Agenții Mossad care au preluat documentele cu secretele nucleare ale Iranului dintr-un depozit din Teheran în ianuarie, au știut că vor lua un număr mare de dosare, dar nu și-au dat seama că va fi vorba şi de o cantitate mare de CD-uri, a declarat jurnalistul Ronen Bergman, miercuri, de la cotidian național Yediot Aharonot, potrivit The Jerusalem Post.
scris de
S.I. Catalin
Agenții Mossad implicați în operaţiunea secretă de sustragere a documentelor, au fost atât de surprinși de cantitatea mare de documente pe care au găsit-o, încât au fost nevoiţi să raporteze în timp real această informaţie șefului Mossad, Yossi Cohen.
Cohen s-a aflat în permanentă legătură cu ofiţerii de informaţii şi a dat repede ordin acestora să ridice cu orice preţ unu număr cât mai mare de CD-uri.
Raportul Mossad arată că, în pregătirea operațiunii, agenţii de informaţii care s-au ocupat de planificare au dezbătut dacă să fotografieze dosarele sau să le aducă fizic, o operațiune mult mai complexă, ne ştiind că va fi vorba despre un volum atât de mare informaţii.
La toate etapele, inclusiv la mijlocul operaţiunii, când agenţii Mossad au sesizat ca au dat peste o cantitate impresionantă de documente, Cohen, seful Mossad, le-a solicitat acestora să aducă înapoi cât mai multe dovezi originale posibile pentru a contracara orice pretenții şi declaraţii din partea Iranului că dovezile sustrase ar fi fost contrafăcute.
Apelul său ad-hoc la mijlocul operațiunii se pare că a meritat pe deplin, deoarece a avut repercusiuni şi rezultate importante, primul-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, luând decizia de a prezenta în mod public materialele informative într-o conferință de presă care a avut loc pe 30 aprilie.
Mulți spun că prezentarea lui Netanyahu l-a determinat pe președintele american Donald Trump să retragă Statele Unite din Acordul Nuclear Iranian, semnat în 2015.
Mai mult, raportul Mossad precizează că informațiile conținute pe CD-uri au furnizat o multitudine de date şi informaţii despre activitățile nucleare ale Iranului, care nu se găseau tipărite în documente îndosariate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La solicitarea Parchetului Național din Varşovia, ofițerii Agenției de Securitate Internă (ABW) - principalul serviciu de informaţii al Poloniei, au emis mandat de arestare pe numele unei persoane care colabora cu sponajul rusesc. Procurorul de caz l-a acuzat pe Jaroslaw A că a acționat în beneficiul serviciilor ruse informații, a declarat Stanislaw Zarin, purtător de cuvânt în cadrul Departamentul Securității Naționale al Cancelariei Primului-Ministru.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Agenţii federali americani care au percheziţionat săptămâna aceasta locuinţa fostului preşedinte Donald Trump din Florida căutau documente legate de arme nucleare, potrivit Agerpres, care citează Washington Post și Reuters.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a descoperit o "cârtiță" chiar la vârful departamentului său din Harkov, care lucra pentru serviciile speciale ruse, a precizat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut doi asasini, recrutaţi de serviciile ruse de informaţii, care plănuiau o serie de asasinate, fiind vizaţi inclusiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters și Agerpres.
S-a stins din viață Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB. De numele său se leagă un moment încă extrem de controversat, când în 1991 acesta a predat americanilor scehma de spionaj prin care sovieticii interceptau telefoanele americanilor în sediul noii ambasade a SUA de la Moscova.
Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a acuzat Rusia de amestec în probleme de politică internă din Macedonia de Nord, afirmând că Moscova finanţează anumiţi subiecţi politici.
Autorităţile iraniene au anunţat că au destructurat o reţea "teroristă" legată de serviciul de informaţii externe al Israelului, Mossad, care plănuia atacuri vizând "situri sensibile" din Iran, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presa Irna, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un fost informatician al CIA a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în 2017, către site-ul Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii, o scurgere masivă denunţată cu fermitate de autorităţi, relatează Agerpres, care citează AFP.
Tribunalul Khimki din Regiunea Moscova a condamnat doi cetățeni chinezi la închisoare sub acuzația de contrabandă cu piese de schimb pentru avionul de luptă Su-27, după cum relatează presa rusă de stat. Incidentul subliniază nivelul uriaș la care spionajul industrial chinez a ajuns nu doar în Occident, cât și extinderea sa spre Est.
Premierul bulgar Kiril Petkov - rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură - a cerut joi Rusiei să-şi retragă ''ultimatumul diplomatic'' prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat, vineri, că orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din regimul comunist trebuie respinsă din start.
Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze interesul la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.
Site-ul Intelligence Online a dezvăluit mișcări secrete ale liderilor serviciilor de informații turce și siriene pentru a deschide calea unei viitoare normalizări între cele două țări, sub auspiciile rusești, deoarece Ankara realizează că menținerea regimului Bashar al-Assad” la Damasc înseamnă necesitatea revenirii la dialog între cele două părți după ani de impas.
Ucraina va avea acces la date exclusive obținute de la satelitul GEOSAT 2. Acest lucru a fost posibil printr-un contract semnat de compania EOS deținută de omul de afaceri ucrainean Maksym Polyakov, după cum informează site-ul UniverseMagazine.com.
Statele Unite au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva. Acest lucru a fost raportat de mai multe surse mass-media americane, cu referire la oficiali militari de la Pentagon.
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, consideră că Transnistria nu reprezintă o ameninţare majoră pentru Ucraina, deşi regiunea rămâne în continuare un factor de destabilizare pentru întreaga regiune, informează agentia ucraineana de presa Ukrinform.
Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.
Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat duminică noapte Ucraina şi o ţară neidentificată din Uniunea Europeană că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă vizând avioane de pasageri ale companiei Air Serbia, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat capturarea controversatului Viktor Medvedciuk, acuzat de înaltă trădare. Acesta era arestat la domiciuliu, dar pe data de 27 februarie, la doar trei zile de la invazia rusă, a reușit să evadeze.
Cehia trebuie să țină cont de faptul că printre migranții care ajung acum în Europa se pot număra și persoane trimise de Rusia cu diverse sarcini, care pot include acțiuni subversive, a spus directorul Serviciului ceh de Informații (BIS) Michal Koudelka.
Vladimir Putin a lansat în seara de 11 aprilie o epurare în masă în cadrul Serviciului Federal de Securitate. Nu mai puțin de 150 de ofițeri FSB au fost înlocuiți, demiși sau chiar arestați în timp ce forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă finală în Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina, pentru că consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, a declarat sub protecția anonimatului un înalt responsabil american din cadrul serviciilor de informații, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Forţele ruse de ocupaţie se pregătesc pentru o a doua serie de atacuri asupra Ucrainei. Pentru acest al doilea atac armata rusă vrea să implice mai mulţi militari profesionişti, dar, cu toate acestea, numărul acestora este mai mic în comparație cu cel al militarilor profesioniștii din Armata Ucrainei, precizează generalul ucrainean Mikola Malomuzh.
Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a afirmat marţi că Statele Unite au supraestimat capacitățile Rusiei și au subestimat capacitatea armatei ucrainene de a rezista în faţa unei agresiuni militare ruse, iar aceasta eroare a fost posibilă din cauza unui decalaj în colectarea de informații de către serviciile americane de intelligence.
Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare (GUR), generalul Kirilo Budanov, a anunțat că Ucraina are agenți infiltrați în conducerea Federației Ruse, inclusiv în anturajul lui Vladimir Putin.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a publicat în urmă cu câteva ore o listă cu numele a peste 600 de agenţi ai FSB – Serviciul Federal de Securitate la Federaţiei Ruse – care desfăşoară activităţi pe întreg teritoriul Europei.
Polonia expulzează "45 de spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi", a anunţat miercuri ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie Agerpres, care citează AFP.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei, a prezentat miercuri, 8 februarie, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat că Rusia ar trebui să invadeze și Polonia, după ce anul trecut a lansat pe 24 februarie 2022 o invazie barbară, fără precedent după 1939 în Europa, în Ucraina.
Karma nu iartă. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, devenit căpitan în cadrul Corpului 2 al Armatei a 8-a a Federației Ruse, care a cochetat cu Wagner Group și care a devenit cunoscut după ce a urcat pe o scenă având în mână craniul unui soldat ucrainean ucis în Mariupol, a fost împușcat mortal în cap.
Ministrul rus de Externe a calificat miercuri drept 'cinice' cererile SUA de reluare a inspecţiilor în cadrul tratatului de control al armelor nucleare Noul START (New START/Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice), având în vedere sprijinul acordat de Washington Ucrainei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană folosește grenade termobarice RTB-7MA de fabricație bulgară, potrivit publicaţiei ucrainene Militarny. Grenadele RTB-7MA au fost produse pentru lansatoarele de grenade sovietice RPG-7.
Un alt expert militar ucrainean avertizează că tancurile Leopard-1 de generație veche nu vor face față tancurilor rusești T-72, T-80 și T-90. Opinia a fost exprimată de Oleg Jdanov, care menționează că Leopard-1 poate fi comparat doar cu vechile tancuri rusești T-55, T-62 și este ineficient împotriva T-72, T-80 și T-90 care sunt mai moderne.
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre "Starea Uniunii", transmite Agerpres.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
După circa jumătate de an de conducere interimară, Vasyl (Vasil) Malyuk a fost numit de către Parlament în fruntea Serviciului de Securitate al Ucrainei, principala agenție de informații a țării.
Potrivit publicației DW, subiectul privind revenirea la serviciul militar obligatoriu a revenit în prim plan în urma agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Agenția iraniană IRNA a relatat, marți, că Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au inaugurat una dintre bazele sale subterane în adâncul munților. Această bază subterană denumită "Eqab 44" ("Vulturul 44") va avea capacitatea de a primi noile avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a deveni operaționale.
Balonul doborât de armata americană aparţine Chinei, nu Statelor Unite, a afirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, insistând că acesta nu constituia o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, transmite Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.02.2023, citând o sursă apropiată corporației de stat Rostec, că, în cadrul show-ului aerian internațional Aero India 2023, delegația rusă intenționează să discute despre posibilitatea cooperării cu India în crearea avioanelor de generația a cincea, în special, a avionului de vânătoare ușor Checkmate.
Experții ruși au tranșat rapid problema dacă Su-57 e un avion de generația a 5-a ori de generația 4 ++. Su-57 rus, în noua versiune, are caracteristici de .... generația a 6-a pe care le va avea și viitorul avion Next Generation Air Dominance (NGAD) al SUA.