Chiar și-au salvat viața? Pe piloții ruși catapultați la Eisk i-ar putea aștepta Tribunalul Militar: ”Nu aș vrea să fiu în locul lor”
Se estimează că accidentul aviatic de acum câteva zile este cel puțin a zecea pierdere fără luptă pentru Forțele Aeriene Ruse de la începutul războiului.
Pe 17 octombrie, un avion bombardier Su-34 s-a prăbușit în imediata apropiere a unui bloc de locuințe cu nouă etaje din Eisk, un oraș rusesc din regiunea Krasnodar. Avionul a lovit clădirea și s-a dezintegrat, a informat serviciul local de urgență.
Avionul abia decolase și avea rezervoarele pline cu kerosen așa că incendiul a fost unul masiv, care apoi s-a extins în clădire și în curând totul a fost în flăcări. A fost nevoie de 6 ore pentru a stinge focul care a afectat 72 de apartamente.
Se crede că 13 persoane au murit, inclusiv trei copii. Trei victime au murit după ce au sărit de la etajele superioare ale clădirii în timp ce încercau să scape de incendiu, a declarat Ana Minkova, un oficial regional. Alte 19 persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii și două femei însărcinate.
Între timp, experții încearcă să stabilească ce a dus la accident.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, accidentul a fost cauzat de o defecțiune a unuia dintre motoarele aeronavei, care a luat foc în timpul unui zbor de probă.
Cei doi piloți au reușit să se ejecteze. O persoană care l-a văzut pe unul dintre piloți pe stradă a postat în scurt timp un videoclip în care pilotul spune că avionul nu a fost doborât.
Autoritățile neagă informațiile anterioare conform cărora avionul era plin de muniții, iar un expert ucrainean în aeronave confirmă aceste afirmații:
”Muniția era fie în cantități minime, fie era doar muniție de practică, deoarece micile explozii care se aud provin de la rachetele cu care este înarmat avionul. Avionul are un tun de 30 mm, așa că de la acele rachete vin o serie de explozii mai mici. Nu au fost explozii majore.
Citește și: Un avion militar rusesc Su-34 s-a prăbuşit peste un bloc de locuinţe în oraşul rus Eisk (Foto/Video)
Dosar de urmărire penală
Autoritățile au deschis un proces penal pentru încălcarea regulilor de pregătire pentru zbor, iar pedeapsa maximă este de până la șapte ani de închisoare.
Comisia de anchetă spune că anchetatorii au prelevat probe de combustibil pe pista de plecare precum și documentația necesară. Aceștia interoghează piloții care au avut timp să se ejecteze, precum și personalul de pe pistă. La locul accidentului au fost găsite cutiile negre, iar o anchetă este în curs.
Vladimir Popov , un pilot militar pensionat, a declarat pentru portalul independent Fontanka că acesta este un eveniment foarte rar:
”Îmi amintesc doar un alt caz când un avion a lovit o clădire rezidențială. Acest lucru s-a întâmplat o singură dată, la Novosibirsk. Atunci, cauza accidentului au fost problemele psihice ale pilotului civil. S-a prăbușit intenționat în clădire, dar avionul nu a explodat, a fost doar cuprins de flăcări. Nu cunosc astfel de cazuri în aviația militară”.
Popov subliniază că piloții militari sunt instruiți să ejecteze doar în situațiile în care „este înlăturat orice pericol de deteriorare a infrastructurii de la sol”.
El crede că cei doi piloți vor trebui să răspundă la „foarte multe întrebări”. - Nu-i invidiez, a spus Popov, explicând că anchetatorii trebuie să stabilească dacă accidentul a fost cauzat de piloți sau de vreun factor tehnic.
De asemenea, este posibil să fi zburat cu avionul peste o zonă plană, dar curentul de aer s-a schimbat și a răsturnat avionul în timp ce coloanele de control erau în funcțiune, iar avionul s-a îndreptat spre clădirile care au fost avariate.
Canalul de știri Telegram The Bell a estimat că prăbușirea avionului de ieri a fost cel puțin a zecea pierdere fără luptă pentru Forțele Aeriene Ruse de la începutul războiului din Ucraina.
Su-34 este principalul model de avion bombardament rusesc. Din 2014, a înlocuit anteriorul Su-24 în aviația militară rusă, scrie meduza.io.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News