Forțele Armate Poloneze au introdus oficial în serviciu, săptămâna aceasta, sistemul de muniție ghidată Warmate, care a fost achiziționat la sfârșitul anului 2017, anunţă mass-media poloneză.
scris de
S.I. Catalin
Sistemul de muniție ghidată Warmate este de fapt o dronă kamikaze. Aceste drone kamikaze vor fi utilizate de forțele regulate, precum și de Forţele de Apărare Teritorială (WOT).
Arma a trecut recent toatele testele și etapele necesare de certificare pentru a putea fi introdusă în dotarea Forțele Armate Poloneze, precizează Polandin.com.
Într-o declarație oferită site-ului Defence24.pl, la începutul acestei săptămâni, colonelul Marek Pietrzak, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială, a confirmat că șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, locotenentul general Rajmund Andrzejczak, a aprobat utilizarea Warmate pe 13 ianuarie 2021.
Compania poloneză WB Electronics a primit, în anul 2017, un contract pentru livrarea a 1.000 de drone kamikaze Warmate, iar Forțele Armate Poloneze au primit primul lot pentru testare și evaluare în anul 2018.
Warmate este un sistem de muniție cunoscut și sub denumirea de dronă kamikaze, dezvoltat de Grupul WB, care le va permite soldaţilor polonezi să efectueze atacuri precise împotriva mai multor tipuri de ținte. Dronele kamikaze Warmate pot fi folosite în mod eficient atât în potriva unor fortificaţii militare, cât și împotriva mai multor tipuri de vehicule blindate, deoarece poat fi armate cu un focose cu fragmentare, cumulativ/antitanc și termobarice. De asemenea, poate fi echipat cu un focos ce dispune de un sistem de ghidare prin laser.
Sistemul este capabil să funcționeze, atât pe timp zi, cât şi pe timp de noapte, în timp ce pregătirea pentru lansare durează mai puțin de 5 minute. Dronele kamikaze Warmate au fost exportate în Turcia și Ucraina. Defence24 precizează că acest sistem de muniţie ghidată este în continuă dezvoltare.
20% din greutatea totală a dronei este preluată de focos. Sistemul UAV în cauză este capabil să caute și să distrugă o varietate de ținte.
UAV-ul în cauză cântărește 5 kilograme, anvergura aripiilor este de 1,4 metri și are o lungimea de 1,1 metri. La distanțe de până la 10 kilometri, drona Warmate poate sta în aer până la 30 de minute. Poate fi prevăzut, de asemenea, cu trei tipuri de sarcină utilă, două focoase și un modul care este utilizat exclusiv în scopuri de recunoaștere – care nu conține muniții.
Warmate poate folosi un focos de 1 kg de două tipuri: focos GO-1 cu fragmentare sau focos HEAT GK-1. Focosul HEAT face posibilă străpungerea a maxim 240 de mm de blindaj. Acest lucru permite utilizatorului să folosească drona kamikaze împotriva mai multor tipuri de vehicule blindate prezente pe câmpul de luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un nou flux de armament american defensiv ia naștere pe direcția Indo-Pacific. În cadrul unui efort mai amplu de înzestrare, în valoare totală de 19 miliarde de dolari, Taiwanul va cumpăra aproximativ 400 de rachete Harpoon cu lansare terestră, menite să respingă o eventuală invazie chineză.
Livrarea vehiculelor blindate Bradley către Croația nu va începe anul acesta așa cum era planificat, deoarece armata SUA și compania BAE Systems, producătorul Bradley, nu au ajuns încă la un acord cu privire la costul modernizării acestora.
Analiștii reputatului portal Oryx au publicat un raport conform căruia armata rusă a „lăsat” în Ucraina 10.004 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri.
Guvernul României rămâne consecvent politicii de a nu oferi informații cu privire la sprijinul militar pe care România îl oferă Ucrainei. Au apărut însă imagini cu transportoare blindate de tip TAB-71M produse în România, care se află în Ucraina.
Puține state se pot „lăuda” cu contraperformanța de a avea în dotare tancuri de tip T-55. Din păcate Românie e una din aceste țări. Însă Federația Rusă a reușit să depășească această „performanță” după ce primele tancuri T-55 scoase de la conservare au ajuns pe frontul din Ucraina.
Cele opt tancuri Leopard 2 pe care Canada le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invaziei ruse au ajuns în Polonia, a anunţat vineri ministrul canadian al apărării, Anita Anand.
Rusia a devenit mult prea dependentă de forțele sale speciale de elită. Forțele speciale ruse care au luptat în Ucraina au suferit pierderi grele și Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui aceste forțe, se arată în documentele scurse ale agențiilor de informații americane.
De ce se temeau rușii nu au scăpat: Un tanc rusesc T-90A - versiunea produsă în 2004 -, capturat de ucraineni pe front, a fost fotografiat în Statele Unite ale Americii.
Polonia îşi propune să devină centrul de service în Europa pentru tancurile Abrams fabricate în Statele Unite, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unei vizite în SUA, informează Agerpres, care citează Reuters.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea sistemelor de apărare antirachetă HIMARS și a materialelor aferente către Maroc într-un acord în valoare de până la 524,2 milioane de dolari.
Furnizarea de proiectile în cadrul unei astfel de scheme permite guvernului sud-coreean să fie sigur că armele nu vor ajunge în Ucraina, scrie Reuters.
Federația Rusă creează oficial unități special antrenate pentru distrugerea în Ucraina a tancurilor de producție germană Leopard 2 și de producție americană Abrams. Unitățile vor fi instruite pentru a identifica și fructifica la maximum punctele slabe ale tancurilor occidentale care vor intra în dotarea forțelor de apărare ucrainene.
Cele șase tancuri Leopard 2A4 pe care Spania a promis că le va trimite în Ucraina vor părăsi țara în a doua jumătate a lunii aprilie, a declarat miercuri ministrul Apărării, Margarita Robles, postului de stat TVE, amânând data estimată a livrării.
România a aderat, în cursul lunii martie, la comunitatea ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities), cu ocazia exercițiului NATO „Dynamic Front 23”. Activitățile de certificare au fost desfășurate de Batalionul 81 Rachete ROT din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.
Din multele programe de înzestrare pentru care Ministerul Apărării a solicitat recent acordul Parlamentului pentru a le demara, unul din cele mai importante e programul care vizează achiziția de mașini de luptă ale infanteriei „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”.
Camera inferioară a parlamentului rus a primit spre examinare un proiect de lege privind formarea contingentelor de menținere a păcii. Astfel, pe 04.04.2023, Duma de Stat a aprobat, la prima lectură, o prevedere privind posibilitatea participării voluntare a cetățenilor la misiunile de menținere a păcii.
Anul 2023 va aduce startul în programul de înzestrare cu obuziere. E vorba de obuziere șenilate de 155 mm, unde avem un mare favorit: K9 Thunder. Surse ale DefenseRomania au confirmat însă și numărul de obuziere aflate în planul de achiziție al României.
În timp ce Kievul așteaptă transferul tancurilor promise de către aliați, întreprinderile Complexului Militar Industrial din Rusia intenționează să producă și să modernizeze anul acesta cel puțin 1.500 de vehicule de luptă cu diverse modificări.
SUA au o prezență militară masivă în România, prezență care a fost accelerată ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, invazie generată pe 24 februarie 2022 care a generat cea mai mare criză de securitate din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a confirmat că SUA nu iau în calcul transferul rachetelor ATACMS către Ucraina, subiect care ține împreună cu trasferul de avioane F-16 prima pagină a presei internaționale.
E supărare mare la Oshkosh Defense după ce producătorul american a pierdut un contract gigant de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru producția de blindate de luptă ușoare JLTV pentru Armata SUA. Oshkosh amenință inclusiv cu închiderea liniei de producție. Amintim că România se află în proces de achiziție a JLTV.
Statele occidentale care oferă sprijin Ucrainei în domeniul apărării, organizează în aceste luni și activități de instruire militară generală pentru soldaţii Forțelor Armate Ucrainene. În special, Statele Unite au oferit Ucrainei peste 32,5 miliarde de dolari în asistență de securitate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Această sumă include costul echipamentelor militare și al munițiilor transferate, precum și al instruirii militarilor ucraineni.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Doar zilele trecute, au ajuns în Ucraina 21 de tancuri Leopard 2A6, trimise de Germania și Portugalia, dar și o parte din cele 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder.
Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de Rusia în Ucraina. În contextul în care T-14 Armata nu a depășit statutul de „tanc fantomă”. Însă T-90 e departe de a fi confirmat pe câmpul de luptă.
Expertul italian Mirko Mussetti a subliniat importanța Poloniei și României pe Flancul Estic și a arătat similitudini majore între cele două state cheie în strategia SUA pentru Flancul Estic. Însă rolul României de pivot regional e decisiv și în cazul în care „se va întâmpla ceva în Balcani”.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
Nervi de oțel sau inconștiență. Așa putem caracteriza atitudinea unui biciclist ucrainean, după ce acesta a trecut la doar câțiva metri de un sistem M142 HIMARS, exact în momentul când erau lansate rachetele.
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.