Belgorod provoacă panică mai mult prin presă. De ce Rusia nu va disloca „submarinul nuclear al apocalipsei” în Marea Neagră
În ultimele zile în presa internațională și implicit și în cea din România au apărut tot mai des scenarii privind submarinul nuclear rus Belgorod și un posibil test nuclear pe care Federația Rusă l-ar pregăti în contextul războiului din Ucraina.
Scenariul avansat se referă la o lansare nucleară pe care submarinul Belgorod, supranumit „submarinul rus al apocalipsei”, în scopul unei demonstrații de forță.
Potrivit presei internaționale, serviciile de informații din NATO au trimis aliaților date despre mișcările submarinului rusesc K-329 Belgorod și un posibil test al torpilei Poseidon, supranumită de presa rusă și „arma Apocalipsei”.
Potrivit publicației italiane La Repubblica, submarinul ”Belgorod” a fost mutat în Marea Kara și nu este exclus ca Marină Rusă să testeze pentru prima dată torpila Poseidon, capabilă să parcurgă sub apă o distanță de 10 mii de kilometri.
Recent, cei de la Naval News au publicat date privind prezența submarinului Belgorod în Arctica. Potrivit sursei citate, Belgorod se află în Marea Barents, unde a ieșit la suprafață.
Nava e astfel în „curtea din spate” a Federației Ruse iar scenariile avansate despre o posibilă dislocare a așa-zisului „submarin rus al apocalipsei” în Marea Neagră țin mai mult de un element de can-can.
Belgorod ar fi o țintă sigură în Marea Neagră. Submarinul rus „al apocalipsei” nu e compatibil cu Marea Neagră
Belgorod e însă un subiect care a mai fost și în vara acestui an prezent în spațiul public.
În luna iulie a acestui an, contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea, doctor în științe militare, a explicat de ce e absolut ilogic ca nava să fie transferată în Marea Neagră, unde ar fi o țintă sigură.
„Ce aduce nou acest submarin este posibilitatea de a lansa torpilele nucleare în condițiile în care încărcătura, adică capacitatea explozibilă, e de 150 de ori mai mare precum cea de la Hiroshima”, preciza la vremrea respectivă contraamiralul român, care sublinia însă că „un asemenea submarin nu va fi niciodată în Marea Neagră”.
Contraamiralul explica la momentul respectiv și faptul că dimensiunea submarinului e incompatibilă cu Marea Neagră, unde ar fi o țintă sigură.
„Belgorod e submarin nuclear cu încărcătură nucleară care are în 184 de metri. Deci oriunde s-ar afla în Marea Neagră ar fi foarte ușor de detectat și lovit.
Iar în al doilea rând Turcia nu va accepta niciodată prezența unor echipamente nucleare în Marea Neagră. În al treilea rând, din punct de vedere tactic și operativ nu se justifică prezența unui asemenea submarin în Marea Neagră. Ar fi un echipament extrem de scump, blocat degeaba. Semnalul e pentru statele cu litoral la ocean”, spunea contraamiralul Ciorobea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News