Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum a fost „căpușată” industria de apărare din România. Năsui: Datorii colosale șterse de stat. Privatizarea, aproape imposibilă
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui (USR-PLUS), a discutat despre situația companiilor de stat din industria de apărare. El a subliniat că aceste companii au fost „căpușate” iar administratorii „speciali” pe care i-a demis aveau ca obiectiv privatizarea acestor companii de apărare. În acest moment însă ele sunt departe de a fi privatizabile și au pierderi „colosale”.
Sursă foto: Uzina Mecanică București

Prezent în cadrul unui interviu acordat în această săptămână la DC News TV, ministrul Claudiu Năsui (USR-PLUS) a făcut câteva referiri extrem de interesante despre industria de apărare din România. 

Năsui spune că aceste companii nu au ajuns în insolvență și faliment deoarece au beneficiat de legi care le protejau.

„Companiile din industria de apărare nu au ajuns în insolvență sau în faliment pentru că au beneficiat de niște legi care le-au apărat de acest lucru. Dar dacă ne uităm la ele sunt pierderi an de an și datorii colosale,  mai ales la bugetul de stat. Știți ce se întâmplă cu orice antreprenor care începe să aibă datorii la stat? Popriri, executări silite. E închis”, a precizat Claudiu Năsui.

 

G Ad:

Statul vine și șterge datoriile colosale ale unor companii

 

Ministrul Economiei spune că nu doar că unele din aceste companii de stat din industria de apărare acumulează datorii colosale, dar statul vine ulterior și le șterge. Iar acest proces se repetă constant. Claudiu Năsui a adus acuze extrem de grave celor care au condus aceste companii, precizând că s-au înstrăinat active pe aproape nimic și s-au cheltuit fonduri pentru ca firme apropiate acestora să câștige.

„Aceste companii au acumulat și acumulează datorii. Lor în trecut li s-au mai șters datoriile. Cei care le-au condus au avut o inventivitate foarte mare prin modul în care le-au căpușat. Sunt cuvinte grele, dar aceasta e realitatea. Au înstrăinat active pe aproape nimic, au cheltuit fondurile aiurea pentru niște firme care le erau apropiate. Au creat aceste datorii după care venea statul și le ștergea din urmă, proces care se repeta. Acest lucru trebuie să se termine”, a transmis Năsui.

 

„Administratori speciali” aduși în 2002 pentru privatizarea companiilor de stat din domeniul apărării. Azi privatizarea e aproape imposibilă

 

2. Fabrică de... (fabrica-armament-industrie-romarm_34294900.jpg)

Fabrică de armament, sursă foto: Romarm

 

Demnitarul a făcut referiri și la administratorii speciali care conduceau aceste companii alături de Consiliul de Administrație. Aceștia aveau rolul de a privatiza companiile de apărare de stat în baza unei legi adoptate în 2002. La aproape două decenii de la acel moment, companiile respective sunt imposibil de privatizat.

„Da, într-adevăr, am intrat cu putere în ele. Am desființat niște funcții care se numeau de „administratori speciali pentru privatizare”. E o lege dată în 2002, uitându-ne la nota de fundamentare și justificare, legea era făcută pentru accelerarea privatizării. Ideea era să privatizăm aceste companii iar pentru acest lucru, pe lângă Consiliul de Administrație să fie un administrator special care să pregătească privatizarea. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat 20 de ani mai târziu vedem că oamenii aceștia nu au făcut decât să câștige salarii foarte decente de 19.000 de lei pe lună iar companiile care poate la momentul 2002 erau privatizabile, acum e cât se poate de clar că nu sunt”, a concluzionat ministrul.

Ministrul Claudiu Năsui a mai adăugat că e singurul ministru al Economiei care a făcut vizite în aceste companii pentru a vedea situația de la firul ierbii și a subliniat că nu toate companiile de stat din industria de apărare întâmpină situația dezastruoasă mai sus menționată. 

 

Datoriile companiilor de apărare de stat în cifre

 

Amintim că în ultimele luni ministrul Claudiu Năsui a efectuat numeroase eliberări din funcție în industria de apărare de stat. Printre cei eliberați din funcția de „administratori speciali pentru privatizare” se numără și cei de la companiile Băiţa SA, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Bucureşti,  Toha, Carfil, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzină Automecanica Moreni.

Aceste companii au suferit pierderi uriașe, în timp ce „administratorii speciali” aveau salarii mari, a mai anunțat la vremea respectivă ministrul.

Spre exemplu, potrivit datelor publicate chiar de Claudiu Năsui, Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 8 și 7 milioane de lei) și are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active.

Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 de milioane de lei şi face pierderi an de an.

Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active), în acest an a mai făcut 6,7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat şi face pierderi an de an.

Tohan SA a avut în 2020 pierderi de 3.6 milioane de lei și datorii la stat de peste 30 de milioane de lei.

Carfil SA este şi ea pe pierderi, 11 milioane de lei în 2020 şi are datorii de peste 15 milioane de lei la stat.

Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme Cugir sunt și ele pe pierderi.

Cifrele de mai sus au fost publicate de ministrul Claudiu Năsui, de-a lungul timpului, pe pagina personală de Facebook.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Rusia spune că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. Zaharova: SUA desfășoară o operațiune specială pentru agravarea situație
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro