Câte tancuri are Rusia și de ce problemele mari vor apărea abia în 2026. Ucraina a devenit, la propriu, cimitir pentru T-80 și T-72
Nu e niciun secret că Rusia a pierdut mii de tancuri în Ucraina, lucru admis și de canalele de propagandă pro-război ruse. La fel de adevărat e însă că Rusia a trecut pe economie de război iar industria de armament produce pe bandă rulantă, de la avioane, blindate, tancuri sau muniție. Dar e suficient?
Câte tancuri are Rusia azi?
E foarte greu de dat o cifră exactă. Global Firepower, care face anual raportul celor mai puternice armate, estimează că peste 10.000 de tancuri care ar putea fi folosite, într-o formă sau alta, sunt disponibile dintr-un total de aproximativ 17.000.
Majoritatea sunt însă tancuri sovietice foarte, foarte vechi. Deci numărul nu e tocmai relevant.
Întrebarea e câte tancuri relativ moderne sau care ar putea fi modernizate mai are Rusia? Și aici ne îndreptăm atenția spre T-80 și T-72 care reprezintă ca număr coloana vertebrală a Forțelor Terestre Ruse. Căci despre modernele T-90 vorbim de câteva sute de tancuri iar „fantoma” T-14 Armata, cu câteva zeci de exemplare în cel mai bun caz, nici nu trebuie să intre în vreo discuție serioasă.
Așadar, câte T-80 și T-72 mai are Rusia și de ce problemele mari ar putea începe în ritmul actual abia din 2026
Analistul militar Cover tCabal de la OSINT, citat de agenția ucraineană Unian, a estimat că până în vara lui 2026, dacă ritmul actual al războiului se menține, Rusia ar putea să își epuizeze rezervele de tancuri sovietice T-72 și T-80 iar acest lucru va genera o reală problemă.
Până acum Rusia s-a bazat mult pe T-72 care au fost scoase din depozite, au fost reparate și modernizate rapid. Însă ritmul de restaurare încetinește treptat din cauza faptului că în depozite au rămas tot mai puține T-72. Pentru a acoperi golul Rusia a apelat la T-80 care sunt mai dificil de modernizat. Dar când stocurile se vor epuiza complet, Armata rusă va fi nevoită să se bazeze pe cele câteva sute de T-90 precum și pe miile de T-55 și T-62.
Cu alte cuvinte, deși industria rusă e la turație maximă și produce tancuri, ea nu poate susține numărul de pierderi.
Potrivit calculelor sale bazate pe imagini din satelit ale celor șase depozite de tancuri T-80 ruse, analistul estimează că înainte de invazia pe scară largă Rusia deținea aproximativ 1.200 de tancuri T-80 în stare relativ bună. În prezent se crede că mai sunt aproximativ 300 de tancuri în depozite. Întrebarea câte altele sunt în alte părți unde sateliții nu au acces.
Însă la ritmul actual Rusia va rămâne fără rezerve de T-80 cam la jumătatea anului 2026. Atunci ar putea să apară cu adevărat problemele.
Ucraina e un adevărat cimitir pentru tancurile rusești
La începutul invaziei numărul tancurilor rusești din cu care ocupantul a atacat era estimat la 2.500-2.600 de unități, excluzând echipamentele autoproclamatelor Republici Donețk și Luhansk.
Analiștii reputatului portal Oryx au publicat un raport în aprilie anul trecut conform căruia armata rusă a „lăsat” în Ucraina 10.004 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri.
Pe de altă parte un studiu publicat la începutul acestui an de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra, arată că Rusia ar fi pierdut de la începutul conflictului cu Ucraina aproximativ 3.000 de tancuri de diferite tipuri, adică aproape toate blindatele de care dispunea la declanșarea ostilităților.
Problema pentru ruși e că deși industria e cu motoarele turate la maximum nu vor putea produce pe cât pierd, astfel că dacă războiul se va prelungi ne așteptăm ca din 2026 Rusia să utilizeze mai puțin tancurile sau să utilizeze mai multe T-62.
CITEȘTE MAI MULT: Rusia a pierdut în Ucraina 3.000 de tancuri, dar industria e turată la maximum: Un nou lot de T-80BVM, cea mai nouă versiune a T-80, livrat
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News