă semnificativ în modernizarea navelor militare de la Dunăre. Începând cu anul 2017, platformele navale tip vedetă blindată, din cadrul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie al Flotilei Fluviale, au parcurs un amplu proces de modernizare a sistemului energetic, de propulsie şi de navigaţie, fiind modernizate în acest moment toate cele 5 nave. Un program similar de modernizare va fi parcurs şi de cele trei nave fluviale tip monitor, pe o durată de patru ani, anul 2019 dând startul monitorului cu număr de bordaj 45 - Mihail Kogălniceanu, la care se va lucra timp de doi ani, următoarelor două nave fiindu-le alocate câte un an pentru modernizări", potrivit comunicatului.
Un proces complex
"Pentru că modernizarea a 5 vedete blindate a fost făcută în 2 ani, iar noi mai aveam în şantier încă 3 nave civile, volumul de muncă a fost unul foarte mare. Dacă am demarat proiectul blindatelor cu o uşoară teamă, fiind vorba de o navă militară cu implicaţii în asigurarea securităţii navale, finalul ne-a găsit cu satisfacţia lucrului bine făcut. Am participat la probele de marş ale blindatelor până la Hârşova, în toamna anului 2018, când aproape jumătate de zi am stat pe punte să ascult motoarele navelor, care se auzeau torcând aşa cum le proiectasem noi. (...) Proiectul monitoarelor a venit pentru noi ca o continuare a provocărilor pe care vrem să le ducem la capăt cu brio. Modernizarea acestor nave este un proiect mult mai complex faţă de ce am făcut la blindate, cu lucrări de o mai mare amploare, dar la care vom lucra cu aceeaşi responsabilitate, ştiind importanţa misiunilor pe care navele tip monitor le au de-a lungul Dunării. (...) Având un personal cu un nivel de pregătire ridicat şi un standard înalt care pentru noi este o obligaţie faţă de partenerii cu care lucrăm, pot asigura Forţele Navale Române, îndeosebi Flotila Fluvială, că vom finaliza proiectul monitoarelor cu aceleaşi rezultate excepţionale cu care ne prezentăm de fiecare data la predarea unei lucrări", a declarat directorul tehnic al SC Dunav, Ionuţ Broască.
"Noile provocări de securitate din regiune ne obligă la o permanentă adaptabilitate atât a personalului, prin exerciţii multinaţionale desfăşurate în zona de responsabilitate, cât şi a tehnicii aflate în dotarea Flotilei Fluviale. Modernizarea navelor fluviale este un program ce a fost iniţiat prin creşterea bugetului alocat Forţelor Navale Române, program ce va avea ca rezultantă creşterea duratei de viaţă a platformelor noastre navale, sporirea capabilităţilor acestora, dar şi creşterea nivelului de trai al militarilor la bordul navelor de luptă", a declarat comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan.
Despre Monitorul Mihail Kogălniceanu
Monitorul 45 - "Mihail Kogălniceanu" a fost construit în 1993, la Şantierul Naval Drobeta Turnu-Severin, la data de 19.12.1993 intrând în componenţa Divizionului 67 Monitoare. Pe 15.12.2001, nava a intrat în componenţa Secţiei a I-a a Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, fiind dislocată în Garnizoana Brăila. Nava are următoarele caracteristici tehnico-tactice: Deplasament 522 t, lungime = 52 m, lăţime = 9 m pescaj = 1,72 m; Armament 2 tunuri cal. 100 mm, 32 rachete antiaeriene STRELA 2M, 2 instalaţii de mitraliere antiaeriene cu patru ţevi cal. 14,5 mm, 2 instalaţii de aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare cal. 122 mm, 2 tunuri cal. 30 mm cu două ţevi fiecare. Propulsia este asigurată de 2 motoare principale de 2.200 CP, ce pot asigura o viteză de 32 km/h. Echipajul este format din 58 militari. Are autonomie: 7 zile și raza de acţiune de 1.000 km.
Vezi și: Amplu exercițiu militar pe Dunăre
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News