David Saranga, ambasadorul Israelului în România, alături de Ministrul Apărării al României, Nicolae Ciucă și șeful Statului Major, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat la o expoziție a companiei Elbit care a avut loc la Măgurele, în România.
Ulterior acestui eveniment, ambasadorul Israelului la București a transmis, printr-un mesaj pe pagina personală de Facebook, că „în ultimii 25 ani Elbit a înființat fabrici israeliene în România unde sunt angajați 700 de angajați”.
„Doar în ultimul an, anul crizei Coronavirus, numărul românilor angajați de Elbit a crescut cu 100 de angajați, iar mâna este încă legată”, spune Excelența Sa.
CITEȘTE ȘI: Drone made în România. Elbit a anunțat că va deschide o fabrică de UAV-uri în România (Video)
David Saranga: În România se produc componente ale avioanelor F-35
Totodată, potrivit înaltului diplomat, țara noastră este al treilea cel mai mare centru al Elbit, o poziție furuntașă pe care o ocupăm după Israel și SUA.
Și, în acest context, Elbit produce în România, la Bacău, componente folosite de aeronavele de generația a V-a - F-35, dar și componente ale avioanelor F-16.
„România este al treilea cel mai mare centru al Elbit după Israel și Statele Unite. In fabricile companiei din orasul Bacau se produc componente folosite in F-35, F-16 si multe altele. Tehnologia israeliană, producția locală și produsele companiei sunt exportate în țări din întreaga lume”, a transmis David Saranga.
„Alături de sistemele pe care Elbit le-a prezentat astăzi a fost și drona Hermes 450. Pe baza experienței bune, a lucrătorilor de calitate și a mediului confortabil, liderii Elbit sunt interesați să extindă producția în România în mai multe zone”, a conchis ambasadorul Israelului în țara noastră.
Amintim că, în toamna anului trecut, compania Elbit Systems a anunţat că va deschide o linie de asamblare de drone în România după ce în mai 2020, Avioane Craiova, Romaero şi Elbit Systems au semnat un memorandum de colaborare pentru a produce drone în România.
Părţile componente ale dronelor ar fi produse la Elmet Bacău (subsidiara Elbit Systems în România) şi asamblate în totalitate în România.
CITEȘTE ȘI: Generalul Alexandru Grumaz e convins că SUA vor disloca F-35 în România
Sursă foto: F-35
În ceea ce privește F-35, trebuie să menționăm că programul a fost lansat la începutul anilor 1990. F-35 Lightning II, dezvoltat de gigantul Lockheed Martin, este cel mai scump program de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon și un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.
În 2019, Pentagonul anunța că prețurile avioanelor F-35 vor scădea. Astfel, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, potrivit americanilor a ajuns la 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News