Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cu licitații blocate, bulgarii cumpără 'second hand'. Două nave militare au ajuns sub comanda Sofiei
23 sep, 12:40
Dragorul maritim Hr. Ms. Maassluis și dragorul maritim Hr. Ms. Hellevoetsluis au ajuns în Bulgaria, la Varna. Navele au fost cumpărate din Olanda.
Dragorul maritim Hr. Ms. Hellevoetsluis, sursă foto: Wikipedia

Navele pentru îndepărtarea minelor au fost achiziționate de către vecinii de la sud de Dunăre în regim 'second hand'. Potrivit celor de la BulgarianMilitary, navele au fost recondiționate și au costat 1.9 milioane de euro. Parlamentul de la Sofia a ratificat contractul pentru achiziționarea celor două nave la începutul lunii decembrie anul trecut.

Dragorul maritim Hr. Ms. Maassluis a intrat în serviciul Marinei olandeze în 1984 iar dragorul Hr. Ms. Hellevoetsluis în 1987.

Bulgaria, la fel ca și România, urmărește modernizarea Forțelor Navale, printre cele mai văduvite în ceea ce privește înzestrarea.

Dacă la noi programul corvetelor a fost tergiversat în instanță, acest lucru se întâmplă și la Sofia pentru programul ce prevede construcția a două nave de patrulare.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria ar fi semnat pentru achiziţia de rachete aer-aer AIM-120C7

 

Navele de patrulare noi ale Bulgariei, blocate în instanță

 

În competiția pentru construcția celor două nave de patrulare, au ajuns la final, trei companii: Fincantieri din Italia, Lürssen din Germania și constructorul naval bulgar MTG Dolphin.

Câștigătorii au fost desemnați germanii de la Lürssen, doar că în prezent contractul este blocat după ce Fincantieri a decis să se adreseze instanței din Bulgaria.

Achiziția este estimată la aproximativ 984 milioane de leva (567 milioane USD). Prima navă ar trebui livrată până la sfârșitul anului 2023, iar cea de-a doua până la sfârșitul anului 2024.

La noi, în ceea ce privește corvetele, situația pare că se îndreaptă spre soluționare după ce Curtea de Apel București a respins definitiv solicitarea celor de la Damen de a anula procedura în programul „Corveta multifuncțională. Se pare însă că MApN nu prea se grăbește să semneze contractul cu Naval Group, câștigătoarea licitației.

Mult mai bine stau bulgarii în programul F-16, prin care vor achiziționa opt avioane noi, deși suma e mare. Bulgaria a plătit 1,2 miliarde de dolari pentru cele opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar ele vor avea cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria anunță modernizarea tancurilor T-72. Provocare pentru tancurile TR-85M1 'Bizonul' ale României?

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro