Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum se poziționează statele din Golf cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Strategica
Data publicării:
În timp ce lumea s-a grăbit să condamne invazia Rusiei asupra vecinului său mai mic, Ucraina, susținută de America și țările occidentale, statele bogate ale Consiliului de Cooperare al Golfului, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au rămas în mare tăcere.

Observatorii consideră că înclinarea Golfului către una dintre cele două părți ale crizei menționate mai sus ar fi fost considerată ușoară pentru țările din Golf, care sunt protejate de Statele Unite de mult timp, dar relațiile din ce în ce mai extinse cu Moscova le obligă să mențină echilibrul.

Se consideră că rezerva în reacția Golfului la invazia rusă a Ucrainei este de înțeles din perspectiva cooperării dintre Rusia și statele Consiliului de Cooperare, în special în domeniile energiei și securității. În calitate de jucători importanți pe piețele energetice, majoritatea țărilor CCG au o relație cu Rusia în calitate de colegi producători.

        

Emiratele Arabe Unite

 

Vineri, Emiratele Arabe Unite, împreună cu China și India, s-au abținut de la votul asupra unui proiect de rezoluție vehiculat de Statele Unite, care cerea Moscovei să își retragă forțele din Ucraina. După cum era de așteptat, Moscova și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica ratificarea proiectului de rezoluție.

Proiectul a fost susținut de 11 din cei 15 membri ai consiliului. După vot, agenția oficială de știri din EAU a relatat că miniștrii de externe emiritian și american au avut convorbiri telefonice pentru o trecere în revistă a evoluțiilor globale. Ucraina nu a fost menționată de aproape sau de departe.

Cu câteva ore înainte ca Rusia să-și lanseze joi atacurile masive terestre, maritime și aeriene asupra Ucrainei, Emiratele Arabe Unite au subliniat "prietenia profundă cu Moscova".

Deși Emiratele Arabe Unite sunt un aliat apropiat al Statelor Unite în regiune, s-au confruntat recent cu dificultăți în negocierile sale cu Washingtonul privind achiziționarea de avioane de luptă F-35, pe lângă acuzațiile americane de construire a unor instalații militare chineze în țară.

Compania rusă Rostec pentru industriile militare și produse industriale are relații strategice cu Ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite, iar investițiile din țările din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, vor fi deosebit de binevenite înaintea oricăror alte potențiale sancțiuni care sunt luate într-un în mod coordonat între Statele Unite și Uniunea Europeană.

Emiratele Arabe Unite, în special Dubaiul, au fost văzute de mult timp ca un magnet pentru investițiile rusești și o destinație de vacanță pentru elita rusă, pe lângă faptul că sunt un jucător important și coleg producător al Rusiei pe piețele energetice.

În plus, a existat o integrare a marii strategii între Moscova și Abu Dhabi în ceea ce privește chestiunea Orientului Mijlociu, deoarece ambele părți erau dornice să conțină islamul politic.

 

Arabia Saudită

 

Riad și Moscova conduc alianța OPEC+, în care cele două țări controlează strict producția de petrol pentru a-i crește prețurile în ultimii ani. Sub pretextul păstrării acordului de producție dintre OPEC și țările non-OPEC, OPEC+, Arabia Saudită a respins apelul președintelui american Joe Biden de a pompa mai mult petrol, deoarece prețurile au depășit pragul de 100 de dolari pe baril după atacul asupra Ucrainei.

Președintele SUA va interpreta probabil poziția saudită ca subminând încercările occidentale de a folosi sancțiunile ca instrument principal împotriva Moscovei. Ca parte a strategiei sale de acoperire, Arabia Saudită pare să nu dorească să renunțe la cooperarea militară comună cu Rusia.

Eileen Wald, senior la Consiliul Atlantic, a afirmat că Arabia Saudită se teme de deteriorarea relației sale cu Moscova și consideră că este necesar să se mențină participarea Rusiei la OPEC+, deoarece dacă Rusia părăsește alianța petrolieră, întregul acord este probabil să se prăbușească.

"Poate că a rămâne tăcut în legătură cu acțiunea Rusiei în Ucraina este cea mai bună cale de acțiune în acest moment", a concluzionat Wald. "Dar această poziție pragmatică poate deveni inacceptabilă pentru Arabia Saudită și pentru alte state din Golf dacă liderii occidentali le presează".

 

Qatar

 

Qatarul, la rândul său, a denunțat violența și s-a abținut să critice Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Ministrul de externe Qatar, Mohammed bin Abdulrahman, a avut două convorbiri telefonice separate cu omologul său rus Serghei Lavrov și cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în timpul cărora și-a exprimat îngrijorarea țării sale cu privire la evoluțiile actuale.

Între timp, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad, a cerut tuturor părților implicate în criza ruso-ucraineană să-și exercite reținerea și să rezolve criza prin mijloace diplomatice.

Principala problemă a Qatarului va fi echilibrarea exporturilor de gaze naturale cu angajamentele din Asia, mai ales dacă cererea crește simultan în diferite regiuni.

La rândul său, președintele rus este conștient de rolul pe care l-ar putea juca Qatarul în cele din urmă în diversificarea importurilor europene de gaze în afara Rusiei, întrucât Germania a suspendat proiectul de gaze Nord Stream-2, iar Gazprom din Rusia, unicul contribuitor al proiectului, a fost supusă sancțiunilor SUA, UE și Regatului Unit.

Putin a trimis o scrisoare emirului Qatarului, Tamim bin Hamad, în care îi explică modalitățile prin care cele două țări pot sprijini și consolida relațiile bilaterale. Mesajul a fost transmis și de ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, care a fost la Doha pentru a participa la Forumul anual al țărilor exportatoare de gaze.

 

Kuweit

 

Kuweitul a mers mai departe decât vecinii săi în răspunsul său la criza dintre Ucraina și Rusia și a fost deschis subliniind importanța respectării independenței și suveranității Ucrainei.

Se pare că poziția kuweitiană derivă în principal din experiența sa recentă în conflictul și ocupația din partea vecinului său, Irak, care a finalizat recent o compensație totală de 52,4 miliarde de dolari pentru invadarea Kuweitului în 1990.

 

Bahrain și Oman

 

Bahrainul, în declarații anterioare crizei actuale înainte de invazie, a susținut rezoluția Adunării Generale a ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei în 2014.

În 2021, Abdullah bin Ahmed Al Khalifa, subsecretar al Ministerului Afacerilor Externe pentru Afaceri Internaționale, a afirmat sprijinul Bahrainului pentru integritatea teritorială a Ucrainei. El a afirmat că companiile din Bahrain vor fi împiedicate să desfășoare activități în Crimeea ocupată.

Cu atenția internațională în cea mai mare măsură după invazia rusă a Ucrainei, rămâne de văzut dacă Bahrainul va continua să adopte o poziție publică îndrăzneață față de Ucraina.

Deși Omanul nu a dat încă un răspuns la criza ruso-ucraineană, poziția sa va fi condiționată de orientarea sa generală în politica externă, preferând să se concentreze pe soluții diplomatice și pe mediere, cu accent clar pe neutralitate și respectul suveranității.

Muscat pare să realizeze rolul limitat pe care îl poate juca o țară mică în relațiile de mare putere dintre Statele Unite, NATO și Rusia.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina

Ştiri Recomandate

Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
Monarhiile din Golf se tem că un conflict regional le-ar perturba serios proiectele de dezvoltare
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
pixel