Conflictul Nagorno-Karabakh. Pashinyan spune că aproximativ 4.000 de soldați armeni au fost uciși
Armenia a pierdut aproximativ 4.000 de soldați în timpul luptelor din Nagorno-Karabakh, a declarat miercuri premierul armean Nikol Pashinyan adresându-se parlamentului.
Luptele din Nagorno-Karabah, sursă foto: Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt în Ministerul Apărării din Erevan
"În prezent, există 3.621 de victime ale căror nume îl cunoaștem, iar 321 sunt dispăruți în misiune. Rămășițele a 201 militari sunt în prezent în proces de identificare. Au fost identificate alte 100 de cadavre, dar rudele lor refuză să le ridice. Dintr-un motiv sau altul, ei nu cred concluziile experților. Numărul total al victimelor este de aproximativ 4.000 de persoane", a spus el, păstrând apoi un minut de reculegere în memoria eroilor, transmite TASS.
Ciocnirile au reizbucnit între Azerbaidjan și Armenia pe 27 septembrie 2020, cu lupte intense în regiunea disputată Nagorno-Karabakh. Conflictul asupra Nagorno-Karabakh, un teritoriu disputat care făcuse parte din Azerbaidjan înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, dar populat de etnici armeni, a izbucnit prima dată în februarie 1988 după ce Regiunea Autonomă Nagorno-Karabakh a anunțat retragerea sa din Sovietul Azerbaidjan Republica Socialistă.
În 1992-1994, tensiunile s-au transformat într-o acțiune militară la scară largă pentru controlul asupra enclavei și a celor șapte teritorii adiacente după ce Azerbaidjanul le-a pierdut controlul.
La 9 noiembrie 2020, președintele rus Vladimir Putin, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan au semnat o declarație comună privind încetarea focului complet în Nagorno-Karabakh începând cu 10 noiembrie. Vladimir Putin a declarat că părțile azere și armene vor menține pozițiile și forțele de menținere a păcii ruse vor fi dislocate în regiune.
În plus, Baku și Erevan trebuie să facă schimb de prizonieri și de trupurile celor uciși. Au fost înființate posturi de observare rusești de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachin care leagă Armenia de Nagorno-Karabakh.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News