Baterii de coastă pentru apărarea României. Kongsberg: Rachetele sistemelor NSM înfrâng orice sistem defensiv al navelor moderne de război
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
În cadrul unei discuții avute în exclusivitate cu DefenseRomania cu ocazia expoziției de tehnică militară Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), reprezentantul Kongsberg a făcut referire și la programul României de achiziție a instalațiilor mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă.
NSM face parte din programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Potrivit MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete anti-navă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.
SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.
Rachetele anti-navă NSM (Naval Strike Missile) vor fi construite de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg.
NSM depăși orice sistem defensiv al navelor moderne de război
„Suntem mândri că România a ales Naval Strike Missile. Așa cum cu siguranță știți, în urmă cu câteva săptămâni și Australia a ales Naval Strike Missile (NSM), așa dar numărul statelor care aleg NSM crește rapid”, precizează oficialul norvegian, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Norvegia, Polonia și SUA au în înzestrarea lor NSM. Pe lângă România, Germania și Australia au achiziționat și ele sistemul.
Reprezentantul Kongsberg a subliniat faptul că sistemul NSM pe care și România l-a contractat folosește un sistem infraroșu pentru identificarea ținte, fapt care aduce un plus NSM față de celelalte sisteme de apărare anti-navă din aceeași clasă. Totodată, designul rachetei o face foarte greu de identificat de sistemele radar.
„NSM a fost proiectată pentru a putea penetra sistemele de apărare ale uni nave de luptă moderne. Aceste nave au diferite sisteme de apărare, cu rază lungă, medie, tunuri etc. Conceptul NSM este ca racheta să fie capabilă să penetreze aceste sisteme. Americanii au analizat intens de-a lungul anilor ce fel de tehnologie e necesară pentru a străpunge sistemele unei nave de luptă moderne. Iar în cele din urmă au ales NSM”, a adăugat Kyrre Lohne.
Kongsberg și-a manifestat interesul de a promova industria de apărare din România pe piețele internaționale
Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy
Totodată, Kongsberg și-a manifestat interesul de a lucra în continuare alături de industria de apărare din România.
„Kongsberg e o companie mai mică în comparație cu cele concurente, fapt care ne obligă să fim mai buni în cooperarea industrială. Urmărim să îmbunătățim aceste relații”, ne-a precizat reprezentantul companiei.
Vorbind despre industria de apărare, acesta ne-a explicat strategia norvegienilor. Deoarece industria de apărare din Norvegia nu e una foarte mare iar 80% din tehnica militară e exportată, norvegienii preferă în momentul în care achiziționează din SUA, Italia, Germania etc să lase producătorul să fabrice echipamentul iar industria norvegiană se axează strict pe dezvoltarea capacităților din domeniul competent.
„Ar fi interesant ca industria de apărare din România să se axeze pe dezvoltarea de tehnică originală cu tehnologie românească pentru a intra pe piața internațională”, spune reprezentantul norvegian. Acesta a dat exemplul Kongsberg care în urmă cu câțiva ani avea exporturi de 10% pe piața internațională, iar după implementarea noii strategii cifra a crescut la 90%.
„Piețele internaționale sunt mult mai mari decât cele autohtone”, a conchis Kyrre Lohne, adăugând că producătorul norvegian Kongsberg e dornic să lucreze cu industria românească de apărare și să o promoveze pe piețele internaționale.
Kongsberg a prezentat în România, la standul companiei, și NASAMS, dar și nava Vanguard
Concept navă Vanguard, sursă foto: Kongsberg
În cadrul BSDA, Kongsberg a prezentat și celebrele sisteme de apărare aeriană NASAMS, dar și nava Vanguard, un game changer în operațiunile navale.
În ceea ce privește Vanguard, compania Kongsberg nu deține un șantier naval și nu e interesată de construcția navei, ci vine doar cu desingnul. Reprezentantul Kongsberg consideră că Vanguard e revoluționar în sensul în care navele militare, spre exemplu fregatele, devin din ce în ce mai scumpe. Astfel s-a născut Vanguard, o navă care are la bază standarde civile, dar care e militarizată.
Vanguard e similară cu fregatele moderne, având capabilități similare, aceiași senzori și armament la bord, dar costurile ar fi chiar și de zece ori mai mici, precizează reprezentantul norvegian, fapt care e o inovație în domeniu.
CITEȘTE ȘI: Rachete SkyCeptor pentru Patriot, fabricate la Ploiești. Americanii de la Raytheon și Electromecanica, pregătiți să demareze producția
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News