Cum se poziționează statele din Golf cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei
În timp ce lumea s-a grăbit să condamne invazia Rusiei asupra vecinului său mai mic, Ucraina, susținută de America și țările occidentale, statele bogate ale Consiliului de Cooperare al Golfului, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au rămas în mare tăcere.
Observatorii consideră că înclinarea Golfului către una dintre cele două părți ale crizei menționate mai sus ar fi fost considerată ușoară pentru țările din Golf, care sunt protejate de Statele Unite de mult timp, dar relațiile din ce în ce mai extinse cu Moscova le obligă să mențină echilibrul.
Se consideră că rezerva în reacția Golfului la invazia rusă a Ucrainei este de înțeles din perspectiva cooperării dintre Rusia și statele Consiliului de Cooperare, în special în domeniile energiei și securității. În calitate de jucători importanți pe piețele energetice, majoritatea țărilor CCG au o relație cu Rusia în calitate de colegi producători.
Emiratele Arabe Unite
Vineri, Emiratele Arabe Unite, împreună cu China și India, s-au abținut de la votul asupra unui proiect de rezoluție vehiculat de Statele Unite, care cerea Moscovei să își retragă forțele din Ucraina. După cum era de așteptat, Moscova și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica ratificarea proiectului de rezoluție.
Proiectul a fost susținut de 11 din cei 15 membri ai consiliului. După vot, agenția oficială de știri din EAU a relatat că miniștrii de externe emiritian și american au avut convorbiri telefonice pentru o trecere în revistă a evoluțiilor globale. Ucraina nu a fost menționată de aproape sau de departe.
Cu câteva ore înainte ca Rusia să-și lanseze joi atacurile masive terestre, maritime și aeriene asupra Ucrainei, Emiratele Arabe Unite au subliniat "prietenia profundă cu Moscova".
Deși Emiratele Arabe Unite sunt un aliat apropiat al Statelor Unite în regiune, s-au confruntat recent cu dificultăți în negocierile sale cu Washingtonul privind achiziționarea de avioane de luptă F-35, pe lângă acuzațiile americane de construire a unor instalații militare chineze în țară.
Compania rusă Rostec pentru industriile militare și produse industriale are relații strategice cu Ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite, iar investițiile din țările din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, vor fi deosebit de binevenite înaintea oricăror alte potențiale sancțiuni care sunt luate într-un în mod coordonat între Statele Unite și Uniunea Europeană.
Emiratele Arabe Unite, în special Dubaiul, au fost văzute de mult timp ca un magnet pentru investițiile rusești și o destinație de vacanță pentru elita rusă, pe lângă faptul că sunt un jucător important și coleg producător al Rusiei pe piețele energetice.
În plus, a existat o integrare a marii strategii între Moscova și Abu Dhabi în ceea ce privește chestiunea Orientului Mijlociu, deoarece ambele părți erau dornice să conțină islamul politic.
Arabia Saudită
Riad și Moscova conduc alianța OPEC+, în care cele două țări controlează strict producția de petrol pentru a-i crește prețurile în ultimii ani. Sub pretextul păstrării acordului de producție dintre OPEC și țările non-OPEC, OPEC+, Arabia Saudită a respins apelul președintelui american Joe Biden de a pompa mai mult petrol, deoarece prețurile au depășit pragul de 100 de dolari pe baril după atacul asupra Ucrainei.
Președintele SUA va interpreta probabil poziția saudită ca subminând încercările occidentale de a folosi sancțiunile ca instrument principal împotriva Moscovei. Ca parte a strategiei sale de acoperire, Arabia Saudită pare să nu dorească să renunțe la cooperarea militară comună cu Rusia.
Eileen Wald, senior la Consiliul Atlantic, a afirmat că Arabia Saudită se teme de deteriorarea relației sale cu Moscova și consideră că este necesar să se mențină participarea Rusiei la OPEC+, deoarece dacă Rusia părăsește alianța petrolieră, întregul acord este probabil să se prăbușească.
"Poate că a rămâne tăcut în legătură cu acțiunea Rusiei în Ucraina este cea mai bună cale de acțiune în acest moment", a concluzionat Wald. "Dar această poziție pragmatică poate deveni inacceptabilă pentru Arabia Saudită și pentru alte state din Golf dacă liderii occidentali le presează".
Qatar
Qatarul, la rândul său, a denunțat violența și s-a abținut să critice Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Ministrul de externe Qatar, Mohammed bin Abdulrahman, a avut două convorbiri telefonice separate cu omologul său rus Serghei Lavrov și cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în timpul cărora și-a exprimat îngrijorarea țării sale cu privire la evoluțiile actuale.
Între timp, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad, a cerut tuturor părților implicate în criza ruso-ucraineană să-și exercite reținerea și să rezolve criza prin mijloace diplomatice.
Principala problemă a Qatarului va fi echilibrarea exporturilor de gaze naturale cu angajamentele din Asia, mai ales dacă cererea crește simultan în diferite regiuni.
La rândul său, președintele rus este conștient de rolul pe care l-ar putea juca Qatarul în cele din urmă în diversificarea importurilor europene de gaze în afara Rusiei, întrucât Germania a suspendat proiectul de gaze Nord Stream-2, iar Gazprom din Rusia, unicul contribuitor al proiectului, a fost supusă sancțiunilor SUA, UE și Regatului Unit.
Putin a trimis o scrisoare emirului Qatarului, Tamim bin Hamad, în care îi explică modalitățile prin care cele două țări pot sprijini și consolida relațiile bilaterale. Mesajul a fost transmis și de ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, care a fost la Doha pentru a participa la Forumul anual al țărilor exportatoare de gaze.
Kuweit
Kuweitul a mers mai departe decât vecinii săi în răspunsul său la criza dintre Ucraina și Rusia și a fost deschis subliniind importanța respectării independenței și suveranității Ucrainei.
Se pare că poziția kuweitiană derivă în principal din experiența sa recentă în conflictul și ocupația din partea vecinului său, Irak, care a finalizat recent o compensație totală de 52,4 miliarde de dolari pentru invadarea Kuweitului în 1990.
Bahrain și Oman
Bahrainul, în declarații anterioare crizei actuale înainte de invazie, a susținut rezoluția Adunării Generale a ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei în 2014.
În 2021, Abdullah bin Ahmed Al Khalifa, subsecretar al Ministerului Afacerilor Externe pentru Afaceri Internaționale, a afirmat sprijinul Bahrainului pentru integritatea teritorială a Ucrainei. El a afirmat că companiile din Bahrain vor fi împiedicate să desfășoare activități în Crimeea ocupată.
Cu atenția internațională în cea mai mare măsură după invazia rusă a Ucrainei, rămâne de văzut dacă Bahrainul va continua să adopte o poziție publică îndrăzneață față de Ucraina.
Deși Omanul nu a dat încă un răspuns la criza ruso-ucraineană, poziția sa va fi condiționată de orientarea sa generală în politica externă, preferând să se concentreze pe soluții diplomatice și pe mediere, cu accent clar pe neutralitate și respectul suveranității.
Muscat pare să realizeze rolul limitat pe care îl poate juca o țară mică în relațiile de mare putere dintre Statele Unite, NATO și Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News