Gigantul israelian Elbit Systems a dezvoltat o versiune specială pentru nevoile Armatei elvețiene a dronei Hermes 900. E vorba de Starliner, iar componente ale UAV-ului au fost fabricate în România de grupul israelian.
scris de Ciprian Dumitrache
EXCLUSIV
Drona Hermes 900 StarLiner, dezvoltată de Elbit pentru Elveția. Foto: DefenseRomania
În cadrul unui eveniment ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, Armata elvețiană a primit oficial primele două drone Hermes 900.
Ceremonia, la care a luat parte și DefenseRomania, a avut loc la Baza Aeriană Emmen, situată la aproximativ 80 de kilometri de Zurich.
Elveția deține așadar două drone Hermes 900 Starliner dintr-un total de 6 UAV-uri pe care cei de la Elbit le vor livra. Starliner a fost dezvoltat special pentru nevoile forțelor armate elvețiene.
Oficialii Armatei Elveției ne-au declarat că oferta celor de la Elbit a fost cea mai bună soluție tehnică pentru forțele armate.
Colonelul elvețian Walser Gion, șeful forțelor întrunite ale Armatei elvețiene, a subliniat că deși s-a optat pentru UAV-uri neînarmate, nu exclude posibilitatea ca, pe viitor, să se monteze echipamente care să permită înarmarea aeronavelor.
Specialiștii Elbit vor furniza suport tehnic pentru sistemul de drone, direct, la Baza Aeriană Essen. Sprijinul tehnic se va face atât direct de compania israeliană, cât și prin intermediul unor subcontractori.
Demonstrație a unei drone Hermes 900 Starliner și aterizarea UAV-ului, prezentare care a avut loc la Baza Aeriană Emmen din Elveția. Video: DefenseRomania
Elbit produce în România componente pentru toate dronele sale pe care le vinde la nivel mondial
Totodată, trebuie precizat că unele componente din noile drone Hermes 900 Starliner dezvoltate pentru Elveția au fost fabricate în România la facilitățile pe care Elbit le deține în țara noastră.
Elbit produce în România părțile componente la Bacău ale dronelor sale pe care le vinde la nivel mondial, în cele două facilități pe care le deține în orașul din nord-estul României, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că va deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional în cazul în care România va alege UAV-uri fabricate de gigantul israelian. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
Amintim că în licitația relansată de MApN pe data de 16 august pentru achiziționarea de UAV-uri pentru Armata română, propunerea Elbit e Watchkeepr X, produse în România. Wathkeeper X sunt dezvoltate pe platforma Hermes 450, pentru Armata britanică. Versiunea pe care israelienii o propun României e îmbunătățită și dispune de senzori noi.
Cât ar dura până când România ar primi primele drone Hermes 450?
Reprezentanții companiei Elbit, care s-au ocupat furnizat Elveției sistemul Hermers 900 Starliner arată că, de la momentul semnării contractului cu elvețienii, primele drone au fost gata în aproximativ 18 luni. Dat fiind faptul că UAV-urile Hermes 450 includ o tehnologie mai puțin sofisticată decât cele livrate Elveției, aceștia estimează că timpul de livrare ar trebui să fie mai mic.
Despre Hermes 900 Stariner dezvoltate special pentru Elveția, cu componente fabricate în România
În privința specificațiilor, e important de subliniat că Armata Elveției a dorit un motor care să dețină o autonomie crescută. De asemenea, elvețienii au cerut o dronă care să fie capabilă să opereze în condiții dificile din punct de vedere al comunicațiilor. Soluția celor de la Elbit a avut în vedere geografia Elveției și relieful muntos, caracteristic pentru marea parte a țării.
Dronele cântăresc 1.600 kg și pot transporta 450 kg sarcină utilă. Starliner are o viteză maximă de 260 km/h și o autonomie de 24 de ore.
Totodată, pe Hermes 900 Starliner Elbit a inclus montarea a numeroase echipamente de tip Data Link, care au împânzit practic teritoriul Elveției.
Costul pentru cele 6 drone Hermes 900 Starliner este de aproximativ 290 de mil. franci elvețieni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un startup estonian a dezvoltat o rachetă în miniatură concepută pentru a contracara dronele care zboară la mică altitudine, pe care intenționează să o testeze în Ucraina luna aceasta, în timp ce atacurile cu drone rusești continuă să provoace haos în întreaga țară sfâșiată de război.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Într-un interviu acordat unei publicații germane, CEO-ul companiei Hensoldt, Oliver Doerre, a detaliat ideile sale despre dezvoltarea armatei germane și viitorul industriei de apărare.
Renumita fabrică de tractoare „Ursus” din Polonia, care după ani de creare a acestui brand s-a confruntat cu falimentul la începutul acestui an, nu se va închide, ci se va lansa într-un nou capitol: producerea de echipamente militare.
Serviciul de presă al concernului Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 31.12.2024, închierea pe anul în curs a livrărilor de tancuri T-90M Proryv și T-72B3M către Ministerul Apărării. În mod tradițional, tancurile au fost decorate cu drapelul Rusiei și cu un pom de Anul Nou.
După pierderile record suferite de armata Rusiei în acest an, conducerea de la Moscova a venit cu un nou plan de a atrage populația în rândul forțelor sale armate.
După cum a relatat Military Observer pe 26 decembrie 2024, rapoartele care vin din Rusia sugerează că un tanc american M1A1 Abrams, capturat în timpul conflictului din Ucraina, a fost transportat către oraşul Nijni Tagil. Aici se afla uzina Uralvagonzavod, principala unitate de producție de vehicule blindate pentru armata rusă. Tancul Abrams se alătură unui tanc german Leopard 2A6, capturat anterior în timpul conflictului și livrat la aceeași unitate. Ambele tancuri sunt supuse unei examinări tehnice de către inginerii ruși.
Guvernul Italiei a dat vineri undă verde producătorului turc de drone Baykar să cumpere Piaggio Aerospace, firma aflată din 2018 sub administrarea specială a statului italian, un proces echivalent cu protecția împotriva falimentului, din cauza dificultăților financiare.
În urmă cu câteva zile, Atena a convenit asupra livrării forțelor armate ucrainene a 24 de rachete antiaeriene Sea Sparrow. Acestea sunt rachete care există atât în arsenalul Marinei, cât și al Forțelor Aeriene, și au fost deja considerate inutile din punct de vedere operațional la nivel militar, potrivit unui articol din 27 decembrie al publicației elene Kathimerini.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Galina Ostapovets în studioul canalului de televiziune Noviny.LIVE, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Yusov, a declarat, pe 27.12.2024, că Rusia dispune în prezent de o rezervă de aproximativ 1.400 de rachete.
Pe 26 decembrie 2024, Arabia Saudită a început negocieri cu Turcia pentru achiziționarea a 100 de avioane de vânătoare de generația a V-a Kaan. Discuțiile au avut loc în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Istanbul, organizată de președintele industriei de apărare din Turcia, Haluk Gorgun, împreună cu vice-ministrul apărării saudit, Khaled bin Hussein Al-Biyari, și comandantul forțelor aeriene, Turki bin Bandar Al Saud. Negocierile s-au axat pe posibilitățile de achiziție a aeronavelor, oportunitățile de producție comună și acordurile de transfer de tehnologie, livrările fiind anticipate pentru inceputul anului 2030.
Racheta ASN4G (Air-Sol Nucléaire de 4ème Génération), care va deveni operațională până în 2035, este dezvoltată pentru a îmbunătăți capacitatea Franței de a menține o descurajare credibilă în fața schimbărilor geopolitice și tehnologice. Acest sistem hipersonic, lansat din aer, este în prezent în dezvoltare de către compania MBDA Franța, cu sprijinul ONERA, și are rolul de a înlocui racheta ASMPA (Air-Sol Moyenne Portée Amélioré) în cadrul strategiei de descurajare nucleară a Franței.
Forțele Aeriene Turce vor primi primul avion de luptă fără pilot (UCAV) stealth Anka-3 operațional de la Turkish Aerospace Industries (TAI), ceea ce reprezintă o etapă importantă în eforturile Turciei de a dezvolta sisteme aeriene fără pilot autohtone. Livrarea, anunțată pe contul de X al Turkish Century la 26 decembrie 2024, reprezintă un pas esențial în modernizarea capacităților militare ale armatei turce, după succesul modelelor anterioare din seria Anka. Anka-3 este proiectat să fie o platformă aeriană performantă, capabilă să îndeplinească diverse misiuni, de la recunoaștere și supraveghere la atacuri de precizie.
Germania a anunțat livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5DK către Forțele Armate Ucrainene. Aceste tancuri, provin din stocul de rezervă al armatei daneze, aduc numărul total de tancuri Leopard 1A5 livrate Ucrainei la 103, inclusiv ultimul lot. Livrarea a fost confirmată de Ministerul german al Apărării, care a fost un partener-cheie în efortul de a furniza Ucrainei vehicule blindate modernizate pentru a contribui la apărarea sa împotriva invaziei ruse.
La 24 decembrie 2024, Ministerul israelian al Apărării a anunțat extinderea programului său de achiziții de interceptoare Arrow 3 printr-un contract cu Israel Aerospace Industries (IAI). Acordul, semnat de generalul-maior (rez.) Eyal Zamir, directorul general al ministerului, vizează abordarea amenințărilor în creștere cu rachete, în special din partea mișcării Houthi din Yemen, prin refacerea și extinderea stocurilor existente de sisteme Arrow 3. Evenimentele recente, cum ar fi lansările de rachete care au vizat Eilat și Gush Dan, au subliniat utilizarea operațională a sistemului.
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Cum s-a ajuns aici și cine mai e în competiție?
Serviciile de informații ale Departamentului american al Apărării au făcut lumină cu privire la dezvoltarea ambițioasă de către China a bombardierului strategic stealth H-20, o platformă pregătită să redefinească puterea Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) și capacitățile sale de atac cu rază lungă de acțiune.
La 23 decembrie 2024, mai multe contracte majore au fost semnate la Stalowa Wola, consolidând și mai mult forțele armate poloneze. Aceste acorduri, în valoare totală de peste 3,74 miliarde EUR, includ livrarea a aproape o sută de obuziere autopropulsate Krab în două versiuni și vehicule de sprijin pentru modulele echipate cu obuziere K9A1 Thunder.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Armata britanică a anunțat recent testarea cu succes a unei arme inovatoare concepute pentru a neutraliza roiurile de drone cu ajutorul undelor radio. Cunoscut sub numele de Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW), acest sistem oferă o soluție eficientă și economică la amenințările aeriene moderne. Acest progres tehnologic reprezintă pas înainte în domeniul apărării antirachetă și antiaeriene, consolidând de securitate și optimizând în același timp costurile operaționale.
Armata SUA a anunțat că intenționează să atribuie un contract unic companiei BAE Systems pentru a produce un prototip de obuzier autopropulsat de 155 mm care să fie utilizat ca un sistem nou de apărare antiaeriană și antirachetă. Scopul este ca tunul de artilerie MDAC să poată doborî drone și rachete de croazieră, precum și avioane și elicoptere, folosind muniție cu hiper- viteză dezvoltată inițial pentru programul anulat al U.S .Navy privind tunurile electromagnetice.
O analiză militară recentă susține utilitatea pe câmpul de luptă a unui avion de vânătoare stealth de generația a VI-a, după cum informează Breaking Defense. Cu toate acestea, decizia finală privind platforma Next Generation Air Dominance (NGAD) aparține acum administrației Trump. O analiză recentă a Forțelor Aeriene ale SUA susține dezvoltarea unui nou avion de luptă cu echipaj, de ultimă generație, relatează publicaţia Breaking Defense pe baza consultării mai multor surse oficiale americane. Acesta decizie ar fi o constatare care coincide cu o dezbatere de actualitate privind viitorul programului Next Generation Air Dominance (NGAD), în valoare de câteva miliarde de dolari.
În fața reducerilor bugetare de după Războiul Rece, Forțele Aeriene ale SUA au continuat să investească în celebrul şi costisitorul avion de luptă F-22 Raptor, în parte din cauza unui motiv poate neașteptat: îngrijorările cu privire la apărarea aeriană siriană. Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a vorbit recent despre rolul pe care apărarea aeriană siriană la jucat în dezvoltarea proiectului militar care a dat naştere avionului F-22.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Un alt tren încărcat cu cantități mari de sisteme de artilerie autopropulsate nord-coreene M1989 Koksan a fost identificat în Rusia. Imaginile video și rapoartele sugerează că au fost transportate mai mult de o doizăsprezece unități, deși o estimare exactă este în continuare o sarcină dificilă din cauza faptului că imaginile sunt insuficiente. Acest lucru survine în urma primei semnalări a sistemelor de artilerie Koksan pe teritoriul Rusiei cu aproximativ o lună în urmă.
Lockheed Martin a evaluat cu succes primul său lansator de rachete autonom, permițând astfel lansarea de rachete fără intervenție umană. Această descoperire reduce necesarul de personal și sporește flexibilitatea operațională. În timp ce tehnologia promite o mai mare precizie și siguranță pentru trupe, preocupările cu privire la implicațiile etice și riscurile sistemelor autonome rămân predominante în discuțiile privind politica de apărare.
La 18 decembrie 2024, compania Rolls-Royce a anunțat realizarea unei etape importante în cadrul programului de modernizare a bombardierelor B-52J al Forțelor Aeriene ale SUA. Compania a confirmat finalizarea cu succes a etapei Critical Design Review (CDR) pentru motorul F130, marcând un progres semnificativ în efortul de modernizare a flotei emblematice de bombardiere B-52 Stratofortress a U.S. Air Force. Această piatră de hotar deschide calea pentru dezvoltarea finală, testarea riguroasă și producție, asigurând că bombardierul modernizat va satisface nevoile operaționale în continuă evoluție ale Forțelor Aeriene ale SUA.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
Ministerele apărării lituanian și german au semnat un acord-cadru pentru consolidarea armatei lituaniene cu tancuri Leopard 2A8. Acordul a fost semnat între șefii ministerelor apărării, Dovilė Šakalena și Boris Pistorius, și include un total de 44 de tancuri.
Ucraina folosește acum bombe JDAM-ER de 500 de kilograme împotriva forțelor rusești și, în sfârșit, exista dovezi reale. Imagini apărute recent arată un Su-27 Flanker ucrainean lansând una dintre aceste bombe puternice. În timp ce livrările JDAM-ER către Kiev erau cunoscute, aceasta este prima dovadă confirmată că varianta de 500 de kg a acestei bombe este utilizata in lupta.
Compania producătoare Lockheed Martin a predat primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 al Forțelor Aeriene Bulgare în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 31 ianuarie la fabrica sa din Greenville, Carolina de Sud.
Marina SUA continuă testarea operațională a distrugătorului din clasa Zumwalt, evaluând capacitățile acestuia în misiunile ofensive de atac de suprafață și în războiul antiaerian. În anul fiscal 2024, Operational Test and Evaluation Force (OPTEVFOR) a efectuat patru exerciții de tragere reală a unor rachete pentru a evalua capacitatea navei de a contracara rachetele de croazieră anti-navă și aeronavele inamice.
Presa rusă a informat că, în dimineața zilei de 01 februarie 2025, în districtul Yelets din regiunea Lipetsk, a avut loc “o coborâre de urgență” a unei rachete de croazieră supersonice Kh-22 de la bordul unui bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Aeronava îndeplinea o misiune bombardament asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
De-a lungul anilor Rusia a oferit statelor din Europa de Est mai multe oferte în ceea ce s-ar putea numi „mere otrăvite” pentru alimentarea revizionismului și împărțirea Ucrainei, oricât de brutal și cinic ar suna. România și Polonia au fost printre statele care au refuzat constant aceste oferte, dar altele precum e Ungaria, s-au uitat tentat la măr.
Detalii despre noul contract Low-Rate Initial Production (LRIP) B-21 nu au fost făcute publice, însă Northrop Grumman a declarat că a purtat discuții preliminare cu Forțele Aeriene ale SUA cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție. La un an de la anunțarea primului contract Low-Rate Initial Production pentru bombardierul stealth B-21 Raider, Northrop Grumman a anunțat acum că a obținut recent un al doilea contract LRIP înainte de sfârșitul anului 2024. În plus, compania a purtat discuții preliminare cu U.S. Air Force cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt văzute de Rusia ca posibile locuri pentru un summit între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin , au declarat pentru Reuters două surse ruse care cunosc discuțiile, arată sursele Reuters.
Experții militari au analizat ce arme laser occidentale ar trebui să solicite Ucraina aliaților săi și ce probleme pot apărea la utilizarea unor astfel de arme.
Rachetele hipersonice Kinjal, utilizate de ocupant intens împotriva Ucrainei, sunt lansate de pe avioane de luptă MiG-31K. Însă rușii spun că ar putea să le integreze și pe avioanele de generația a 5-a Su-57, dar încă nu sunt pregătiți să plătească prețul unui „sacrificiu” important pe care Su-57 ar trebui să facă.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre bugetul apărării, în contextul în care președintele SUA Donald Trump a declarat că statele NATO ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare.
Europa trebuie să îşi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare pentru a ne consolida rezilienţa strategică, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.
Armen Sarkisian, un important paramilitar prorus din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a fost rănit grav luni într-o explozie - un atentat cu bombă produsă la o clădire rezidenţială de lux din nord-vestul Moscovei, relatează Reuters.
"De când sunt pe direcția Pokrovsk, nu am avut nicio zi fără atacuri. Cinci sau șase pe zi - nu sunt niciodată mai puține”, a spus locotenent-colonelul Serghei Tretyak, comandantul Brigăzii 68 Vânători, una dintre cele mai decorate mari unități ucrainene dintre cele înființate după 24 februarie 2022, data începerii invaziei rusești la scară largă.
"Nu se poate merge decât într-o singură direcție și trebuie să ne asigurăm că punem capăt conflictului" care durează de aproape trei ani, a precizat emisarul numit de președintele Donald Trump pentru războiul din Ucraina, generalul (r.) Keith Kellogg. El a vorbit de concesii de ambele părți.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Armata americană a ucis sâmbătă mai multe figuri cheie din rețeaua teroristă Daesh (ISIS) în atacuri aeriene din Munții Golis din Somalia, a anunțat duminică guvernul regiunii semi-autonome Puntland.
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, consideră că declarațiile scandaloase ale liderului formațiunii politici „Zorii lui Nemunas” („Nemuno Aušra" – în lituaniană), Remigius Žemaitaitis, disprețuitoare față de Ucraina, nu reprezintă o problemă cheie pentru activitatea coaliției de guvernare. „Repet: sunt soluții reale pe masă. Atâta timp cât sunt votate, coaliția există, lucrăm. Și nu contează deloc ce spune cineva, cum cântă privighetoarea. Dacă nu sunt voturi, asta este, e libertate. Nu va exista o coaliție”, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a atacat o clădire a fostului internat din orașul Sudja din regiunea Kursk din Rusia, care găzduia la acel moment aproximativ 90 de persoane.
Un atac recent executat de gruparea paramilitară sudaneză Forțele de Sprijin Rapid asupra unei piețe din orașul Omdurman s-a soldat cu uciderea a 54 de persoane și rănirea altor cel puțin 158, după cum au declarat sâmbătă, 1 februarie, autoritățile locale din domeniul sănătății.
Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidenţială pornind de la convingerea "nu că partidele sunt minunate", ci de la părerea că dispariţia partidelor, promovată în discursul şi îndemnul "falsei icoane purtătoare de false minuni", înseamnă direct dispariţia democraţiei, a pluralismului, dispariţia libertăţii.
În timpul vizitei preşedintelui Masoud Pezeshkian la expoziţia Organizaţiei Aerospaţiale a Ministerului Apărării de la Teheran, Armata a prezentat două sisteme pe care le califică a fi de nouă generație.
La finalul lunii ianuarie au apărut tot mai multe informații potrivit cărora președintele Donald Trump ar urma să reia un plan pe care l-a avut și în primul său mandat, anume retragerea a mii de soldați americani din Europa.
Publicația rusă Izvestia citează ”surse occidentale” care au semnalat faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în zona Războiului din Ucraina un nou tip de rachetă pentru complexul (sistemul) operativ-tactic Iskander-M cu focos penetrant. Aceasta permite distrugerea buncărelor subterane, a clădirilor masive din beton și a posturilor de comandă inamice.
Toate investiţiile în energie curată vor continua şi vom absorbi toţi banii europeni disponibili, însă, în acelaşi timp, tranziţia energetică trebuie să fie pragmatică şi sustenabilă, iar renegocierea planului de eliminare a cărbunelui este o necesitate pentru securitatea energetică a României, a scris, duminică, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele american, Donald Trump, şi-a dus la îndeplinire ameninţarea cu război comercial şi a impus sâmbătă taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi încă 10% în plus faţă de taxele existente la produsele chinezeşti, scrie Agerpres.
Suntem martorii unei situații în care o țară din UE (Grecia) cere explicații de fapt unui alt membru al UE (Franța) și îi solicită să nu furnizeze unui partener NATO comun (Turcia) rachete Meteor cu rază lungă de acțiune, deoarece Grecia are deja aceste rachete pe avioanele sale de luptă Rafale.
Polonia reacționează la atacurile rusești cu drone și rachete, care vizează ținte din vestul Ucrainei (în apropierea frontierei comune), la fel ca și România în cazul loviturilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Structura pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova - Comisia pentru Situații Excepționale - a aprobat achiziționarea de gaze naturale pentru regiunea transnistreană și de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a denunţat sâmbătă drept "calomnie" acuzaţia lui Donald Trump că guvernul său ar avea legături cu traficul de droguri şi a anunţat impunerea de taxe vamale Statelor Unite în represalii la cele anunţate anterior de preşedintele american, transmit Agerpres și AFP.
Suedia a lansat cu succes primul său satelit de comunicații militare în spațiu în august anul trecut. Abia vineri, guvernul suedez a anunțat că acesta este primul dintre câțiva sateliți de recunoaștere militară pe care țara scandinavă vrea să-i trimită pe orbită.
Comisia Europeană va aloca aproape 1,25 miliarde euro sub formă de granturi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 41 de proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care au obținut statutul de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc în 2024, în temeiul cadrului de politică privind rețelele transeuropene de energie (TEN-E).