Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Capcana rusă de la Mariupol. Un expert ucrainean explică de ce deblocarea orașului e imposibilă iar totul are legătură cu ofensiva din Donbas
12 apr, 22:22
Forțele ruse încearcă să atragă grosul trupelor ucrainene într-o capcană, în Donbas. Este un moment dificil, dar în astfel de momente apar oportunități, inclusiv deblocarea Mariupolului.
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Pe 1 martie, forțele ruse au reușit să încercuiască Mariupolul. De atunci, trupele ucrainene prinse în oraș rezistă atacurilor disperate ale unităților rusești, fără să primească ajutor.

Desigur, mulți analiști, experți, dar și oameni puțin familiarizați cu problemele militare și-a pus întrebarea de ce forțele ucrainene nu acționează din exterior pentru despresurarea unui oraș atât de important din punct de vedere economic și strategic.

Astăzi, într-un interviu (12 aprilie) pentru publicația Unian, Mihailo Samus, expert din cadrul Centrului pentru Studierea Forțelor Armate, Conversiei și Dezarmării (ONG ucrainean) a explicat, printre altele, motivul pentru care deocamdată nu este posibilă deblocarea Mariupolului.

Totul, inclusiv deblocarea Mariupolului, este legat de noua operație, pe care forțele ruse urmează să o lanseze, în curând, în Donbas. Rușii încearcă să atragă forțele principale ucrainene într-o capcană.

G Ad:

”Acum ei speră că, dacă vor angaja [grosul] forțele ucrainene într-o bătălie principală [în zona Donbas] și le vor provoca o înfrângere strategică, vor putea restabili planul anterior” - cucerirea Kievului, Cernigovului, Sumi până la joncțiunea cu Transnistria.

Operația rusă este deocamdată în curs de pregătire, dar până la 9 mai, comandantul forțelor de invazie trebuie să raporteze victoria.

”Rușii au o trăsătură stupidă - să organizeze totul în funcție de o anumită zi. Au un termen - 9 mai, așa că se vor grăbi”, a precizat expertul ucrainean.

”După cum se prezintă situația, au nevoie de încă o săptămână pentru a se pregăti. Dar dacă se pregătesc încă o săptămână, vor avea timp puțin spre deloc. Nu exclud că începerea ofensivei - cu bombardamente masive de artilerie și lovituri aeriene, apoi cu folosirea forțelor terestre - poate avea loc în zilele următoare. Dar, după părerea mea, nu vor avea timp până pe 9 mai. Planificarea lor va eșua.”

Forțele ruse vor acționa pe două direcții importante [de nivel operativ-strategic] – orașele Dnipro și Harkov, pe care vor încerca să le ocupe.

”Cât despre posibilele direcții ale ofensivei, rușii pot lua acum în considerare mai multe. Dacă vorbim despre loviturile principale, vor încerca să învăluie forțele ucrainene pe la nord și sud, plecând [pe două direcții tactic-operative] de la Izium, respectiv Volnovaha. O direcție mare [operativ-strategică] de ofensivă poate fi până la [orașele] Dnipro – Zaporojie prin Pavlograd, iar mai la nord - direcția de atacare a Harkovului dinspre Belgorod [Rusia]”, a detaliat expertul ucrainean.

După începerea fazei terestre a operației din Donbas, forțele ucrainene pot începe deblocarea Mariupolului, însă simultan cu acțiuni pe alte direcții, în zona de sud.

”Oportunitatea [de a debloca Mariupolul] se va deschide doar atunci când rușii vor trece la ofensivă. Adică atunci când își încep operația strategică în Donbas, cu un sud instabil. Atunci, forțele ucrainene vor avea o fereastră de oportunitate pentru a juca mai multe opțiuni de operații contraofensive. Inclusiv deblocarea Mariupolului”, a explicat Samus.

”Vorbim și despre acțiuni în apropiere de Herson: curățat malul [drept] și traversat Niprul, inclusiv în zona Nova Kahovka. Apoi trebuie acționat spre Melitopol și Crimeea. Dacă zdruncinăm situația în zona Melitopol, este evident că rușii vor fi distrași de la Mariupol. Pentru că următorul nostru pas poate fi acțiuni contraofensive de deblocare [a Mariupolului] din două direcții”, a continuat expertul ucrainean.

 

Probabilitatea de atac dinspre Transnistria este deocamdată redusă

 

”Operațiile ofensive active dinspre Transnistria sunt posibile, numai dacă inamicul înconjoară Odesa. Dar fără ocuparea Nikolaevului nu vor putea merge la Odesa. Acest lucru este fizic imposibil. […] Ei sperau să ia Nikolaevul în câteva ore, să treacă repede spre Odesa, să o înconjoare și, în acel moment, să lanseze o ofensivă de pe uscat. Atunci urma să se alăture gruparea transnistreană. Și ca etapă finală - urma să fie efectuată o operație de debarcare.”

Ucraina are nevoie de multe arme din partea Occidentului, pentru a putea rezista și ulterior să se elibereze.

Din punctul de vedere al suprafeței, ”Ucraina este cea mai mare țară din Europa. Sunt necesare multe sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, pentru a proteja suficient teritoriul nostru împotriva loviturilor din aer.”

[…] ”În cele din urmă, s-a decis să ni se predea sistemele sovietice care mai sunt în fostele țările din Pactul de la Varșovia, însă nu ni s-au dat sisteme occidentale, cu excepția celor cu rază scurtă Starstreak și Stinger. Dar, avem nevoie de sisteme mai puternice, precum Patriot, sau sistemul NASAMS, care acoperă cel puțin 40 de kilometri.”

”Pe lângă apărarea antirachetă, sunt necesare și arme ofensive: artilerie grea, MLRS occidentale de înaltă precizie și avioane pentru a lansa operații de contraofensivă. Avem nevoie de arme grele cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie. Până la urmă, vom ajunge în faza, în care va fi necesar să ne eliberăm teritoriul prin forță. Dacă Ucraina ar avea deja aceste MLRS de tip HIMARS, pregătirea rușilor pentru ofensiva din Donbas ar sta altfel. Ar fi mai puțin eficientă”.

Proiectul de lege american, prin care SUA să poată transfera imediat în Ucraina armament greu sub formă de închiriere, poate opri războiul prin victoria Ucrainei. Este singura soluție, deoarece Putin va continua luptele, indiferent de pierderile armatei sale.

Nu este încă sigur că președintele Biden va decide să aprobe legea privind închirierea/împrumutul de armament către Ucraina, apreciază Mihailo Samus, deoarece există amenințarea de război asupra SUA din partea lui Putin.

”Dar dacă se ia decizia privind închirierea, administrația Biden va putea transfera în Ucraina orice și în orice cantități, conform regulilor de leasing sau închiriere. Totuși, presupun că, dacă se va lua o astfel de decizie, Statele Unite se vor concentra pe un ajutor care nu va provoca Rusia. De exemplu, vor fi transferate resurse materiale, vehicule blindate, arme de calibru mic, combustibil.”

”Cu toate acestea, cu cât Statele Unite ne vor transfera mai devreme artilerie grea, MLRS și avioane, cu atât mai repede acest conflict se va încheia cu victorie pentru Ucraina. Pentru că Putin nu se va opri. Dacă Biden nu înțelege asta, este foarte rău. Putin nu mai are unde să meargă. Nici 100, nici 200 de mii de soldați ruși uciși nu-l vor opri”, a concluzionat expertul ucrainean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Rusia anunță obiectivul invaziei: Dezintegrarea Ucrainei în mai multe state. Patrușev, lecție de oratorie propagandistică
R. Moldova, victima „teoriei haosului” sau doctrinei Gherasimov. Generalul Grecu: În Transnistria nu mișcă nimic fără acordul FSB și GRU
David Muniz, la Deveselu: SUA și România asigură împreună nu doar securitatea lor ci și a aliaților
SUA se pregătesc pentru încă cinci luni de război în Ucraina. Biden cere Congresului să aprobe alte 33 miliarde de dolari pentru Ucraina
Ministrul ucrainean de externe: Am renunțat la arsenalul nuclear și am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată
EXCLUSIV
Războiul generat de Rusia, provocările din Transnistria și ce armament ar putea trimite România Ucrainei | Generalul (r.) Dan Grecu vine „Pe Plan Extern”
China și Iranul își intensifică cooperarea militară în timp ce relațiile lor cu SUA se degradează
Maia Sandu se declară nemulţumită de starea armatei Republicii Moldova: Trebuie să investim mai mult în forţele armate
Oleksii Arestovici: Războiul cu Rusia ar putea dura până la sfârşitul anului
EXCLUSIV
Propaganda rusă: Satan 2, racheta care poate lovi SUA, Rusia - putere militară de neînvins și rebranduirea lui Putin
Nimic nu merge bine pentru Rusia. În timp ce Ucraina beneficiază de valuri de informații, rușii luptă „legați la ochi” pe orbită
Speculând latura spirituală a poporului rus, Putin se folosește de sărbătoarea Paștelui pentru a-și consolida ideologia
Pentru prima dată în 19 ani, Japonia a numit Kurilele de Sud „ocupate ilegal de Rusia”
SUA renunță la testele cu rachete antisatelit și cere tuturor țărilor să dispună măsuri similare
România ar putea trimite armament Ucrainei. Experții ucraineni exclud T-55 și TR-85, care nu ar face față tehnicii ruse 
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Reinventarea Inamicului - România și Polonia în tehnicile de manipulare ale propagandei ruse
Rusia ar putea declara război Ucrainei. Naumescu: Ceea ce părea o glumă poate fi pregătirea războiului total și folosirea bombardierelor nucleare
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
EXCLUSIV
FSB și manipularea fricii, o strategie complexă a Rusiei. Propaganda neagră a Kremlinului în societate
Eșecul trupelor ruse de desant aerian, în Ucraina, a fost determinat de lipsa unei strategii adecvate și de neglijarea lecțiilor învățate
Poate Rusia să doboare sateliții care asigură continuitatea funcționării internetului în Ucraina?
Bătălia pentru Donbas se apropie. Rușii ar putea avea serioase probleme de logistică
EXCLUSIV
Dezinformarea din Rusia în războiul declanșat în Ucraina: Un inamic NATO-SUA agresor vs. o Rusie inocentă și salvatoare
Directorul CIA: Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe Putin să folosească o armă nucleară
Cătălin Podaru, CEO al companiei Leviatan Desing, sursă foto: New Strategy Center @Facebook
EXCLUSIV
Securitatea națională și mari proiecte de infrastructură militară în România | Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, la DefenseRomania
Ca parte a noului ajutor militar acordat de SUA, Ucraina primeşte obuziere de 155 mm și 200 de transportoare blindate
Ziua şi ameninţările la adresa NATO. Moscova susţine că desfăşoară arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la Alianţă
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Biolaboratoarele și războiul biologic din Ucraina. Primăvara dezinformării pentru poporul rus
Analist militar ucrainean: Dacă Rusia îşi schimbă strategia, noi avem nevoie de alte arme. Ideal ar fi să lovim inamicul de la 300 km distanţă
Capcana rusă de la Mariupol. Un expert ucrainean explică de ce deblocarea orașului e imposibilă iar totul are legătură cu ofensiva din Donbas
EXCLUSIV
Spații ocupate de propaganda Kremlinului în imaginarul social național

Ştiri Recomandate

Biden a anunțat finanțare din partea SUA pentru dezvoltarea de către România a reactoarelor modulare mici
Ce se află în spatele „NATO din Orientul Mijlociu” și al rețelei de apărare antirachetă cu Israelul?
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
Franța pune sub semnul întrebării acțiunile Turciei în NATO. Ankara trebuie să decidă dacă vrea să întărească Alianța sau e împotriva ei
În timp ce avansează în estul Ucrainei, forțele ruse au lansat în această dimineață rachete și către Kiev
Pentru prima dată de la începerea conflictului, ministrul rus al apărării a inspectat trupele din Ucraina
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au intrat în faza finală a testelor submarinului Belgorod, primul purtător de drone nucleare Poseidon
Geoană deplânge tehnica veche a Armatei române și dă exemplul Poloniei: România va trebui să recupereze decalajul din trecut
Rusia va moderniza avioanele Su-25 ale Belarusului și îi va livra sisteme Iskander capabile să transporte încărcătură nucleară
Controverse în SUA privind renunțarea sau modernizarea F-22. Forțele Aeriene vor să renunțe la 33 de avioane, Congresul refuză
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră
Scenarii în Rusia. Dmitri Medvedev susține că R. Moldova dorește crearea României Mari pentru a adera mult mai repede la UE
Marea Britanie se teme că Ucraina va fi obligată să încheie cu Rusia o „pace rea”
Pe fondul tensiunilor din regiune, Rusia și-a scos în poligoane Spetsnaz - trupele speciale din Kaliningrad
Schimbare de ștafetă la comanda Forțelor Aeriene americane din Europa într-un moment delicat pentru soarta bătrânului continent
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
EXCLUSIV
Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele
Putin crede că Ucraina „va deveni o semi-colonie”. Poziții contradictorii în Rusia după decizia UE privind candidatura R. Moldovei și Ucrainei
Ucraina, contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului IRIS-T SL
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Se dau lupte grele în regiunea Lugansk. Trupele ruse au ocupat o localitate la sud de oraşul Lisiceansk
Forțele Armate Ucrainene publică primele imagini cu utilizarea în luptă a sistemelor HIMARS (Foto/Video)
După militarii ruşi şi sistemele de rachete ''refuză să mai lupte'' în Ucraina (Foto/Video) O rachetă a făcut cale întoarsă la scurt timp după lansare
Un avion militar de transport Il-76 s-a prăbușit în vestul Rusiei (Video)
Federația Rusă și Republica Belarus doresc întărirea capacității de apărare a Statului unional
Forţele Armatele Ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk
SUA confirmă oficial furnizarea către Ucraina a altor patru sisteme HIMARS, parte a unui ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari
Casa Albă: Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China
Germania ar putea primi primele avioane F-35 începând cu anul 2026. Decizia aparţine Berlinului dacă semnează sau nu contractul cu Lockheed Martin
Oficial american: Sistemele de rachete HIMARS sunt deja în Ucraina
Comandantul forţelor armate finlandeze: Finlanda este pregătită să lupte cu Rusia dacă va fi atacată
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro