Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Bulgaria expulzează un diplomat rus acuzat de spionaj
28 oct 2019 / 18:12
Bulgaria a cerut Rusiei să recheme în ţară un diplomat de la misiunea sa din Sofia după ce procurorii l-au acuzat pe secretarul unu al ambasadei de a fi implicat în activităţi de spionaj de peste un an în această ţară balcanică, informează luni Reuters, transmite Agerpres.

Ministerul bulgar de Externe menţionează într-un comunicat că a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Sofia vineri, după ce a fost informat de către procurori şi serviciile de informaţii despre activităţile suspecte al diplomatului rus pe teritoriul Bulgariei, cerând rechemarea lui la Moscova până luni seara.

Agenţia de presă rusă TASS informează că procuratura din Bulgaria a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva unui diplomat rus, acesta fiind acuzat de spionaj.

'Procuratura a deschis un dosar penal pentru infracţiune împotriva republicii faţă de un cetăţean străin care, din septembrie 2018, culege informaţii cu scopul de a le transmite unui stat străin, aceste informaţii constituind secret de stat şi vizând interesele Bulgariei, UE şi NATO', se menţionează în comunicatul procuraturii, citat de agenţia de presă rusă.

Întrucât angajatul Ambasadei Rusiei la Sofia beneficiază de imunitate diplomatică, urmărirea sa penală a fost suspendată, conform aceleiaşi agenţii de presă.

Ministerul de Externe bulgar a indicat că, după o discuţie avută vineri cu ambasadorul Rusiei la Sofia, diplomatul respectiv a părăsit deja teritoriul Bulgariei.

'Partea bulgară şi-a exprimat dorinţa ca angajatul ambasadei să fie rechemat (în Rusia) până la sfârşitul zilei de luni. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei, persoana în cauză a părăsit deja teritoriul Bulgariei', se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei de la Sofia, citat de TASS.

Ministerul de Externe rus nu a făcut nicio declaraţie deocamdată. Nici ambasada rusă la Sofia nu a făcut vreun comentariu în acest caz, conform agenţiilor de presă citate.

Vezi și: Bulgaria. Redactor șef acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Ştiri Recomandate

Rușii se laudă că noile Su-57 pot zbura 'singure'. O nouă perdea de fum a Moscovei?
Putin cere Consiliului de Securitate o poziție finală după retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis
Jurnaliști uciși la Kabul
Disensiuni în Guvernul Italiei cu privire la achiziția de avioane F-35
US Army a comandat rachete Hydra-70
Taiwan confirmă achiziția sistemului de rachete Harpoon Block II
Marea Britanie, îngrijorată de transferul avioanelor rusești în Libia
Guvernatorul din Minnesota va 'mobiliza în totalitate' Garda Naţională