Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria are probleme mai mari decât România. Sofia ar putea rămâne fără Piranha V sau AMV
05 oct 2020 / 11:10
Asemenea României, Bulgaria țintește un amplu program pentru achiziționarea de blindate noi pentru Forțele Terestre. Dacă noi am semnat deja contractul pentru Piranha V, deși am întâmpinat întârzieri în ceea ce privește livrarea, bulgarii se confruntă cu o situație mult mai dificilă.
Piranha V, Bulgaria. Sursă foto: General Dynamics

Bulgaria încearcă să achiziționeze vehicule de luptă pentru infanterie. Suma pe care Sofia o oferă se ridică la aproximativ 836 de milioane de dolari și se referă la 150 de blindate.

Au fost patru oferte la început: Artec (Germania), un joint-venture format din Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann, cu Boxer, Nexter (Franța) care a propus VBCI, finlandezii de la Patria care au oferit Bulgariei blindate AMV și General Dynamics Land System-Mowag (multinațională europeană cu capital american) care a oferit Piranha V.

Într-un final au rămas două oferte în cadrul licitației: Oferta celor de la Patria și a celor de la General Dynamics. Însă de aici încep problemele pentru bulgari.

Publicația bulgară Capital anunță că săptămâna trecută, în cursul zilei de vineri, Ministerul Apărării de la Sofia a analizat cele două oferte, dar nicio companie nu a reușit să se încadreze în bugetul stabilit de bulgari. Deși atât Patria cât și General Dynamics au reușit să îndeplinească condiția ca 20% din producția blindatelor să se facă în Bulgaria, suma celor două oferte nu poate fi susținută de bulgari.

 

Ce urmează pentru bulgari? Sofia riscă să rămână fără blindate

 

Sursa citată precizează că situația ar putea forța Ministerul Apărării să reia de la zero licitația. Dar acest lucru riscă să pună punct programului de înzestrare. Asta pentru că o reluare a procedurii necesită din nou avizul Parlamentului de la Sofia. Și, în contextul crizei economice generată de noul coronavirus ori în contextul unei noi finanțări pentru noua etapă a programului F-16, Parlamentul ar putea să nu mai aprobe finanțarea vehiculelor de luptă pentru infanterie.

Astfel, există un risc major ca programul blindatelor să fie un adevărat eșec pentru bulgari. Opțiunile pentru programul de înzestrare vor fi analizate după întoarcerea ministrului apărării Krassimir Karakachanov din Statele Unite, unde se află până în 10 octombrie.

 

Compromis pentru a salva programul? România stă mult mai bine în comparație cu Bulgaria

 

Și chiar dacă programul va continua, Armata probabil va insista pe acest aspect conștientă fiind de faptul că sunt șanse mici ca o nouă finanțare să fie aprobată în Parlament, acest lucru va afecta înzestrare.

Cel mai probabil va fi redus numărul de blindate. Deși inițial contractul bulgarilor prevedea 238 de vehicule, el a fost redus ulterior la 200 și mai apoi la 150.  Iar pentru continuarea procedurii e posibil ca bulgarii să reducă din nou numărul de blindate, fie că vom vorbim de Piranha V, fie de AMV.

În comparație, România a semnat un contract pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V. Și, din fericire, numărul acestora nu s-a modificat. Problema la noi au reprezentat-o întârzierile, fapt pentru care în cursul anului trecut s-au emis penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranhia 5 .

Ulterior, la finalul lunii iunie a acestui an, MApN a anunțat că va fi livrat primului lot constând în 36 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 - Piranha V. Livrarea ar fi trebuit să se facă în februarie 2019.

În ceea ce îi privește pe bulgari, pe lângă problemele mai sus menționate, scăderea numărului de blindate, un compromis pentru a salva programul, ar putea aduce o altă situație nedorită. Prin revizuirea parametrilor tehnici cel mai probabil companiile care au renunțat la licitație, Nexter și Artec, se vor adresa instanțelor, fapt ce va duce la blocarea programului.

Indiferent de decizia pe care Bulgaria o va lua în următoarea perioadă, perspectivele pentru programul de înzestrare cu vehicule de luptă pentru infanterie sunt sumbre la sud de Dunăre.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro