Bruiajul GPS în Finlanda face probabil parte din campania hibridă a Rusiei, afirmă ISW
Recentele incidente de blocare a semnalelor GPS în Finlanda și în apropierea acesteia "fac probabil parte din intensificarea campaniei de război hibrid a Rusiei care vizează în mod direct NATO", a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) la 11 iulie. Rusia a fost acuzată de bruierea semnalelor GPS în Finlanda și în regiune încă din anii 2010, dar incidentele au crescut vertiginos în ultimele luni, în special deasupra Mării Baltice.
Piloții ai U.S. Marine Corps pilotează un MV-22B Osprey în timpul exercițiului Trident Juncture în apropiere de nordul Norvegiei, 6 noiembrie 2018. Sursa foto: U.S. Marine Corps.
Un pilot al marinei finlandez s-a plâns recent de un "bruiaj GPS masiv și de interferențe radar" între 10 și 11 iulie în partea de est a Golfului Finlandei, afirmând că GPS-ul nu a fost disponibil pe 90% din drumul dintre punctul de control Orrengrund și portul Hamina.
Autoritățile finlandeze au comentat incidentul, afirmând că în această săptămână s-a înregistrat un nivel neobișnuit de ridicat al defecțiunilor GPS, a relatat ziarul Iltalehti.
Deși nu au fost înregistrate interferențe cu frecvențele radar în Golful Finlandei, defecțiunile GPS pot afecta dispozitivele radar, a declarat Agenția finlandeză pentru transport și comunicații (Traficom).
Potrivit agenției, majoritatea perturbărilor care afectează transportul aerian și maritim provin din Rusia.
Această perturbare este suspectată a fi cauzată de bruiajul rusesc din Kaliningrad. Interferențe similare au afectat anterior GPS-ul unui avion care îl transporta pe ministrul britanic al apărării de atunci, Grant Shapps, și au obligat compania finlandeză Finnair să anuleze mai multe zboruri cu plecare din Finlanda.
,,Aparenta bruiere GPS a Rusiei face probabil parte din intensificarea campaniei hibride a Rusiei care vizează în mod direct statele NATO, vizând probabil subminarea sprijinului acordat Ucrainei și unitatea NATO", a declarat ISW.
Ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, Helsinki a aderat la NATO în 2023, renunțând la neutralitatea sa militară de lungă durată.
Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1 340 de kilometri, fără a include Golful Finlandei, s-a plâns de atunci de diverse atacuri hibride din partea Rusiei.
Helsinki a acuzat Rusia că aduce în mod deliberat un număr mare de migranți terți în încercarea de a suprasolicita frontiera finlandeză.
Alte țări s-au plâns, de asemenea, de întreruperea GPS în regiunea baltică și în Polonia. La începutul acestui an, interferențe masive în al doilea oraș ca mărime din Estonia, Tartu, au forțat suspendarea zborurilor pe aeroportul local. Tallinn a numit Rusia drept vinovată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News