Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anunț surprinzător în Marea Britanie: Începe proiectul SSNR - dezvoltarea unei noi clase de submarine
20 sep, 15:51
Marina regală britanică (Royal Navy) este înzestrată în prezent cu submarine din trei clase: Vanguard, Trafalgar și Astute. Prima clasă îndeplinește misiuni de descurajare nucleară având la bord rachete balistice intercontinentale, în timp ce ultimele două au la bord arme convenționale, sunt mai mici și mai agile fiind destinate misiunilor clasice de atac.
HMS Astute, sursă foto: Royal Navy

Cea mai nouă clasă de submarine britanice este Astute, până în prezent fiind construite patru nave dintr-un total de șapte planificate. Primul din serie, HMS Astute a intrat în serviciu în 2010, iar ultimul, HMS Agincourt va fi livrat Royal Navy în 2026, urmând, astfel, să se înlocuiască în totalitate clasa precedentă - Trafalgar, operațională din 1983.

 

Marea Britanie demarează proiectul unei noi calse de submarine - SSNR

 

Deși înzestrarea cu submarine a forțelor armate britanice pare să se afle în grafic, având în vedere și planul de înlocuire a clasei Vanguard cu clasa Dreadnought, pe 17 septembrie, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat alocarea a 170 de milioane lire sterline (198,6 milioane euro) pentru demararea proiectului unei noi clase de submarine, numită deocamdată „SSNR” (Submersible Ship Nuclear Replacement), care va fi succesoarea Astute aflată la mijlocul duratei de întrebuințare (35 – 45 de ani).

G Ad:

„Această investiție de milioane de lire sterline asigură faptul că această capacitate vitală va fi gata să înlocuiască submarinele noastre din clasa Astute pe măsură ce vor ieși din serviciu, sprijinind în același timp locuri de muncă cu înaltă calificare în Midlands și nord-vestul Angliei”, a declarat oficialul britanic.

Este „începutul unei noi călătorii”, a adăugat acesta. Investiția va garanta 350 de locuri de muncă: 250 la șantierul naval din Cumbria și 100 la operațiunile Rolls-Royce din Derby, guvernul de la Londra alocând câte 85 de milioane lire sterline pentru BAE Systems și Rolls-Royce.

 

Anunțul, pe fondul scandalului privind anularea de către Australia a contractului alocat Franței pentru 12 submarine

 

Anunțul privind începerea proiectării noii clase de submarine vine pe fondul scandalului anulării contractului de 56 miliarde euro pentru fabricarea a 12 submarine de către Franța pentru Marina australiană. SUA și Marea Britanie au promis Australiei că o vor ajuta să contruiască submarinele, care vor fi și cu propulsie nucleară.

Inițial s-a vehiculat informația că tehnologia pentru submarinele australiene va veni din SUA, deși americanii nu au împărtășit niciunei țări astfel de informații considerate vitale. În aceste condiții, graba cu care britanicii se îndreaptă către noua clasă de submarine de atac ar putea fi legată și de promisiunea făcută Australiei în noua alianță AUKUS.

Flota australiană (Royal Australian Navy) deține șase submarine din clasa Collins, care vor rămâne operaționale până în 2030, timp suficient, pentru ca specialiștii britanici să dezvolte noile submarine de atac.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro