Compania Lockheed Martin este gata să deschidă în Ucraina un centru de mentenanţă pentru avioanele de luptă F-16, dar pune singură condiţie
Compania Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, a lăsat să se înţeleagă că analizează posibilitatea de a pune bazele unui centru de mentenanţă în Ucraina. Acesta ar deservi şi ca baza de pregătire pentru viitorii piloţi ucraineni.
F-16 Fighting Falcon. Photo: Hill Aerospace Museum
Directorul operațional al Lockheed Martin, Frank A. St. John, a declarat că firma este pregătită să ajute piloții ucraineni să piloteze și să întrețină avioanele de vânătoare F-16, dacă statele NATO vor fi de acord să ofere Ucrainei acest tip de aeronave pentru a o ajuta să reziste împotriva agresiunii ruse.
"Suntem pregătiți, nu doar să suplinim nevoia, pe măsură ce apare, cu noi construcții de F-16, ci și cu orice modificări ale F-16, precum și cu instruire, echipamente și sisteme", a declarat reprezentantul producătorului american de apărare la o întâlnire cu presa înainte de începerea expoziţiei Salonului aeronautic de la Paris, relatează Financial Times.
Acest lucru se datorează faptului că Ucraina va primi F-16, iar aceste avioane vor fi operate de Forțele Aeriene Ucrainene pentru o perioadă lungă de timp.
Crearea unui astfel de centru în Ucraina nu se va întâmpla până când Ucraina nu învinge forţele ruse de ocupaţie
Mai mult, compania este deja pregătită să ofere toată asistența necesară pentru achiziționarea și întreținerea aeronavelor, iar mai târziu va fi vorba despre noi avioane, precum și despre modernizarea celor existente.
În același timp, Frank St. John a menționat că este încrezător că tehnicienii ucraineni vor învăţa destul de repede cum să facă mentenanţa avioanelor F-16, deoarece mai multe echipamente militare de produse Lockheed Martin, de exemplu HIMARS și Javelin, sunt deja utilizate în mod activ de către Forțele Armate ale Ucrainei, iar mod în care acestea pot fi utilizate a fost repede învăţat.
După cum a subliniat managerul de top al companiei, crearea unui astfel de centru în Ucraina nu se va întâmpla până când Ucraina nu învinge forţele ruse de ocupaţie. Mai mult, potrivit lui Frank A. St. John, se iau în considerare și alte țări vecine Ucrainei pentru construirea acestui centru.
Publicatia Defense Express notează că, pentru Lockheed Martin, deși Ucraina este o piață cu un potențial uriaș, printre operatorii de F-16 se numără Polonia și România, iar printre viitoarele țări cumpărătoare cu contracte seroase se numără Bulgaria și Slovacia. În această situație, din partea Ucrainei, va fi nevoie de eforturi destul de importante pentru ca Lockheed Martin să facă o alegere în favoarea acesteia.
De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că, în 2022, filiala poloneză PZL Mielec a început participarea la programul de producție de componente pentru F-16 Block 70/72. În plus, această unitate este cea în care Lockheed Martin își pune mari speranțe pentru creșterea producției de elicoptere UH-60 Black Hawk, pe care compania intenționează să le vând până în 2070.
Altfel spus, condițiile pe care Ucraina le poate oferi pentru activitatea companiei nu ar trebui să fie doar similare cu cele oferite de alte țări, ci mult mai bune. În același timp, trebuie remarcat faptul că intrarea Lockheed Martin pe piaţa din Ucraina oferă țării un avantaj uriaș, deoarece aceasta nu este doar una dintre cele mai mari companii de apărare, ci cea mai puternică corporație din domeniul apărării - numărul 1 în lume.
Este o companie care în 2021 a obținut un profit de 67 de miliarde de dolari, din care 96% provine din echipamente militare. Cel mai apropiat concurent, compania Raytheon, are un profit de 64 de miliarde de dolari, dar ponderea primită din echipamente militare este de numai 65%.
Evident, sarcina companiei Lockheed Martin nu va fi doar de a deschide un centru de mentenanţa și de formare a personalului pentru operarea avioanelor F-16 în Ucraina, ci și de a intra pe viitor pe noi pieţe.
Într-un fel sau altul, chiar și după victoria împotriva forţelor ruse de ocupaţie, Ucraina va avea nevoie de avioane, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, elicoptere, dar și componente cheie pentru dezvoltarea de noi arme. Aceste lucru se poate realiza în cooperare cu alte companii și prin producţia sub licență a unor echipamente militare.
Pentru că, pe lângă intrarea în Ucraina a companiilor occidentale, care își vor fabrica produsele, alternativa este achiziționarea sau utilizarea propriilor resurse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News