Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Capcana din Marea Neagră. Amiralul SUA Robert Burke, despre provocările Rusiei: Încearcă să ne facă să tragem noi primii
02 aug, 14:19
Amiralul Robert P. Burke, şeful Comandamentului NATO al Forţelor Întrunite (Joint Force Command - JFC) de la Napoli, a atras atenția asupra incidentelor tot mai dese din Marea Neagră între Federația Rusă și NATO.
Fregata olandeză Evertsen, hărțuită în Marea Neagră de aviația militară rusă. Sursa foto: Ministerul Apărării din Olanda/Twitter

Un spațiu considerat de Rusia „lac rusesc” pare prea mic pentru ruși și pentru forțele NATO. În ultimele luni, pe fondul unor exerciții NATO în Marea Neagră, incidentele și provocările Federației Ruse s-au înmulțit considerabil.

Amiralul american Robert Burke, citat de Business Insider, în cadrul unui eveniment al Forțelor Navale Americane, a comentat desele incidente din Marea Neagră în care nave de război sau avioane de vânătoare ale Rusiei au recurs la hărțuiri și provocări la adresa Aliaților.

„Aliații care operează în zonă (n.a. - Marea Neagră) interacționează în permanență cu nave rusești. În general interacțiunile sunt sigure, deși ele sunt menite să intimideze”, a precizat amiralul american.

„Atunci când un avion de vânătoare survolează un distrugător la o altitudine de 30 de metri e necesară o decizie imediată dacă acel avion are intenția de a ataca. Putem argumenta că încearcă să ne facă pe noi să tragem primii”, a mai precizat amiralul american, care a subliniat că NATO nu va cădea în această capcană, dar a dat asigurări că alianța poate gestiona orice situație de criză.

G Ad:

 

Incidentele dintre Federația Rusă și NATO în Marea Neagră s-au înmulțit îngrijorător

 

2. Distrugăto... (hms-defender_93474200.jpg)

Distrugătorul britanic HMS Defender, implicat și el într-un incident grav în Marea Neagră după ce rușii au deschis foc de avertisment. Sursă foto: Royal Navy

În ultimul timp incidentele dintre Federația Rusă și NATO în acvatoriul Mării Negre s-au înmulțit.

Două astfel de provocări grave, care puteau escalada, au avut loc în luna iunie a acestui an. După ce asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, acuzând nava de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, la o zi Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că navele de luptă și aviația militară a Rusiei au hărțuit și agresat în Marea Neagră și fregata Evertsen, cea mai puternică navă de război din dotarea Marinei Olandeze. 

Olandezii au publicat imagini cu avioane militare ruse care hărțuiesc fregata, în timp ce narativul Moscovei nu s-a schimbat: Rușii acuză partea olandeză că a schimbat cursul și s-a îndreptat spre apele teritoriale ale Federație Ruse.

Acestea sunt doar două incidente dintr-o listă lungă de provocări ale Rusiei în Marea Neagră. 

Aceste episoade s-a înmulțit pe fondul amplelor exerciții ale NATO în Marea Neagră, dar și în contextul escaladării tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, după reluarea de acum câteva luni a luptelor dintre Armata Ucrainei și separatiștii pro-ruși susținuți financiar și cu tehnică militară de Moscova.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Ministrul rus al apărării anunţă că Uniunea statală Rusia-Belarus va avea în curând o nouă doctrină militară
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
Turcia va continua să desfășoare operații militare în Siria și Irak
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro