Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cip pentru Agenția Spațială Europeană cercetat, dezvoltat și produs la Bacău
22 noi 2019 / 13:15
Un inginer român din Iași, produce la AE Electronics din Bacău, un cip pentru mersul în formație al navelor fără echipaj. Comanda a fost făcută de Agenția Spațială Europeană.
EXCLUSIV

Puțină lume știe ce densitate de IQ pe metru pătrat se află la Bacău. Da, ați auzit bine, în România. Într-o clădire de 5.000 de metri pătrați, situată în apropierea Aeroportului George Enescu din Bacău se află sediul AE Electronics, subsidiară a Elbit Systems. În această unitate deschisă în anul 1998, cei 275 de angajați, conduși de directorul general Carmen Baston produc echipamente pentru industria aeronautică militară care 100% iau calea exportului. Primele comenzi au constat în modernizarea avionului MiG-21 care a devenit MiG-21 LanceR. Aici, acum, sunt cercetate, dezvoltate și fabricate de la cabluri și echipamente de cabluri până la cipuri și display-uri pentru avioanele și elicopterele din generația a V-a. Anual sunt livrate peste 100.000 de echipamente care ajung la companii precum Boeing, Airbus, Northrop Grumman sau Sikorsky.

(w670)

 

Așa se face că elicopterele UH-60 Blackhawk, CH-47, CH-53, H-145, H-175, Mi - 24, Mi-17 sau avioanele T-38, C-17 și T-50 ori drona Hermes 900 conțin echipamente fabricate la Bacău. Poate cele mai importante, fără de care o aeronavă nu poate sta în aer. "Acum am trecut de la Avionics la Tankionics. Altfel spus echipamentele de pe aeronave sunt folosite pe echipamentele terestre, respectiv display-urile și echipamentele electronice", a declarat Carmen Baston, care din anul 1998 este directorul general al societății. 

 

Paul Mihai Pușcașu, doctor în electronică ne-a declarat că în prezent lucrează la un proiect pentru Agenția Spațială Europeană. "Proiectul se numește Proba 3 și are ca rol studiul și demonstrarea zborului în formație a doi sateliți care sunt menținuți la o distanță de câteva sute de metri dar cu o precizie de câțiva milimetri. Contribuția companiei AE Electronics la acest proiect este de a proiecta și de a asambla două tipuri de plăci care împreună cu un ansamblu opto-electronic formează un instrument numit coronagraf, ansamblu care propriu-zis va filma și va analiza atmosfera și corona soarelui. Zborul în formație este o operație tehnică prin care două sau mai multe nave fără echipaj zboară fără a se abate de la un traseu dat".

(w670)

Foto: Paul Mihai Pușcașu

Odată dezvoltat acest proiect plăcile electronice vor fi montate și pe sistemele aeriene fără pilot pentru zborul în formație. 

Vezi și: Airbus a prezentat un proiect Top Secret, drona LOUT, nedetectabilă radar

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Retragere SUA din tratatul Cer Deschis. Rusia ar putea să se retragă şi ea
Turcia urmăreşte să-şi întărească prezenţa militară în Libia. Ministrul turc al apărării, negocieri militare de nivel înalt cu GNA
Preşedintele Andrzej Duda: O companie de origine germană vrea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Polonia
Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro