China a simulat atacuri cu ”ucigașul de portavioane” în contextul prezenței unor senatori americani în Taiwan
Pe 8 iunie, Forța de Rachete a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) și-a testat capacitatea de a disloca rapid rachetele Dongfeng DF-26, cunoscute și ca ”ucigașii de portavioane”, după ce China a amenințat SUA cu o ”lovitură frontală” dacă interferează cu Taiwanul.
Principala portavoce a presei de stat chineze, Global Times, a informat că exercițiile au fost efectuate marți la miezul nopții, iar PLA a executat un atac cu lansări simulate de rachete în mai multe valuri. După primul val de lansări simulate, trupele chineze au primit ordin de redislocare, simulând un răspuns la un atac ostil asupra pozițiilor lor de lansare, apoi s-au reinstalat și au început executarea celui de-al doilea val de lansări simulate de rachete.
Potrivit The Washington Examiner purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian, a declarat că „dacă cineva îndrăznește să separe insula Taiwan de China, Armata Populară de Eliberare a Chinei îi va da o lovitură frontală și va apăra ferm reunificarea națională și integritatea teritorială, cu orice preț”.
Momentul desfășurării exercițiilor coincide cu vizita în zonă a trei senatori americani, care au sosit duminică pe insulă împreună cu 750.000 de doze de vaccin anti COVID-19.
După vizita acestora, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat: ”Vizita senatorilor americani relevanți și întâlnirea lor cu liderul din regiunea Taiwan încalcă grav principiul Chinei unice și cele trei comunicate comune dintre China și SUA. China se opune cu tărie acestui lucru și a reclamat foarte serios acest lucru părții americane.”
China și-a afirmat poziția categorică prin extinderea exercițiilor militare cu activități de desant amfibiu desfășurate în provincia Fujian din China, care se află de-a lungul strâmtorii Taiwan. Și de această dată mass-media statului chinez, care consideră că desantul amfibiu ar putea juca rolul decisiv în potențiala invazie chineză a Taiwanului, a legat exercițiile de vizita personalităților americane în această insulă.
Într-un alt material publicat de Global Times săptămâna aceasta, se apreciază că, în comparație cu posibilitățile locale ale SUA, avantajul militar al continentului față de Taiwan este copleșitor. “Avem capacitatea de a preveni intervenția militară a SUA dacă se întâmplă o criză gravă între strâmtori”, se concluzionează în material.
Strategia militară a Chinei în Pacific și, în particular, față de Taiwan se bazează în mare măsură pe componenta A2/AD (anti-acces/ interdicție în zonă). Aceasta ar permite Chinei ca, după ocuparea teritoriului contestat, să folosească intensiv capabilitățile A2/AD pentru a limita sau a bloca direct accesul în zonă al forțelor altor națiuni, cum ar fi Marina SUA. Așa-numitul „ucigaș de portavioane” are un rol important în această strategie A2/AD, întrucât principalele nave de război ale SUA, în special portavioanele, ar trebui probabil să părăsească zonele contestate din Pacific pentru a ieși din raza de acțiune a acestor rachete.
În timp ce Taiwanul se guvernează ca o națiune independentă, China continentală consideră insula ca parte a teritoriului său. Din 1979, SUA au aderat la politica “One-China”, care tratează Taiwanul ca parte a teritoriului chinez. În ciuda recunoașterii revendicării teritoriale a Chinei asupra Taiwanului, SUA au continuat să interacționeze cu Taiwanul printr-o politică de ambiguitate strategică, la care China reacționează sistematic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News