Cum ar arăta azi un război împotriva Rusiei? Gen. Breedlove: Am așteptat ani invazia rusă prin Coridorul Fulda. Revenim la tacticile de luptă de odinioară
Niciodată după victoria lumii libere din timpul Războiului Rece NATO și Federația Rusă nu au fost mai aproape vreodată de un conflict militar direct precum azi, la peste doi ani de la invadarea pe scară largă, brutală și neprovocată a Ucrainei, eveniment ce a aruncat Europa în cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Azi NATO își schimba tactica și abordarea din mers după ce peste 30 de ani a abandonat vechea organizare din timpul Războiului Rece. Însă se revine la această paradigmă.
Mulți oficiali militari din armatele statelor aliate, capi ai serviciilor de informații, politicieni sau oficiali NATO au atras atenția că Alianța trebuie să fie pregătită în viitorul apropiat de un război de maximă intensitate cu Federația Rusă în cazul în care Ucraina va cădea. Întărirea capacităților militare ale NATO e și o formă de descurajare.
După invadarea Ucrainei NATO a creat în regiune în timp record șapte grupuri de luptă, unul fiind dislocat în România și condus de Franța. Mai mult, după summitul de la Vilnius au fost stabilite trei planuri regionale de apărare, cel de pe nord pentru Atlantic şi pe zona arctic-europeană, cel de pe centru, care acoperă regiunea baltică şi Europa Centrală, şi cel pentru zona sudică, unde România are un rol esenţial, care acoperă nu doar Marea Neagră, cât şi Marea Mediterană.
Însă NATO trebuie să schimbe din mers și tactica și să revină la paradigma operațiunilor militare de amploare. O spune chiar generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR).
Photo source: NATO
Un posibil război împotriva Rusiei obligă NATO trebuie să revină la vechile tactici. Generalul Breedlove amintește de Coridorul Fulda
În cadrul unui interviu publicat ieri de reputatul think tank românesc New Strategy Center (NSC), filmat în marja forumului Black Sea and Balkans Security 2024, organizat de NSC, generalul Breedlove spune că după decenii în care NATO și-a ajustat tactica în lupta contrainsurgenței și a terorismului, dând exemplul Afganistanului, noua realitate a războiului în Europa obligă NATO să revină la tactica Războiului Rece când se pregătea de o invazie a URSS prin Coridorul Fulda.
Coridorul Fulda e un teritoriu aflat între granița regiunii germane Hesse-Turingia și Frankfurt pe Main. Coridorul a fost înainte de căderea Zidului Berlinului granița dintre Germania de Vest și cea de Est. E o locație geografică ideală pentru un atac surpriză masiv cu tancuri și tehnică grea și a fost în perioada Războiului Rece un punct strategic de maximă importanță atât pentru NATO cât și pentru aliații Pactului de la Varșovia.
Coridorul Fulda, photo source: Free Country Maps
„Mulți dintre cei mai în vârstă, asemenea mie, își amintesc de NATO înainte de căderea Zidului Berlinului, în timpul Războiului Rece, de marile armate și de modul în care eram pregătiți să luptăm cu statele Pactului de la Varșovia dacă ar fi invadat prin Coridorul Fulda sau pe oriunde altundeva. Lucrurile s-au schimbat.
Am trecut printr-o perioadă lungă în Afganistan, unde am desfășurat efective NATO expediționare. Nu ne-am fi imaginat niciodată asta. Am luptat cu un inamic folosind tactici de contrainsurgență, un inamic care ne-a împins să adoptăm tactici ce vizează unități mici, echipe mici cu capacități mari, etc. Acum ne aflăm în situația în care trebuie să ne întoarcem de unde am plecat și să fim pregătiți pentru operațiuni convenționale de amploare”, a precizat generalul Breedlove.
CITEȘTE ȘI: Forțarea Ucrainei să înghețe războiul are consecințe majore inclusiv pentru România: Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News