Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cip pentru Agenția Spațială Europeană cercetat, dezvoltat și produs la Bacău
22 noi, 13:15
Un inginer român din Iași, produce la AE Electronics din Bacău, un cip pentru mersul în formație al navelor fără echipaj. Comanda a fost făcută de Agenția Spațială Europeană.
EXCLUSIV

Puțină lume știe ce densitate de IQ pe metru pătrat se află la Bacău. Da, ați auzit bine, în România. Într-o clădire de 5.000 de metri pătrați, situată în apropierea Aeroportului George Enescu din Bacău se află sediul AE Electronics, subsidiară a Elbit Systems. În această unitate deschisă în anul 1998, cei 275 de angajați, conduși de directorul general Carmen Baston produc echipamente pentru industria aeronautică militară care 100% iau calea exportului. Primele comenzi au constat în modernizarea avionului MiG-21 care a devenit MiG-21 LanceR. Aici, acum, sunt cercetate, dezvoltate și fabricate de la cabluri și echipamente de cabluri până la cipuri și display-uri pentru avioanele și elicopterele din generația a V-a. Anual sunt livrate peste 100.000 de echipamente care ajung la companii precum Boeing, Airbus, Northrop Grumman sau Sikorsky.

(w670)

 

Așa se face că elicopterele UH-60 Blackhawk, CH-47, CH-53, H-145, H-175, Mi - 24, Mi-17 sau avioanele T-38, C-17 și T-50 ori drona Hermes 900 conțin echipamente fabricate la Bacău. Poate cele mai importante, fără de care o aeronavă nu poate sta în aer. "Acum am trecut de la Avionics la Tankionics. Altfel spus echipamentele de pe aeronave sunt folosite pe echipamentele terestre, respectiv display-urile și echipamentele electronice", a declarat Carmen Baston, care din anul 1998 este directorul general al societății. 

 

Paul Mihai Pușcașu, doctor în electronică ne-a declarat că în prezent lucrează la un proiect pentru Agenția Spațială Europeană. "Proiectul se numește Proba 3 și are ca rol studiul și demonstrarea zborului în formație a doi sateliți care sunt menținuți la o distanță de câteva sute de metri dar cu o precizie de câțiva milimetri. Contribuția companiei AE Electronics la acest proiect este de a proiecta și de a asambla două tipuri de plăci care împreună cu un ansamblu opto-electronic formează un instrument numit coronagraf, ansamblu care propriu-zis va filma și va analiza atmosfera și corona soarelui. Zborul în formație este o operație tehnică prin care două sau mai multe nave fără echipaj zboară fără a se abate de la un traseu dat".

(w670)

Foto: Paul Mihai Pușcașu

Odată dezvoltat acest proiect plăcile electronice vor fi montate și pe sistemele aeriene fără pilot pentru zborul în formație. 

Vezi și: Airbus a prezentat un proiect Top Secret, drona LOUT, nedetectabilă radar

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană