Belarusul a restricţionat posibilităţile pentru cetăţeni de a părăsi ţara pe cale rutieră, fiind autorizaţi doar deţinătorii unui permis de şedere permanentă într-un stat străin, în timp ce opoziţia denunţă o ''încălcare absolută'' a legii, relatează AFP. Totodată, un jurnalist care lucrează pentru Deutsche Welle a fost eliberat după ce a stat 20 de zile în închisoare.
Într-un mesaj postat marţi pe Telegram, serviciul de poliţie de frontieră din Belarus a indicat că doar ''cetăţenii care deţin un document care confirmă autorizarea de şedere permanentă într-un stat străin'' au dreptul să părăsească Belarusul, adăugând că ''un permis de şedere temporară (...) nu constituie un motiv pentru a călători în străinătate'', transmite Agerpres.
Belarusul a impus restricţii privind călătoriile în străinătate în decembrie 2020, oficial în cadrul pandemiei de coronavirus. În orice caz, părăsirea ţării pe cale rutieră este posibilă cel mult o dată la şase luni.
Jurnalistul belarus independent Aleksandr Burakov, care lucrează pentru Deutsche Welle, a fost eliberat după 20 de zile petrecute în închisoare în oraşul Mogilev din estul ţării.
"Sunt foarte uşurat deoarece colegul nostru iese mai mult sau mai puţin nevătămat după ce a fost închis ilegal, dar spirala violenţei de stat împotriva jurnaliştilor este din ce în ce mai îngrijorătoare", a reacţionat directorul Deutsche Welle, Peter Limbourg, într-un comunicat de presă.
"Este din ce în ce mai evident că regimul din Belarus doreşte să reducă la tăcere ultimele voci independente din ţară, prin orice mijloace necesare", a denunţat Peter Limbourg.
Arestat pe 12 mai în timp ce acoperea procesul intentat opozantului Pavel Seviarineţ şi altor personalităţi din opoziţie, Burakov a fost condamnat trei zile mai târziu pentru participarea la un "eveniment neautorizat".
Aleksandr Burakov, la fel ca un alt jurnalist arestat în acelaşi timp, a susţinut pe 15 mai, în faţa instanţei din Mogilev că a fost supus în timpul detenţiei la "tortură şi tratament inuman", că a fost trezit de mai multe ori în timpul nopţii şi obligat de gardieni să se dezbrace.
Jurnalistul "a fost eliberat din închisoare marţi, după 20 de zile de detenţie", a informat Deutsche Welle.
Belarusul a fost scena unor proteste anti-guvernamentale fără precedent după scrutinul prezidenţial controversat din august anul trecut, al cărui rezultat a fost contestat de opoziţie şi opinia publică şi în urmă căruia preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut un al şaselea mandat.
La sfârşitul lunii mai, un avion de linie care circula pe ruta Atena-Vilnius a fost deturnat către Minsk sub escorta unui avion de vânătoare, după o ameninţare cu bombă care s-a dovedit a fi falsă. Jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici şi prietena sa, care se aflau la bordul avionului, au fost arestaţi.
Conform datelor centralizate de ONG-ului pentru drepturile omului Viasna, în Belarus se află în închisoarea la ora actuală 449 de prizonieri politici.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News