Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, la Gyula, o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţii române din Ungaria, în scopul "cunoaşterii nemijlocite a modului în care drepturile lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase sunt protejate şi promovate". Totodată alătur de omologul său maghiar Peter Szijjarto au fost semnate acorduri pentru înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei.
Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că întâlnirea cu reprezentanţii minorităţii române are şi o valoare simbolică, ea desfăşurându-se la scurt timp după semnarea, în cursul aceleiaşi zile, a Protocolului celei de a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, precizează MAE, transmite Agerpres.
Semnarea Protocolului marchează "debutul unei noi sesiuni a Comitetului de specialitate, pe agenda căruia vor figura toate aspectele problematice cu care etnicii români din Ungaria se confruntă din perspectiva conservării drepturilor lor identitare, în scopul identificării soluţiilor potrivite", arată sursa citată.
Cu această ocazie au fost semnate acorduri pentru înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei, pe conexiunile transfrontaliere Variașu Mic/Dombegyhaz și Grăniceri/Elek.
În perspectiva relansării dialogului bilateral în cadrul acestui format dedicat, întrevederea cu reprezentanţii minorităţii române din Ungaria a oferit ocazia expunerii de către aceştia a aspectelor legate de modul în care drepturile lor identitare sunt protejate de statul vecin. Mai ales că în acest an se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului între România și Ungaria de înțelegere, cooperare și bună-vecinătate în 1996.
Ministrul Bogdan Aurescu i-a asigurat pe reprezentanţii minorităţii române de atenţia acordată de statul român acestui subiect şi de menţinerea sa constantă pe agenda bilaterală de discuţii cu partea ungară. În context, demnitarul român a informat că a transmis oficialilor ungari, cu prilejul tuturor întâlnirilor, preocuparea autorităţilor de la Bucureşti în legătură cu necesitatea creşterii calităţii învăţământului în limba română, la un nivel care să asigure însuşirea şi transmiterea sa generaţiilor următoare, atât prin asigurarea unei finanţări adecvate şi predictibile, cât şi prin investiţii în infrastructură, în materiale educaţionale şi în pregătirea profesorilor de limba română, necesitatea asigurării unei finanţări adecvate a mass-media de limbă română, nevoia finanţării corespunzătoare şi susţinerii proiectelor instituţiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria şi a proiectelor culturale de interes, obligativitatea luării măsurilor eficiente vizând eliminarea fenomenului de etno-business care alterează identitatea etnică a românilor din Ungaria.
Totodată, Bogdan Aurescu i-a încurajat pe reprezentanţii minorităţii române să expună, punctual, aspectele problematice cu care se confruntă în exercitarea drepturilor lor identitare şi să le aducă prompt atât în atenţia autorităţilor de la Budapesta, cât şi în atenţia autorităţilor de la Bucureşti, subliniind deschiderea deplină a autorităţilor române în sprijinul etnicilor români de pretutindeni, în conformitate cu dreptul internaţional şi în baza unui dialog susţinut cu autorităţile statului de reşedinţă, arată comunicatul citat.
De asemenea, miercuri, Aurescu a vizitat, împreună cu omologul ungar, Catedrala Sfântul Nicolae şi Centrul Eparhial de la Gyula. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, a făcut o prezentare a aşezămintelor, cu accent pe proiectele de renovare realizate şi intenţiile pentru viitor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News