Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătălia geopolitică pentru Arctica. SUA intenționează să construiască spărgătoare de gheață pentru a descuraja Rusia
24 mai, 18:36
Statele Unite intenționează să crească numărul de nave din clasa spărgătoarelor de gheață capabile să ofere prezență în Arctica pe tot parcursul anului, pentru a face față pretențiilor din regiune din partea Rusiei și a Chinei, a declarat John Bolton, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, la ceremonia de absolvire a Academiei Gărzii de Coastă a SUA din New London, statul Connecticut, relatează Reuters, citat de Pagina de Rusia.

„Statele Unite sunt o putere arctică cu interese pe termen lung în această regiune”, a precizat John Bolton. „Ca toți aliații și partenerii noștri, SUA doresc că Nordul Extrem să fie o zonă fără tensiuni internaționale, unde nicio țară să nu încerce să exercite presiuni asupra altora cu ajutorul armelor sau a exploatării economice. Și, deși încurajăm dezvoltarea economică a regiunii cu participarea comunității internaționale, trebuie să asigurăm controlul puterilor arctice asupra zonei arctice”, a mai spus consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.

Bolton s-a adresat absolvenţilor Academiei Gărzii de Coastă a SUA, spunând că, în calitate de „militari ai Gărzii de Coastă a SUA, veți ajuta să contracarăm prezența militară a Rusiei în Arctică, precum și pretențiile nelegitime ale Chinei de puterea apropiată de Arctica”.

Potrivit lui John Bolton, în cel mai scurt timp, cu ajutorul unei noi nave de pază, americanii vor confirma poziția de lider a SUA în Arctică, o regiune care mult timp nu a avut atenția cuvenită. Va fi prima dintre navele din clasa arctică, cu care președintele dorește să refacă flota. După ce va primi în dotare noile nave, Garda de Coastă a Statelor Unite va putea asigura prezența pe tot parcursul anului în regiunea arctică”, a concluzionat acesta.

În prezent, Statele Unite au doar două nave spărgătoare de gheață: Polar Star, construită în 1976, și Healy – lansată în 2000. Potrivit datelor publicate pe site-ul US Coast Guard, se planifică construirea a încă trei nave din clasa spărgătoarelor de gheață, prima urmând să fie lansată la apă până în 2023. Pentru comparație, flota rusă deține 27 de spărgătoare de gheață.

Ştiri Recomandate

Velier ucrainean cu cinci persoane la bord, remorcat până în Portul Constanţa
Israelul, atacat din nou. Rachete lansate din Fâșia Gaza
Ameninţări Hezbollah: Benjamin Netanyahu susţine că 'nu este impresionat'
Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale