Structurile de informații rusești au folosit un agent sârb pentru a accesa zona instituțională a Uniunii Europene.
Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării consideră că aceste formațiuni, pe care propagandiștii ruși le-au numit deja "oamenii lui Aksionov", sunt necesare în primul rând pentru a păstra vie influența lui Aksionov în Crimeea. Serghei Valerievici Aksionov este un politician rus care ocupă, din 9 octombrie 2014, funcția de șef al Republicii Crimeea, anexată de Rusia, dar nerecunoscută la nivel internaţional
De asemenea, acestea aşa-zis unităţi de voluntari'' au sarcina de a proteja interesele oamenilor de afaceri din Crimeea, care au fost implicați în finanțarea acestor pseudo companii militare private ruse (PMC-uri) de către șeful administrației de ocupație.
Componența acestor "grupuri private" a fost descrisă de jurnaliștii de la Ukrainska Pravda. Astfel, cei mai mulţi dintre cei care au ales să jure loialitate acestor grupări de mercenari, sunt afiliați la cazacilor ruși, la structurile de securitate și au participat, de asemenea, la anexarea Crimeei în 2014.
În special, batalionul Tavrida este format din cazacii ruși. Acesta este condus de Anton Sirotkin, consilierul lui Aksionov și hataman al Armatei cazacilor din Marea Neagră.
Acesta a fost membru al partidului ''Unitatea Rusă'', iar în timpul anexării peninsulei a format unități militare. După ocuparea Crimeii, a fost membru al partidului Rusia Unită și a fost ales în consiliul de administraţie din Simferopol.
"Armata de cazaci de la Marea Neagră'' a fost creată în 2020 și a devenit parte a Comunității cazacilor din întreaga Rusie, condusă de Mikola Doluda. Acesta este de origine ucraineană și în februarie 2014 a organizat aducerea a aproximativ o mie de persoane din Krasnodar Krai în Crimeea.
Andri Dolzhenko este un cazac care , de asemenea, răspunde la ordinele lui Mikola Doluda. Acesta ocupa funcţia de comandat a unei aşa-zise unităţii din cadrul Tavrida care se ocupa cu culegere de informaţii - cu alte cuvinte spionaj
O aripă militară de luptă separată a Tavrida este ''compania de asalt din Sevastopol''. Aceasta este condusă de Oleh Hasanov, care a organizat acțiunile "Anti-Maidan".
Se remarcă faptul că cea mai mare parte a ''unităților lui Aksionov'' sunt formate din cazaci ruși care au luat parte la anexarea peninsulei Crimeea. Aceștia luptă acum în partea ocupată a regiunii Zaporizhzhia - în Vasilivka și în apropiere de Enerhodar.
Principalii membri ai acestor formațiuni sunt cazaci ruși și foști activiști anti-Maidan care au luat parte la anexarea peninsulei. Aceștia luptă în prezent în partea ocupată a regiunii Zaporojie, în special în Vasilivka și în apropiere de Enerhodar.
Unitatea Livadia este un alt aşa-zis "batalion de voluntari" ai cărui mercenari semnează contracte duble. Cu "campania militară privată "Convoi" și cu organizația militară ''BARS-30''.
Mercenarii din această unitate se mândresc, de asemenea, cu participarea lor la ostilitățile din regiunea Zaporojie. Unitatea de recunoaștere a aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) ''Convoi'', a participat la ostilitățile din regiunea Herson.
Grupul de mercenari "Convoi" se afla sub comanda ui Konstantin Pikalov "Mazai". Acesta este, de asemenea, implicat în activitățile ale PMC "Wagner". Cu alte cuvinte, a trecut în tabăra celor care nu vor să facă parte din Wagner, dar vor să rămână mercenari.
Pikalov este șeful companiei Convoi, iar printre fondatorii acesteia se numără şi un grup e cazaci din orașul Sankt Petersburg.
De asemenea, se știe că Mazai este legat de omul de afaceri rus Vladimir Vasiliev prin intermediul companiei Okhrano-Search Agency. Principalii clienți ai firmelor de securitate sunt Gazprom Transgaz St Petersburg și clubul de fotbal Zenit.
Din unitatea Convoi face parte și Vasili Iashchikov, care este asociat cu Pikalov și care se autointitulează "descendent al cazacilor".
Se știe că Iachcikov a participat la reprimarea cu brutalitate a unor proteste care au avut loc la Moscova, în mai 2018. Se remarcă faptul că astfel de organizații au primit fonduri de la primăria Moscovei și de la Ministerul rus al Culturii pentru "protecția ordinii publice" și "implementarea programului de cultură cazacă".
Mercenarii spun că sunt finanțați personal de Serhi Aksionov, dar, potrivit Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR), printre sursele de finanțare se numără și Ministerul rus al Apărării și mediul de afaceri din Crimeea.
GUR spune că Aksionov a adunat oameni de afaceri din Crimeea și i-a forțat să strângă fonduri, dar, pe de altă parte, vor să se protejeze pe ei înșiși și averea lor.
,,Aceștia sunt foști membri ai forțelor speciale ruse din cadrul GRU, FSB, Rosgvardia. Aceștia sunt oameni care au servit cândva, au participat la operațiuni de luptă și războaie. Acum au demisionat și au plecat să lucreze în companii militare private (PMC-uri). Au un statut special, au un salariu complet diferit - de la 5.000 de dolari în sus. Ei nu sunt trimiși în zona de luptă, ci sunt recrutați pentru a a împărtăși experiența lor", a precizat Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina.
Unitățile lui "Aksionov" sunt bine echipate și dotate cu armament, artilerie și vehicule blindate ușoare. GUR a remarcat că toate aceste unități, deși sunt legate de autoritățile de ocupație din Crimeea, sunt în continuare controlate de serviciile speciale ruse și de armata rusă.
În plus, în Crimeea sunt în curs de formare forțe de apărare teritorială. Aproximativ 5.000 de locuitori ai peninsulei au fost deja antrenați ca parte a acestor unități. Aceste unități vor patrula în principal locurile publice și vor proteja administrațiile și întreprinderile locale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Structurile de informații rusești au folosit un agent sârb pentru a accesa zona instituțională a Uniunii Europene.
Rușii au publicat o înregistrare audio cu doi generali germani din cadrul Forțelor Aeriene Germane care discută despre livrarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Înalții oficiali ai Bundeswehr-ului vorbesc inclusiv despre lovirea Crimeei cu Taurus.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 15 februarie pentru a liniști liderii de la Kiev pe fondul problemelor legate de continuarea finanțării americane, după cum informează The New York Times (NYT) citând surse proprii.
Publicația catalană VilaWeb nu exclude ca serviciile rusești de informații să fie implicate în asasinarea pilotului rus Maxim Kuzminov, care a transferat un elicopter către Ucraina. El Espanol a scris, de asemenea, că acesta a fost ucis de profesioniști.
Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, a confirmat, pe 19.02.2024, moartea pilotului militar rus c, care a deturnat un elicopter Mi-8 în 2023. “Putem confirma moartea lui Kuzminov”, a declarat Yusov, citat de RBC-Ucraina și de agenția de presă rusă Tass.
Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale de comunicații prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea de agenți de contrainformații militare a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), care include actuali și foști angajați ai serviciilor speciale ucrainene.
Vladimir Sergienko, un consilier de origine ucraineană al unui deputat german din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi lucrat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit unei investigații publicate la 1 februarie de către publicația independentă rusă The Insider.
Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat un material video în care încearcă să-i convingă pe rușii nemulțumiți să își denunțe liderii. Acesta este cel de-al treilea videoclip de până acum, despre care agenția susține că este o strategie care funcționează. CIA spune că mizează pe nemulțumirea tot mai mare a rușilor față de războiul din Ucraina.
Șeful spionajului militar ucrainean Kiryilo Budanov spune că Rusia se bazează foarte mult pe armamentul nord-coreean. "Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală", a declarat Budanov pentru Financial Times. Budanov a spus că, pentru ruși, folosirea armelor nord-coreene este o "indignare".
Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), care precizează că a intrat în posesia de date ce relevă relansarea unor campanii de dezinformare şi manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldoveană şi securitatea regională, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un membru al aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care a fost infiltrat în Ucraina de către serviciile de informații militare rusești pentru a efectua acțiuni de sabotaj. Reținerea sabotorului a avut loc pe teritoriul districtului Sarny din regiunea ucraineană Râvne.
Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a reușit să intre în posesia unui ''tezaur de documente'' care conţine informaţii tehnice detaliate cu privire la caracteristicile unor echipamente militare rusești, a cărui valoare este estimată la 1,5 miliarde de dolari. Această realizare a fost dezvăluită oficial pe site-ul web al GUR..
Asemenea domeniului economic, China și-a găsit și în sfera spionajului propria cale de a obține succesul prin împletirea elementelor de constrângere dictatoriale, tipic comuniste, cu metodele nuanțate specifice politicii “soft power” occidentale. O investigație desfășurată în Germania, ale cărei rezultate au fost făcute publice anul trecut, arată cum spionii chinezi au trecut de nivelul interesului strict industrial și încearcă să influențeze politica germană și europeană prin recrutarea politicienilor.
Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Șeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, a anunțat că Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia în 2024, subliniind totodată nevoia crucială de a le face ruşilor cât mai multe surprize neplăcute.
Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.
Un dispozitiv de interceptare telefonică a fost găsit duminică într-unul dintre posibilele viitoare birouri ale șefului Statului Major General al Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, a anunțat serviciul de informații al Ucrainei (SBU), pe rețeaua de socializare Telegram.
Iranul a executat un agent al serviciului de informații israelian Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul țării. Persoana a fost condamnata pentru spionaj în favoarea Israelului, având legături cu Mossad, și acuzata de divulgarea de informații clasificate. Această execuție are loc pe fondul tensiunilor regionale, inclusiv al implicării Iranului în conflictul dintre Israel și Hamas.
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.
Un fost deputat pro-rus, Illia Kiva, acuzat de trădare de patrie în Ucraina, a fost asasinat pe 6 decembrie în regiunea Moscovei, în cadrul unei operațiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit ziarului Kyiv Independent, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. Fostul oficial ucrainean ar fi fost asasinat cu arme de calibru mic.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR/HUR), Kirill Budanov, a fost otrăvită cu metale grele.
O investigație a agenției ucrainene de presă Guildhall a descoperit că transportatorii polonezi care blochează punctele de control de la granița polono-ucraineană, cerând "concurență loială", cooperează cu persoane care au legături cu Federația Rusă. Influența rusă a fost identificată, de asemenea, în activități similare în Slovacia.
Trupele ruse au preluat controlul unei localități aflate la 11 kilometri sud-vest de oraș și se pregătesc de asaltul localității.
Președintele american Donald Trump a promis că va impune tarife de 100% asupra statelor sale membre dacă gruparea economică BRICS decide să creeze o nouă monedă care să înlocuiască dolarul.
Compania ucraineană Ukrspetssystems a prezentat o nouă versiune a dronei SHARK, e vorba de SHARK-M, într-o versiune îmbunătățită care va mări inclusiv raza de acțiune.
Armele de precizie nu se pot lipsi de cipuri. Producția lor necesită galiu, germaniu și antimoniu, al căror export în Rusia este sub embargo (nu că Europa și Statele Unite ar avea din belșug rezerve din aceste materiale critice).
Coreea de Nord și-a trimis cele mai bune trupe pentru a-i ajuta pe ocupanții ruși în războiul împotriva Ucrainei. Dar, după câteva luni de pierderi grele, aceștia au fost retrași din primele linii.
Autoritatea italiană pentru protecția datelor a anunțat joi că a blocat modelul chinez de inteligență artificială DeepSeek din cauza lipsei de informații cu privire la utilizarea datelor personale.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Ucraina va deveni un element-cheie al descurajării Rusiei în Europa, dar trebuie să primească asistența necesară pentru a juca acest rol în mod eficient, potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Indiferent de rezultatul războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei, politica agresivă a Rusiei, care este hotărâtă să își sporească influența în lume, nu va permite Occidentului să revină la ideea de a coopera cu Rusia în așteptarea democratizării acesteia, susțin analiștii.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a detectat șapte aeronave chineze și cinci nave militare în jurul insulei vineri la ora 6 dimineața. Cinci dintre aeronave au trecut linia mediană și au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din nordul și sud-vestul Taiwanului.
China ar construi un complex militar de 10 ori mai mare decât Pentagonul în vestul Beijingului, care să servească drept centru de comandă pe timp de război, au declarat surse din serviciile secrete americane, relatează vineri ziarul britanic Financial Times (FT), preluat de Agerpres și EFE.
Compania Lockheed Martin a livrat cel de-al 900-lea interceptor Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) Agenției de Apărare Antirachetă a SUA (MDA). Sistemul THAAD este conceput pentru a contracara amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară prin interceptarea acestora atât în interiorul, cât și în afara atmosferei terestre.
NORAD a trimis două avioane F-16 din Alaska în Groenlanda pentru a întări postura militară în Arctica. Între timp, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că interesul președintelui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”. În ultimele săptămâni, Donald Trump și-a exprimat interesul de a face din Groenlanda o parte a SUA, descriind teritoriul danez și cea mai mare insulă din lume, ca fiind o „necesitate absolută” pentru securitatea americană. De asemenea, acesta nu a exclus utilizarea forței pentru a convinge Danemarca să o cedeze.
Ministerul polonez al Apărării Naționale a convenit să achiziționeze peste 200 de rachete ghidate anti-radar AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER) din Statele Unite, devenind astfel primul aliat din regiune care obține o capacitate avansată de a distruge sisteme radar inamice asociate sistemelor de apărare aeriană. Armele de ultimă generație sunt fabricate de Northrop Grumman, unul dintre principalii jucători din industria americană de apărare.
Jurnalul american Military Watch Magazine a informat, în ediția din 30.01.2025, citând mai multe surse proprii, că Rusia este aproape de a începe producția în serie a unui nou derivat al sistemului de rachete balistice Iskander-M, a cărui denumire oficială nu a fost confirmată.
Ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonson, a anunțat acordarea unui pachet record de ajutor militar către Ucraina. Cu această ocazie, scandinavii au anunțat și o donație de echipamente militare pentru Chișinău.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 31 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Joi, 30 ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.
Moscova consolidează apărarea la baza aeriană cheie Millerovo, lângă Ucraina. Armata a desfășurat acolo noi sisteme de apărare antiaeriană S-300/400 și modifică hangarele în care sunt ținute aeronavele. Schimbări similare au avut loc sau au loc, de exemplu, la baza aeriană rusă Belbek din Crimeea ocupată sau la baza Primorsko-Achtarsk din regiunea Krasnodar.
Ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonson, a anunțat acordarea unui pachet record de ajutor militar către Ucraina.
Rușii vor să crească producția de avioane de vânătoare Su-57. Anunțul vine pe fondul faptului că după 15 ani de la primul zbor al unei aeronave de acest tip, considerată de ruși de generația a 5-a, nu au găsit încă piețe pentru exportul acestora.
Agenția Franceză pentru Achiziții în Domeniul Apărării (DGA) a acordat contracte în valoare de 600 de milioane de euro companiilor franceze Thales, MBDA France și KNDS France pentru noi sisteme de apărare sol-aer (DSA) și anti-dronă (LAD). Aceste acorduri, semnate în decembrie 2024, sprijină Legea privind Programarea Militară (LPM) 2024-2030, care vizează modernizarea și consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Forțelor Armate Franceze.
Pe 30 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Slovaciei, Pavel Vizdal, căruia i-a exprimat „dezaprobarea puternică” față de declarația oficialului Bratislava despre presupusa imixtiune a Ucrainei în treburile sale interne.
Linia frontului a ajuns lângă Pokrovsk, regiunea Donețk. Aproape toată infrastructura critică din oraș a fost distrusă, dar ucrainenii nu vor să renunțe atât de ușor la pozițiile fortificate din zonă.
MAE ucrainean a avut o reacție virulentă la adresa candidatului pro-rus Călin Georgescu, care a negat integritatea și suveranitatea Ucrainei și a vorbit despre „dezmembrarea ireversibilă” a țării noastre vecine și preluarea de către România a unor teritorii ce aparțin azi, potrivit tuturor normelor de drept internațional, statului Ucraina. Pe de altă parte Kievul și-a reiterat prietenia pentru „poporul român” și a subliniat importanța relației de normalitatea dintre Ucraina și România.
Comisia Europeană a adoptat cel de al cincilea program anual de lucru din cadrul Fondului european de apărare (FEA), alocând peste 1 miliard EUR proiectelor de cercetare și dezvoltare în colaborare în domeniul apărării. Banii sunt alocați dezvoltării tehnologiilor și capabilităților critice de apărare, cum ar fi combaterea terestră, spațială, aeriană și navală, precum și reziliența energetică și tranziția ecologică.
Şeful Pentagonului, Pete Hegseth, a raportat joi că elicopterul avariat efectua un zbor de antrenament atunci când s-a ciocnit la Washington cu un avion comercial ce transporta 64 de persoane şi a dat asigurări că echipajul de la bord era unul "destul de experimentat", informează Agerpres și EFE.
Ucraina are o nouă armă pe care o aruncă în luptă pe front împotriva forţelor ruse: o aşa-zisă ,,armată fantomă'' de tancuri Leopard. De la începutul agresiunii militare ruse, forţele armate ucrainene au utilizat o gamă largă de imitații şi machete ale mai multor sisteme de arme, inclusiv obuziere, sisteme de artilerie HIMARS, avioane şi mai nou tancuri Leopard, în încercarea de a forţa trupele ruse să utilizeze inutil cât mai multă muniţie.
Oficialii europeni analizează posibilitatea ca reluarea aprovizionării UE cu gaze rusești prin conducte să reprezinte o parte a unei posibile soluții de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Susținătorii ideii de a se reveni la achizițiile de gaze rusești consideră că acest lucru ar reduce prețurile ridicate la energie în Europa, ar încuraja Moscova să vină la masa negocierilor și ar oferi ambelor părți un motiv pentru a stabili și a menține încetarea focului.
Departamentul Apărării al SUA va „întrerupe temporar” asistența financiară pentru a determina ce programe, proiecte și activități sunt vizate de rafala de ordine executive a președintelui Donald Trump lansată imediat după intrarea la Casa Albă.
Serviciul britanic de informații din domeniul apărării a analizat atacurile efectuate de Forțele Armate Ucrainene asupra depozitului de petrol al bazei aeriene ruse Engels-2 din regiunea Saratov, din perioada 8 și 14 ianuarie. Analiștii britanici afirmă că atacul din 8 ianuarie a provocat incendii de amploare la un depozit de combustibil și lubrifianți, care ar fi necesitat mai multe zile pentru a fi lichidate.
Excelența Sa Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokio a avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe japonez, Matsumoto Hisashi. Cei doi diplomați au discutat despre parcurgerea unor pași concreți în implementarea Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia.
Drone ucrainene operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei și de Forțele pentru Operații Speciale au vizat și au bombardat cel de-al 23-lea arsenal de rachete al Ministerului rus al Apărării din regiunea Tver, provocând aproximativ 20 de explozii. Dronele au atacat direct instalația de depozitare și trei clădiri ale bazei militare. Localnicii au apelat la rețelele de socializare pentru a raporta cel puțin douăzeci de explozii și a solicita evacuarea civililor.