Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coaliţia arabă a dejucat un atac al rebelilor houthi contra unei nave în Marea Roşie
09 iul, 09:11
Coaliţia condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen a afirmat că a dejucat luni un atac cu un vas capcană al rebelilor houthi sprijiniţi de Iran contra unei nave comerciale în Marea Roşie, relatează AFP.

Forţele navale ale coaliţiei au putut contracara un atac al miliţiilor houthi, cu ajutorul unui vas capcană şi fără echipaj, vizând o navă comercială în sudul Mării Roşii", a declarat un purtător de cuvânt al coaliţiei, citat de agenţia oficială de presă saudită. "Forţele coaliţiei au reperat vasul (...), apoi l-au interceptat şi l-au distrus", a adăugat el.

Rebelii houthi au respins aceste acuzaţii, considerându-le "total nefondate", potrivit postului lor de televiziune Al-Masirah TV.

Coaliţia, care din martie 2015 luptă împotriva rebelilor houthi, îi acuză de multă vreme că ameninţă, ca şi Gardienii Revoluţiei din Iran, căile de navigaţie internaţionale şi comerţul mondial.

Anul trecut, Arabia Saudită, primul exportator de petrol din lume, şi-a întrerupt pentru zece zile exporturile prin strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb după ce un petrolier a fost atacat în zonă de houthi.

Această strâmtoare se află pe o rută maritimă crucială între Peninsula Arabică şi Cornul Africii, făcând legătura între Marea Roşie şi Golful Aden.

Atacuri mai recente contra unor petroliere în strâmtoarea Ormuz - un punct de trecere strategic pentru comerţul mondial de petrol de cealaltă parte a Peninsulei Arabice -, pentru care Statele Unite au acuzat Iranul, au făcut să crească tensiunile în regiune.

Iranul a negat orice implicare în aceste atacuri, notează AFP.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii