Guvernul canadian a dat ieri undă verde pentru alegerea avionului de luptă F-35 ca înlocuitor preferat pentru avioanele de luptă CF-18, vechi de patru decenii, ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF). Următorul pas în acest proces de achiziţie tine de începerea negocierilor cu producătorul american de avioane stealth, Lockheed Martin.
Decizia de a deschide negocierile cu compania care produce avioanele F-35 este cel mai recent pas pe care îl fac autorităţile canadiene, deoarece acest proces de achiziţie pentru noi avioane de lupta este în desfășurare de mai bine de zece de ani.
De asemenea, reprezintă şi o schimbare majoră a deciziilor guvernului liberal canadian, deoarece în anul 2015 se angaja să nu cumpere niciodată avioane F-35.
În 2010, guvernul canadian, format din Partidului Conservator, a anunțat că intenţionează să cumpere 65 de avioane F-35A. Cu toate acestea, când Partidul Liberal a câștigat alegerile din 2015, noul prim-ministru Justin Trudeau a promis să anuleze acordul și să reînnoiască clauzele.
Pe măsură ce timpul a trecut, au apărut probleme care au ridicat semne de întrebare printre oficialii politici canadieni cu privire utilitatea pe care o vor avea avioanele F-35 pentru Canada, achiziţionate prin programul Joint Strike Fighter.
Cu doar câțiva ani în urmă, liberalii lui Trudeau au exclus F-35 ca opțiune
După cum aminteşte publicaţia Politico, în 2015, Trudeau s-a angajat, dacă va fi ales, să renunțe la un acord încheiat de predecesorii săi conservatori pentru achiziționarea de F-35.
La acea vreme, Trudeau a mai spus că nu va cumpăra avioanele Lockheed și că intenționează să deschidă un nou proces de achiziție pentru a găsi o opțiune mai ieftină. Ceea ce a şi făcut, iar acest ''nou'', dar vechi, proces de achiziţie, a durat până ieri.
Sub mandatul fostului guvern conservator, condus de Stephen Harper, a semnat un contract cu compania americana Lockheed Martin, în anul 2010, pentru achiziția mai multor avioane F-35.
Un aspect foarte importat de menţionat: Canada a contribuit la programul F-35, ca partener industrial, chiar de la mijlocul anilor ’90. Între 1997 și 2021, investiția Canadei în programul Joint Strike Fighter s-a ridicat la 613 milioane USD.
Guvernul canadian a anunțat luni că va cheltui până la 19 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane de lupta care să înlocuiască flota învechită de aeronave CF-18 a Forțelor Aeriene Regale Canadei.
RCAF are în prezent aproximativ 75 de avioane CF-18A/B+ și intenționează să adauge la acea flotă, în cel mai scurt timp posibil, alte 18 foste F/A-18A/B Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiane (RAAF).
,,În urma unei evaluări riguroase a propunerilor, Guvernul Canadei a anunțat că va intra acum în faza de finalizare a procesului de achiziție cu ofertantul cel mai bine clasat, guvernul Statelor Unite (SUA) și Lockheed Martin, pentru avionul de luptă F-35'', se precizează într-un comunicat al guvernului canadian.
,,Această achiziție reprezintă cea mai importantă investiție în RCAF din ultimii 30 de ani. Este esențial pentru protejarea siguranței și securității canadienilor, ne va spori suveranitatea în zona arctică, ne va asigura că suntem echipați pentru a apăra mai bine America de Nord și ne va ajuta să ne îndeplinim în continuare obligațiile fata de NATO și NORAD’’, se mai precizează în comunicat.
În ultima fază a procesului de selecţie, canadienii au avut de ales între compania Saab (avionul Gripen JAS-39 E) și Lockheed Martin (avionul F-35A Lightning II), asta după ce la sfârşitul anului trecut Canada a renunțat la oferta pentru avioane F/A-18 Super Hornet, propusă de compania Boeing.
Ca parte a acestui program militar de înzestrare, estimat la 19 miliarde de dolari, Royal Canadian Air Force (RCAF) speră să primească în cele din urmă un total de 88 de avioane de vânătoare, iar primele livrări ar trebuie să înceapă în anul 2025.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News