Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
China a interzis US Navy escalele în portul Hong Kong
02 dec 2019 / 12:20
China a anunţat luni suspendarea imediată a escalelor pentru navele de război americane în Hong Kong şi sancţiuni împotriva mai multor organizaţii neguvernamentale americane, informează France Presse, transmite Agerpres.

Aceste sancţiuni au fost luate ca răspuns la adoptarea de către Statele Unite a unei legi în sprijinul manifestaţiilor prodemocraţie ce zdruncină teritoriul autonom chinez de şase luni, a anunţat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying. De săptămâna trecută, regimul comunist a anunţat că va lua măsuri de represalii dacă preşedintele american va promulga această lege cu privire la drepturile omului şi la democraţie în Hong Kong. Beijingul consideră acest text drept o imixtiune în afacerile sale interne.

Ca răspuns, guvernul chinez a decis 'suspendarea cererilor pentru vizită a navelor de război americane, începând de astăzi', a anunţat purtătoarea de cuvânt citată.

Navele militare americane aruncă ancora în mod regulat la Hong Kong în cadrul unor vizite care le permit marinarilor 'să se recupereze' în fosta colonie britanică.

Beijingul a blocat deja două vizite ale unor vase de război americane în luna august, potrivit US Navy. O vizită a marinei americane a avut loc în aprilie, înainte de începerea - în iunie - a manifestaţiilor la Hong Kong.

De asemenea, guvernul chinez 'va impune sancţiuni organizaţiilor neguvernamentale care s-au comportat în mod nepotrivit' în Hong Kong, în special asociaţiilor active în domeniul drepturilor omului - National Endowment for Democracy, National Democratic Institute for International Affairs, International Republican Institute, Human Rights Watch şi Freedom House, a detaliat reprezentanta diplomaţiei chineze, fără să precizeze în ce anume constau aceste sancţiuni.

Beijingul a calificat săptămâna trecută legea americană asupra Hong Kong drept o 'monstruozitate absolută'.

Acest text ameninţă să suspende statutul economic special acordat de Washington fostei colonii britanice dacă drepturile manifestanţilor nu sunt respectate.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat, de asemenea, o măsură care interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong a materialelor destinate reprimării manifestaţiilor, notează AFP.

Vezi și: Trump: Fără SUA, Hong Kong-ul ar fi fost spulberat în 14 minute de armata chineză

Ştiri Recomandate

Nicolae Ciucă: Parteneriatul Strategic cu SUA este un pilon esenţial al securităţii României
Premierul Netanyahu spune că nu va rata oportunitatea anexării unor părţi din Cisiordania
Specialişti MApN, misiune în Alabama | Ciucă: Când e nevoie, suntem în măsură să ne sprijinim unii pe alţii
Ministerul Apărării din R.Moldova, în proces de tranziție la faza II a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare
Recep Tayyip Erdogan: Anexarea teritoriilor palestiniene, un act ilegal
Primul petrolier iranian a ajuns în Venezuela
Nava de asalt Pyotr Morgunov a reluat testele pe mare
Mercenarii ruși din Libia, puşi pe fugă de către forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională