Coridoare de Mobilitate Militară, parteneriatele cu Lockheed și Rheinmetall, întrevederi cu oficiali europeni și americani. Ce au discutat oficialii români la Conferința de la Munchen
Din România, ministrul apărării și ministrul de externe participă la cea de a 61-a ediţie a Conferinţei internaţionale de securitate de la Munchen (Munich Security Conference/MSC 2025), în cadrul căreia vor fi abordate ameninţările de securitate actuale şi provocările din domeniile politic, economic, comercial şi tehnologic.
Mobilitate militară: Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army
Prezentăm, pe scurt, cele mai importante evenimente la care au participat Emil Hurezeanu și Angel Tîlvăr, cei doi miniștri români prezenți la Conferinţa internaţională de securitate de la Munchen.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a discutat joi cu ambasadorul Richard Grenell, trimisul special al preşedintelui american Donald Trump. Discuţia a acoperit subiecte actuale de interes comun pentru România şi Statele Unite ale Americii".
Emil Hurezeanu, a avut sâmbătă, la Munchen, în marja Conferinţei de Securitate,o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Caspar Veldkamp, cei doi oficiali au abordat aspecte ale agendei bilaterale. "O prioritate a discuţiei a vizat investigaţia asupra furtului pieselor de tezaur dacic", se arată în comunicatul MAE.
De asemenea, Emil Hurezeanu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Andrii Sybiha. Cei doi au avut o amplă trecere în revistă a principalelor teme subscrise dialogului politico-diplomatic româno-ucrainean, inclusiv drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Ministrul român a reafirmat sprijinul României pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, insistând asupra dreptului legitim al poporului ucrainean pentru obţinerea unei păci juste şi durabile cu implicarea nemijlocită a Ucrainei, dar şi a statelor vecine.
Emil Hurezeanu a avut vineri mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali din ţări ale Europei, precum şi din Statele Unite ale Americii.
Ministrul român al Afacerilor Externe a avut sâmbătă întâlniri cu senatorii americani Jane Shaheen, James Risch şi Christopher A. Coons, în cadrul discuţiilor fiind abordate şi ingerinţele străine în alegerile prezidenţiale din România de anul trecut şi pregătirea de măsuri de prevenire a repetării imixtiunilor străine, informează MAE.
Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit cu noul viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe, europene şi al cooperării pentru dezvoltare al Belgiei, Maxime Prevot, cu noul ministru al afacerilor externe al Bulgariei, Georg Georgiev, cu ministrul afacerilor externe al Turciei, Hakan Fidan, cu ministrul afacerilor externe, emigraţiei şi expatriaţilor al R.A. Egipt, Badr Abdellatty, dar şi cu reprezentanţi ai Congresului SUA - o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor, a informat sâmbătă MAE
Tot în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, ministrul român de Externe a avut întrevederi cu omologul azer, Jeyhun Bayramov, cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, cu ministrul afacerilor externe al Indiei, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, cu omologul filipinez, Enrique Manalo, precum şi cu omologul sârb, Marko Djuric.
Stimularea cooperării dintre Lockheed Martin şi industria de apărare românească - o prioritate strategică
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit vineri cu Jim Taiclet, CEO al companiei americane Lockheed Martin - unul dintre principalii parteneri ai României în domeniul cooperării industriale şi al înzestrării militare.
"Această direcţie este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor industriei naţionale de apărare şi pentru creşterea implicării companiilor româneşti în programele majore de achiziţie şi modernizare militară", a adăugat ministrul.
De asemenea, CEO-ul Lockheed Martin a reafirmat angajamentul de a sprijini România prin accelerarea calendarului de livrare a echipamentelor contractate de ţara noastră.
Potrivit comunicatului citat, discuţiile au fost axate pe analiza stadiului programelor de înzestrare cu sisteme de înaltă tehnologie produse de compania Lockheed Martin, derulate în prezent de Armata României şi identificarea modalităţilor de eficientizare a proceselor de operaţionalizare a celor intrate deja în dotare, ca aspecte esenţiale pentru consolidarea capacităţilor naţionale de apărare, cu accent pe transferul de tehnologie şi dezvoltarea industriei de apărare a ţării noastre.
"Dezvoltarea de capacităţi de producţie de înaltă tehnologie pe teritoriul naţional sau cooptarea agenţilor economici autohtoni în derularea proceselor de mentenanţă pe întreaga durată de viaţă a echipamentelor achiziţionate va contribui la creşterea rezilienţei strategice a României", precizează MApN.
Angel Tîlvăr, întrevedere cu reprezentanţii companiei germane Rheinmetall AG
În discuțiile avute cu reprezentanții companiei germane, un punct important al discuţiilor fiind reprezentat de proiectul de construire a unei fabrici de pulberi în România, printr-un parteneriat între Romarm şi Rheinmetall, informează duminică MApN.
"Cooperarea cu companii de nivelul Rheinmetall, un jucător important în piaţa globală a tehnicii de luptă, poate fi un exemplu de succes pentru România. Toate programele de înzestrare ale Armatei României cu tehnică militară de ultimă generaţie au ca principiu de bază şi valorificarea în toate dimensiunile posibile a oportunităţilor de colaborare industrială cu agenţii economici naţionali. Transferul de înaltă tehnologie şi integrarea unei părţi cât mai mari a producţiei echipamentelor contractate în capacităţi industriale de pe teritoriul naţional contribuie în mod esenţial la întărirea securităţii şi rezilienţei României, în acest context geopolitic complicat care se manifestă în regiunea noastră", a declarat ministrul Apărării.
Un punct important al discuţiilor a fost reprezentat de proiectul de construire a unei fabrici de pulberi în România, printr-un parteneriat între Romarm şi Rheinmetall. Acest proiect beneficiază de o finanţare de 47 de milioane de euro acordată de Comisia Europeană, prin programul ASAP.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Munchen cu omologul luxemburghez, Yuriko Backes, ocazie cu care a exprimat aprecierea României pentru contribuţia Luxemburgului la Grupul de Luptă al NATO dislocat la Cincu, în cadrul prezenţei înaintate aliate.
Coridorul VIII Pan-european de Mobilitate Militară, temă a întrevederii Tîlvăr - omologii albanez şi bulgar
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, cu omologii din Albania, Pirro Vengu, şi Bulgaria, Atanas Zaprianov, discuţiile vizând consolidarea cooperării regionale în domeniul Apărării şi mobilităţii militare.
Potrivit ministerului, pe lângă Coridorul VIII, ţara noastră a aderat la alte două iniţiative similare - împreună cu Bulgaria şi Grecia, respectiv cu Turcia şi Bulgaria. Aceste iniţiative contribuie la creşterea capacităţii de reacţie rapidă a NATO şi la întărirea securităţii colective în Europa.
Angel Tîlvăr a subliniat importanţa strategică pe care România o acordă dezvoltării infrastructurii de mobilitate militară, ţara noastră participând activ la operaţionalizarea mai multor coridoare europene esenţiale pentru transportul rapid al forţelor în timp de pace, dar şi în situaţii de criză sau conflict, a menţionat MApN.
"Ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul României pentru facilitarea tranzitului rapid al forţelor şi echipamentelor militare în Europa de Sud-Est, subliniind importanţa reducerii barierelor birocratice şi armonizării infrastructurii critice", se arată într-un comunicat al MApN
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News