Criză Venezuela. Caracasul, despre soldații ruși: ”Noi misiuni militare vor sosi cu siguranţă”
Ministrul adjunct de externe venezuelean, Ivan Gil, nu a exclus joi sosirea altor militari ruşi în ţara sa în cadrul acordurilor de cooperare deja semnate cu Moscova.
'Noi misiuni militare vor sosi cu siguranţă în cadrul acordurilor deja semnate', a declarat el, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Experţii militari ruşi aflaţi deja la faţa locului vor rămâne în Venezuela atât timp cât este necesar, a adăugat acelaşi responsabil venezulean, a cărui ţară se confruntă de două luni cu o gravă criză politică.
'Acest grup de specialişti militari se află în Venezuela în cadrul acordurilor noastre şi al contractelor de cooperare tehnico-militară', a spus Ivan Gil.
La rândul său, ministrul venezuelean pentru planificare, Ricardo Menendez, citat de agenţia de presă Interfax, a declarat în marja unui forum ruso-venezuelean la Moscova: 'Noi cooperăm cu Rusia în mai multe domenii, dintre care unul este cel al apărării'.
Grupul public rus Rostec a anunţat luni deschiderea în Venezuela a unui centru de instruire a piloţilor de elicoptere militare de fabricaţie rusă.
Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a cerut Moscovei să-şi retragă militarii trimişi în Venezuela, indicând că pentru SUA 'toate opţiunile sunt deschise' pentru a face ca acest lucru să se întâmple, conform agenţiilor internaţionale de presă.
La sfârşitul lunii martie, Rusia a trimis în Venezuela două avioane cu circa 100 de soldaţi, sub comanda generalul-maiorului Vasili Tonkoşkurov, şeful forţelor terestre ruse.
SUA au calificat această desfăşurare drept o 'ameninţare directă' şi au declarat că intenţionează să-şi 'apere' şi să-şi 'protejeze' interesele în regiune.
În acest context, Kremlinul i-a cerut preşedintelui Donald Trump să 'respecte' Rusia şi să nu amestece în relaţiile sale cu Caracasul, potrivit AFP.
În declaraţia sa de joi, ministrul venezuelean a afirmat că prezenţa militarilor ruşi nu este o garanţie că SUA nu se vor mai amesteca în afacerile interne ale Venezuelei, răspunzând la o întrebare adresată de reporterul de la Interfax.
Rusia a livrat armament Venezuelei
Rusia şi Venezuela au încheiat în 2011 un acord de cooperare militară ce prevede livrări de armament către Caracas, finanţate prin credite ruseşti, notează AFP.
La sfârşitul lunii martie, Rosoboronexport - compania de stat rusă pentru armament - a indicat că Rusia a livrat Venezuelei tancuri, avioane, sisteme de apărare antiaeriană şi de artilerie. Au fost livrate, potrivit acesteia, un număr semnificativ de arme ruseşti şi echipamente militare, inclusiv avioane de vânătoare multifuncţionale Su-30MK2, elicoptere de atac 'Mi', tancuri, vehicule blindate pentru infanterie, rachete şi artilerie, mijloace moderne de apărare antiaeriană şi puşti de asalt Kalaşnikov. 'Aceasta a permis Venezuelei să dobândească rapid un potenţial militar serios, care să asigure securitatea naţională şi capabilităţi de apărare', a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Viaceslav Davidenko, citat de Interfax.
Venezuela, unde opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, a devenit în ultimele săptămâni un punct de tensiuni suplimentare între Washington şi Moscova.
La fel ca aproximativ 50 de ţări, Washingtonul l-a recunoscut pe Juan Guaido în calitatea sa de preşedinte interimar şi a cerut plecarea lui Nicolas Maduro, în timp ce Moscova acuză Statele Unite de încercarea de a organiza o 'lovitură de stat' în această ţară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News