Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite utilizează arme franceze în războiul din Yemen
16 apr, 09:14
Arme fabricate în Franţa, inclusiv tancuri, vândute Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, sunt folosit în războiul civil din Yemen, deşi Parisul susţine că, din câte ştie, echipamentul militare francez este folosit doar în scopuri defensive, dezvăluie site-ul de investigaţii Disclose.

Un document clasificat, de 15 pagini, intitulat "Yemen: situaţia de securitate", întocmit de serviciul militar de informaţii DRM, include hărţi ce indică poziţia armamentului de fabricaţie franceză în Yemen şi în zone din Arabia Saudită aflate în apropierea frontului.

Documentul arată că tunurile autopropulsate CAESAR, fabricate de compania franceză Nexter, amplasate de-a lungul frontierei saudite-yemenite, au efectuat bombardamente asupra forţelor rebelilor houthi, şi au susţinut "trupele loiale şi forţele armate saudite în progresul lor pe teritoriul yemenit".

Documentul, care poarta data de 25 septembrie 2018, a fost prezentat preşedintelui Emmanuel Macron, premierului Edouard Philippe, cât şi miniştrilor francezi ai Apărării şi Afacerilor Externe. Autorităţile franceze susţin că, din câte ştiu, armamentul francez vândut saudiţilor este folosit doar în scopuri defensive.

,,Campania de bombardamente conduse de Arabia Saudită în nordul Yemenului se bazează în primul rând pe trei tipuri de aeronave: F-15 americane, tiphoone britanice EF-2000 și Tornado. Saudiții folosesc elicoptere americane Apache și Black Hawk în Yemen de la bazele militare din Arabia Saudită, precum și pe francezul AS-532 Cougar. Ei au căpătat frontiera saudită-yemenită cu tancurile americane Abrams și francez AMX 30, întărite de cel puțin cinci tipuri de arme de foc de artilerie de vest. Și blocada de coaliție, care vizează întreruperea ajutorului pentru rebelii Houthi, dar care a intervenit și în transporturile cu ajutoare umanitare, se bazează pe modele de nave de atac americane, franceze și germane, precum și două tipuri de elicoptere navale franceze", se arată în raport.

,,Catalogul sistemelor de arme este doar o prezentare în raportul clasificat, care a fost obținut de către organizația franceză de știri de investigații Disclosure și este publicată în totalitate de The Intercept, Disclose și alte patru organizații media din Franța. De asemenea, raportul critică dur capacitățile militare saudite din Yemen, descriind că saudiți funcționează "ineficient" și caracterizând eforturile lor de a-și asigura frontiera cu Yemenul ca "un eșec". Și sugerează că asistența SUA în direcția saudită în Yemen poate depăși ceea ce a fost recunoscut anterior", se mai arată în document.

Raportul dezvăluit de Disclose face parte dintr-o investigaţie la care participă şi instituţiile media Konbini, Mediapart, France Inter radio, televiziunea Arte şi publicaţia americană The Intercept, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Franţa este semnatară a Tratatului ONU privind comerţul cu arme, care reglementează comerţul internaţional cu arme convenţionale şi interzice vânzarea de arme în cazul în care există riscul ca acestea să fie folosite pentru comiterea unui genocid, de crime împotriva umanităţii sau crime de război.

Un raport ONU arată că toate părțile implicate au comis crime de război

Experţii ONU a concluzionat că toate părţile combatante implicate în războiul din Yemen au comis crime de război. Biroul premierului Edouard Philippe a comunicat că Franţa a adoptat măsuri riguroase de protecţie atunci când a emis licenţe de export şi susţine eforturile Organizaţiei Naţiunilor Unite în legătură cu medierea păcii în Yemen.

"Din câte ştim, armele franceze aflate în posesia forţelor coaliţiei sunt amplasate în cea mai mare parte în poziţii defensive, în afara teritoriului yemenit sau sub control al coaliţiei, dar nu pe linia frontului", se arată în comunicatul Guvernului francez.

Autorităţile de Paris nu au pus la îndoială autenticitatea documentelor şi nici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat raportul publicat de Disclose, adăugând doar că Franţa nu are informaţii privind civili yemeniţi ucişi de arme de fabricaţie franceză. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au refuzat să comenteze informaţiile.

Un al doilea document întocmit de DRM, citat de site-ul Disclose, arată tancuri de fabricaţie franceză amplasate în poziţii defensive în diverse baze din Yemen, inclusiv Mocha, Aden, al-Khawkhah şi Ma'rib.

Embargo impus de Germania

Site-ul Discolse a mai indicat că analiza mai multor imagini din satelit, înregistrări şi poze din Yemen arată faptul că tancuri Leclerc, achiziţionate din Franţa de Emiratele Arabe Unite, au participat la ofensive ale coaliţiei, inclusiv la campania de ocupare a portului Hodeidah.

Germania a introdus un embargo asupra exporturilor de armament către Arabia Saudită în legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi şi pe fondul preocupărilor legate de rolul Riad-ului în războiul din Yemen, acţiune care însă a atras critici din partea industriei militare şi a Franţei şi Marii Britanii, care susţin că această acţiune pune în pericol proiectele comune.

Ştiri Recomandate

Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari
Polonia intenționează să folosească o armată de partizani voluntari, în cazul unui război cu Rusia
Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie, proiectul sponsorizat de Franța și de Emmanuel Macron
India a primit al doilea submarin din clasa Scorpene
Mike Pence: SUA rămân un partener strategic pentru transformarea democratică a Republicii Moldova
Armata germană suspectează de spionaj angajaţi ai Airbus
Cehia va cumpăra sistemul de apărare aeriană SHORAD
Compania Colt a primit aprobarea vânzării carabinelor M4 și M4A1 către aliați ai SUA
Franța a primit prima aeronavă cisternă KC-130J Super Hercules
Arabia Saudită a bombardat obiective ale rebelilor houthi din Yemen
LITENING, noul sistem de căutare, identificare și urmărire automată a țintelor, fabricat de Northrop Grumman
Raytheon a dezvoltat un nou tip de rachetă supersonică, Peregrine
Rebelii Houthi au atacat o bază militară din sudul Arabiei Saudite
Cisterna KC-707 de la Omega certificată pentru a alimenta F-35 Lightning II
Un atac împotriva Iranului va însemna un ''război total''
SUA vor soluţionarea paşnică a crizei generate de atacurile antisaudite, dar critică Iranul
Presa arabă anunță că Franța ar putea lansa atacuri aeriene asupra forțelor lui Bashar al Assad
Exerciţiu multinaţional la Tulcea cu rachete antitanc Javelin
Rusia şi China au blocat prin veto o rezoluţie ONU care cerea instituirea încetării focului în Idlib
Arabia Saudită s-a alăturat forțelor coaliției pentru susținerea navigației libere în Golful Persic
Militari din Forţele Terestre şi Aeriene ale României participă la Zilele NATO, care au loc în Cehia
MBDA va fabrica rachetele Mistral și în India
Washingtonul suspendă ajutoarele pentru guvernul afgan și îl acuză de indulgenţă excesivă în lupta împotriva corupţiei
Un nou atentat în Afganistan. O bombă a explodat în apropierea unui spital din orașul Qalat
Militarii români participă la exerciţiile militare Rapid Trident organizate de NATO în Ucraina (Video)
Un avion F-16 al Forţelor aeriene belgiene s-a prăbușit în Franța (Foto)
Rusia a reținut mai mult de 160 de marinari din Coreea de Nord pentru atacul din Marea Japoniei
Tensiuni în Golful Persic - 200 de nave militare iraniene vor lua parte la o paradă navală
Kurt Volker: Vestul este dispus să ajute Rusia să găsească o cale ușoară de retragere din Ucraina
Pentagonul: Statele Unite continuă să furnizeze arme kurzilor, afirmă un reprezentant al Pentagonului
Atacurile cu drone din Arabia Saudită ar fi fost aprobate de ayatollahul Ali Khamenei
Tensiuni în Golful Persic - Kuweitul intensifică pregătirea trupelor sale
SUA: Violenţa armată costă economia americană 229 miliarde de dolari anual
EXCLUSIV
Prea multe opțiuni pentru un singur post de prim-ministru