Ministrul Apărării Naționale a anunțat că primii militari americani care au fost dilocați în țara noastră în contextul crizei din Europa de Est generată de Federația Rusă au ajuns în România.
Potrivit publicaţiei Defence-Blog, o sursă rusă a precizat, sub protecţia anonimatului, că scopul principal al exercițiului Zapad 21 a fost de a simula contraatacuri în cazul unui posibil război pe scară largă cu SUA și aliații săi din NATO.
Ca parte a manevrelor militare strategice Zapad-2021, două bombardiere ruseşti Tu-22M3 au simulat un atac asupra structurii de comandă militară americană din Polonia, iar mai multe sisteme de artilerie cu capacitate nucleară au efectuat mai multe exerciții de tragere.
Publicaţia noastră a precizat, în data de 12 septembrie, că bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au participat și la activități de pregătire pentru luptă desfășurate pe teritoriul Federației Ruse, în cadrul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021. Împreună cu bombardiere de front Su-34 ale Regiunii Militare Vest, acestea au executat un bombardament masiv asupra unor ținte terestre dintr-un poligon de lângă localitatea Smolensk.
Potrivit sursei citate, ca parte a manevrelor militare strategice Zapad-2021, Forţele Armate Ruse au efectuat un exercițiu de antrenament cu variantă îmbunătățită a sistemului sovietic de artilerie grea de 203 mm, numită 2S7M Malka. Acest sistem de artilerie are o rază de acțiune de 47.000 m, dar aceasta poate fi extinsă la 55.500 m – putând trage proiectile 203 mm cu încărcătura nucleară.
DefenseRomania recomandă cititorilor săi să privească această informaţie cu unele rețineri, deoarece este destul de dificil de verificat dacă astfel de manevre militare au fost derulate, mai ales că observatorii militari ai NATO nu au fost invitaţi să participe – așa cum este prevăzut în Documentul de la Viena (2011), un acord internațional care reglementează desfăşurarea de vizite de observare, vizite de evaluare sau inspecții, în timpul unor exerciţii militare, în scopul consolidării transparenței militare din spațiul European.
O astfel de informaţie poate fi ''aruncată'' intenţionat în spațiul public mediatic şi poate fi parte a războiului informaţional rus, scopul fiind acelea de a prezenta într-o notă pozitivă nivelul de pregătire militară al forţelor armate ruse.
Exerciții strategice ale Forțelor Armate din Federația Rusă și Republica Belarus se desfășoară o dată la doi ani. Vest-2021 reprezintă etapa finală de pregătire a trupelor din cele două state în acest an. Activitățile practice s-au desfășurat în nouă poligoane de pe teritoriul Federației Ruse, cinci poligoane din Republica Belarus și raioane maritime din Marea Baltică.
În total, la exercițiu au participat aproximativ 200.000 de militari, precum și 760 de unități de tehnică militară, între care 80 de avioane și elicoptere, 290 de tancuri, 240 de instalații de artilerie, lansatoare multiple de proiectile reactive și aruncătoare de mine și 15 nave de luptă și auxiliare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul Apărării Naționale a anunțat că primii militari americani care au fost dilocați în țara noastră în contextul crizei din Europa de Est generată de Federația Rusă au ajuns în România.
Două avioane militare americane au putut fi văzute aterizând luni dimineaţă pe un aeroport din Polonia, iar mai multe alte zboruri sunt aşteptate în cursul zilei pentru a aduce majoritatea trupelor suplimentare a căror trimitere în Europa a fost ordonată de către preşedintele american Joe Biden săptămâna trecută, pe fondul crizei legată de Ucraina, precizeazaă Reuters.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, împreună cu generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, și alți înalți reprezentanți ai Armatei României, au efectuat o vizită la Petrești, Dâmbovița la facilitatea de camioane Iveco.
Colonelul american Anton T. Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA au în prezent 4.160 de militari desfăşuraţi în ţările baltice - Lituania, Estonia şi Letonia - şi în Polonia, pe fondul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia cu privire la situaţia din Ucraina, ,precizează agenţia de presă EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat in fata parlamentului de la Kiev ca Ucraina îşi va suplimenta efectivele forţelor sale armate cu 100.000 pe o perioadă de trei ani. De asemenea, Zelenski a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, ''cel mai important începând din 2014'', în contextul temerilor legate de un potenţial atac armat rus asupra Ucrainei.
Ministerul norvegian al Apărării a dat startul unei testări amănunţite, în zona arctică, care urmăreşte să evalueze caracteristicile tancului sud-coreean K2 Black Panther și ale tancului german Leopard 2A7. Tancul care va obţine cele mai bune rezultate ar urma să fie selectat de Ministerul norvegian al Apărării pentru a înlocui flota actuală de tancuri Leopard 2A4.
După premierul bulgar Kiril Petkov şi ministrul apărării, Ştefan Ianev, a făcut o declaraţie controversată, precizând că '' dacă se va lua o decizie de a desfăşura trupe NATO pe Flancul estic, guvernul bulgar consideră că această măsură trebuie implementată cu soldaţi bulgari'', precizează agenţia bulgară de presă BTA, citată de Euractiv.
Guvernul croat a aprobat importul mașinilor de luptă pentru infanterie tip Bradley M2A2 second-hand pentru armata croată, în baza unui acord în valoare de 196,4 milioane de dolari.
Pe fondul discuțiilor privind o eventuală intervenție militară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe Internet au apărut o serie de informații potrivit cărora sistemele rusești de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf, dislocate pe teritoriile Federației Ruse și Republicii Belarus, acoperă integral spațiul aerian ucrainean.
Instructori militari britanici au început să ofere cursuri de pregătire militarilor ucraineni care urmează să utilizeze sistemele de rachete antitanc NLAW pe care Marea Britanie le-a oferit Ucrainei cu scopul de a se putea apăra în faţa unei noi invazii militare ruse.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, vicepremier, a reiterat miercuri apelul Chişinăului către Federaţia Rusă de a-şi retrage trupele din Transnistria, apreciind că exerciţiile efectuate la 25 ianuarie de către Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) ce staţionează în regiunea transnistreană contravin legislaţiei republicii şi tensionează şi mai mult situaţia regională, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.
Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că desfăşurarea de avioane de luptă Su-35S din Extremul Orient în Belarus, continuă. Potrivit Moscovei, aceste aeronave vor participa la exerciţiile militare comune ruso-belarus "Allied Resolve 2022".
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a vizitat în cursul săptămânii trecute Uzina Mecanică București, facilitatea unde General Dynamics dezvoltă programul Piranha V.
Pe 21 ianuarie, la Hohenfels, în Germania, a început exercițiul multinațional Allied Spirit 22, la care participă aproximativ 5.200 de militari.
Defense Arabic a relatat (21.01) că Forțele Terestre turce au introdus în serviciu vehiculul de luptă Yalman, considerat “vânătorul de tancuri”, echipat cu rachete neghidate de nouă generație de producție autohtonă.
Noul guvern al Republicii Cehe și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini militar Ucraina în contextul posibilei invazii ruse, precizând prin vocea ministrului Apărării, Yana Cernochova, că Cehia este pregătită să vândă sau să trimită Kievului armament și echipamente militare.
Postul american de televiziune CNN a informat că, potrivit datelor deținute de Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Federația Rusă aproape a finalizat procesul de aducere a trupelor la granița comună.
Statele Unite sunt dispuse să-şi sporească prezenţa militară pe teritoriul statelor membre NATO din Estul Europei, cum ar fi Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele SUA, Joe Biden.
Desfășurarea unui nou contingent de trupe din cadrul Regimentului de Operații Speciale canadian vine în contextul în care în cadrul discuțiilor diplomatice menite să evite conflictul armat din Ucraina nu s-a putut ajunge la un acord, iar aproximativ 100.000 de soldați ruși rămân comasați la granița cu Ucraina.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni că ţara sa va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în februarie, denunţând o întărire a desfăşurărilor militare ale ţărilor vecine şi NATO, relatează AFP.
Corpul 22 Armată, dislocat în Crimeea, va fi completat cu un divizion de rachete, a anunțat, pe 14 ianuarie, generalul de armată Aleksandr Dvornikov - comandantul Regiunii Militare Sud / Forțele Armate ruse.
Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au încercat să ascundă mai multe obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122 mm în clădirile industriale aflate pe raza satului Komisarivka din raionul Krasnodon, regiunea Luhanska, se arăta într-un raport realizat în luna noiembrie 2021 de Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina şi dat recent publicităţii de mass-media ucraineană.
Comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat, pe 12.01.2022, că, în cursul acestui an, va fi încheiat procesul de formare a încă două divizii de infanterie moto.
Ministerul australian al Apărării a anunțat, pe 10 ianuarie, că a încheiat un acord cu Statele Unite pentru achiziția celei mai noi variante a tancurilor Abrams.
Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.
Un purtător de cuvânt al armatei din Mali a declarat joi, 6 ianuarie, că soldați ruși au fost dislocați în Timbuktu, în nordul țării, pentru a antrena trupele maliene la o bază din care forțele franceze s-au retras luna trecută.
Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a anunțat că, pe 06.01.2022, Forțele Colective de Menținere a Păcii din cadrul organizației au început desfășurarea în Kazahstan. Subunități înaintate din compunerea contingentului rus au trecut deja la îndeplinirea misiunilor încredințate.
La solicitarea președintelui Kazahstanului, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a adoptat o decizie privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în această țară. În Rusia, au fost deja alertate mai multe structuri de forțe speciale (Spetsnaz), care sunt ambarcate în avioane militare de transport pe aerodromurile din Kubinka și Chkalovsky.
Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească lansatoare automate de grenade Mark 19 de calibrul 40 mm. Aceste lansatoarele de grenade au fost livrate Ucrainei ca parte a asistenței de securitate oferite de Statelor Unite.
Două aeronave "Bayraktar Akinci" au sosit în Azerbaidjan cu scopul de a fi prezentate în cadrul festivalului "Technofest" pentru aviație și tehnologie spațială ce se va desfășura la Baku în perioada 26–29 mai.
Marea Britanie a dezafectat într-o singură zi două submarine nucleare de atac din clasa Trafalgar. E vorba de submarinele HMS Talent și HMS Trenchant.
După cum raportează Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, până astăzi armata rusă a pierdut în Ucraina aproximativ 1.300 de tancuri. Pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină Rusia să scoată din depozite vechile tancuri T-62.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) este implicată în operația militară specială din Ucraina încă de la începutul acesteia, în dimineața zilei de 24 februarie. Se poate spune chiar că aceasta a luat parte la deschiderea operațiunilor militare, prin executarea unor lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra teritoriului ucrainean.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a jurat răzbunare după asasinarea ofițerului Sayyad Khodaye din Forța Quds a Gărzilor Revoluționare, afirmând că "răzbunarea va fi la îndemână" și că investigațiile continuă.
Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Un spectacol aerian, desfășurat ieri în Franța, s-ar fi putut transforma într-o tragedie, după ce două avioane de luptă Rafale s-au atins în aer, în timpul unei demonstrații de acrobație.
O instanţă ucraineană l-a condamnat luni pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Producătorul turc de vehicule blindate BMC a integrat cu succes un motor sud-coreean Doosan DV27K pe mult aşteptatul tanc Altay. Integrarea acestui motor a fost realizată după ani de zile de căutări. În tot acest timp, Turcia a purtat negocieri cu mai multe companii care ar fi putut să-i vândă motoare pentru a le integra pe tancul Altay. Atât Germania, cât și Coreea de Sud s-au oferit să transfere către industria turcă de apărere motoare, dar acordul cu Berlinul a căzut din cauza embargoului asupra armelor impus Turciei.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, confirmă donarea de către Germania a 14 tancuri Leopard 2A4 și a unui vehicul blindat de recuperare bazat pe șasiul Leopard 2.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 23.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că sistemul de război electronic de aviație de tip Khibiny destinat bombardierului de front Su-34 va fi modernizat pe baza rezultatelor întrebuințării aeronavei în acțiunile militare din Ucraina.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, însă un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite faţă de insula autoguvernată, notează Reuters.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Gregory Meeks, a declarat că țara este pregătită să trimită în Moldova arme și echipamente militare dacă Chișinăul va face o astfel de solicitare.
Departamentul de Apărare al SUA a negat, pe 20 mai, informațiile potrivit cărora Rusia ar fi desfășurat sisteme de arme cu laser în Ucraina.
Federația Rusă a început anii 1990 ca moștenitoare a unui imperiu sovietic prăbușit, înfrântă de Occident în Războiul Rece și într-o severă criză socială și economică. În tot acest climat existau speranțe cu privire la perspectiva occidentalizării și democratizării Rusiei.
Compania americană Raytheon Missiles & Defense a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre producerea în țara noastră a rachetelor interceptoare SkyCeptor.
Vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea anexată ilegal de Federația Rusă în 2014 a vorbit deschis despre federalizarea Ucrainei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi DPA.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre misiunile de poliție aeriană pe care aeronavele noastre F-16 împreună cu cele aliate le desfășoară de la Baza Mihail Kogălniceanu.
În urma unei discuții purtate vineri de ministrul german al Apărării Christine Lambrecht cu omologul său ucrainean Oleksiy Resnikov, s-a convenit ca în cursul lunii iulie Ucraina să primească primele 15 sisteme antiaeriene mobile blindate Gepard, asigurate din stocurile industriei militare germane.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison, cel care anul trecut a anulat un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a făcut referiri cu privire la programele de înzestrare ale României, discutând inclusiv despre bătrânele MiG-21 LanceR și programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Kremlinul intenționează să-i folosească pe militarii ucraineni care au luptat la Azovstal pentru a întări argumentul despre presupusa „luptă împotriva naziștilor” pe care Rusia o duce acum în Ucraina. Prin urmare, presupunerile că luptătorii din Batalionul Azov ar urma să fie executaţi în Federația Rusă sau că vor fi parte a unui schimb de prizonieri sunt puțin probabile să devină realitate, susţine un general în retragere al armatei germane.