Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bashar al-Assad le cântă în strună ruşilor: Bazele militare ruseşti din Siria menţin echilibrul de putere din regiune
05 oct 2020 / 14:39
Preşedintele sirian Bashar al-Assad afirmă că prezenţa neîntreruptă a bazelor navale şi aeriene ale Rusiei în ţara sa ajută la contracararea influenţei puterilor occidentale în regiune, în contextul în care lupta împotriva insurgenţilor a scăzut în intensitate, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda, cu ocazia marcării a cinci ani de când intervenţia Moscovei în Siria a influenţat conflictul în favoarea sa, Al-Assad a spus că principalele două baze ale Rusiei sunt importante pentru contracararea prezenţei militare occidentale în regiune.

,,Acest echilibru militar global are nevoie de rolul Rusiei. Este nevoie de bazele (militare). Beneficiem de pe urma acestui lucru", a spus Al-Assad, adăugând că Siria are nevoie de o astfel de prezenţă, despre care comandanţii săi militari spun că reprezintă o contrapondere la dominaţia Washingtonului în regiune, precizează Agerpres.

Împreună cu baza Hmeimim, de unde Rusia lansează atacuri aeriene în sprijinul lui Al-Assad, Moscova controlează de asemenea şi baza navală Tartus din Siria, fiind singurul său avanpost naval din Mediterana, în funcţiune din timpul Uniunii Sovietice.

În luna august, precizam într-o scurtă analiză că Rusia nu va pleca prea curând din Siria, deoarece un nou acord strategic între Moscova şi Damasc fusese semnat, miza fiind extinderea bazei Khmeimim.

Baza aeriană Khmeimim din Siria, operată de forțele rusești, urmează să fie extinsă, deoarece Damascul a fost de acord să pună la dispoziţia Rusiei o suprafaţă mult mai mare de teren, dar şi de zonă costieră şi martitimă în apropiere de Latakia.

Acordul a fost semnat de reprezentanți ai celor două țări pe 21 iulie. Începând cu 30 iulie, acordul presupune punerea la dispoziţia Rusiei a 8 hectare teren şi a 8 hectare de zonă costieră din apropierea provinciei siriene Latakia de nord.

Prin acest acord Siria permite Rusiei să-şi extindă baza Khmeimim. Teritoriul va fi acordat Rusiei temporar și fără costuri. Potrivit mass-mediei ruse, baza va fi folosit ca „centru de tratament medical și recuperare” pentru trupele ruse.

Statutul juridic al bazei aeriene Khmeimim este reglementat de un tratat semnate în 2015 de Rusia şi Siria. Aproximativ doi ani mai târziu, în anul 2017, Rusia și-a anunțat intenţia de a o transforma baza aeriană Khmeimim într-o componentă a contingentului său militar permanent staționat în Siria.

Al-Assad a spus că, înainte de intervenţia militară a Moscovei, armata sa se confrunta cu o "situaţie periculoasă", din cauza unei opoziţii armate finanţate şi echipate direct de Washington şi de alte puteri occidentale, alături de Arabia Saudită şi Qatar, şi care controla principalele oraşe.

Cu sprijinul aerian masiv din partea Rusiei şi al miliţiilor susţinute de Iran, Al-Assad a reuşit să preia din nou controlul asupra celei mai mari părţi din teritoriul pe care îl pierduse în conflictul vechi de aproape un deceniu.

Washingtonul şi susţinătorii opoziţiei siriene spun că bombardamentele ruseşti şi siriene asupra zonelor controlate de opoziţie echivalează cu crime de război şi au dus la strămutarea a milioane de persoane şi la decesul a mii de civili.

Moscova şi Damascul resping acuzaţia că au bombardat la întâmplare civili şi spun că luptă pentru a scăpa ţara de militanţii islamişti. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro