Forțele speciale ucrainene au trecut de la arme de asalt sovietice Kalașnikov la M4 americane, dar "a fost o tranziție dificilă" așa cum explică sub protecția anonimatului un luptător din FOS ucrainean (Forțele pentru Operații Speciale).
Polonezii au în derulare contracte impresionante, de la sute de tancuri Abrams și K2 Panther, la sute de obuziere K9 și până la avioane FA-50 și F-35 Lightning II.
Varșovia a alocat anul aceste 4.2% din PIB pentru apărare, iar anul viitor țintește la 4.7% din PIB. Asemenea României, procentul nu a fost atins în totalitate. Dar cifrele reprezintă un record, mai ales raportat la PIB-ul Poloniei de 700 de miliarde de dolari. Oricum, mult peste ținta de 2% asumată de aliați la Summitul din Wales, imediat după anexarea ilegală în 2014 a Crimeei.
Însă revenind la contractele de înzestrare, cel mai nou e un mega contract pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, anunțat în aceste zile și de DefenseRomania. Contractul se ridică la aproximativ 9 miliarde de euro!
Elicopter Apache al Armatei SUA, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
În Polonia, în cadrul unei vizite efectuată la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București, publicația noastră a discutat despre situația din regiune cu oficiali ai Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, MAE polonez, dar și cu experți din cadrul celui mai important think tank polonez: Central for Eastern Studies (OSW).
Oficialii Biroului de Securitate Națională ne-au vorbit despre planul Poloniei de a deveni principala forță terestră a Europei, un plan clasificat, dar cunoscut sub numele de „Armata 2035”. Clasificat în sensul în se știe de existența lui, dar foarte puține persoane au acces în detaliu la „Armata 2035”.
Cert e că ni s-a confirmat faptul că investițiile în înzestrare sunt calculate în baza acestui program iar ceea ce ne-au precizat oficialii de la Varșovia e că Polonia investește pentru a arăta Federației Ruse că e gata de luptă, în contextul retoricii tot mai agresive a Moscovei. Iar în analiza polonezilor, dacă Ucraina pierde, vom avea timp aproximativ 3 ani să ne pregătim pentru a descuraja Rusia, în caz contrar Vladimir Putin va testa Articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Experții din cadrul think tank-ului polonez Central for Eastern Studies (OSW), principalul think tank din Polonia, ne-au precizat și ei importanța programului „Armata 2035”.
Discuția a fost purtată în contextul în care publicația noastră a fost interesată despre ce a stat la baza achiziției celor 96 de elicoptere de atac Apache, în contextul în care unele voci spun că am intrat deja în epoca dronelor.
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
Ceea ce ne-au transmis cei de la OSW e că în Polonia achiziția de Apache a fost de asemenea un subiect controversat. Mulți specialiști au criticat nu neapărat achiziția elicopterelor de atac Apache, ci mai degrabă numărul lor, susținând că poate 62 sau 32 de elicoptere ar fi fost suficiente.
„Însă Guvernul și Comandamentul Armatei au fost clari în alegerea celor 96 de elicoptere. Se implementează la literă programul secret „Armata 2035”. Știm de existența programului, dar îl numim secret deoarece tot ce e în interiorul acestui program e ultra-clasificat. De fiecare dată se precizează doar că toate achizițiile care se fac sunt în baza acestui plan”, ne-au transmis experții din OSW.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Forțele speciale ucrainene au trecut de la arme de asalt sovietice Kalașnikov la M4 americane, dar "a fost o tranziție dificilă" așa cum explică sub protecția anonimatului un luptător din FOS ucrainean (Forțele pentru Operații Speciale).
Un punct de cotitură în dezvoltarea rachetei de ultimă generație AKERON - generația a 5-a -, dezvoltată de gigantul european MBDA, a fost atins cu succes recent.
O anchetă jurnalistică de amploare în SUA a scos la iveală câteva potențiale probleme pe care blindatele JLTV le-ar putea avea în legătură cu plăcile de blindaj. Ancheta vizează falsificarea unor teste a blindajului, în perioada 2017 - 2019. Blindatele americane se află și în dotarea Armatei noastre, Forțele pentru Operații Speciale fiind înzestrate cu JLTV.
Până la finalul lui 2025, Ucraina își va putea îndeplini pe deplin nevoile de artilerie prin propria producție.
Turela românească Anubis, care va echipa blindatele 4x4 Cobra II ce vor fi produse de turcii de la Otokar, e caz pe rol al unei instanțe de judecată. Cum s-a ajuns aici?
Presa slovacă a informat că, în dimineața zilei de 25.02.2025, un tun autopropulsat de tip Zuzana 2, produs în Slovacia pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a explodat în timpul testelor efectuate la Institutul Militar Tehnic din Zagorie. Doi angajați ai companiei Konstrukta-Defense au fost răniți în timpul incidentului.
E cât se poate de clar azi că celebrul blindat amfibiu românesc Saur 2 are nevoie de o modernizare pentru a se actualiza cu cerințele forțelor armate moderne. Însă de ce a eșuat Saur 2 și nu a fost achiziționat de Armată acum câțiva ani când a fost produs?
India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash.
La expoziția militară Idex 2025 din Abu Dhabi, T-90MS, un tanc principal de luptă modernizat al companiei rusești Uralvagonzavod și-a făcut apariția la standul companiei Rosoboronexport.
Compania turcă Otokar a câștigat anul trecut un program major de înzestrare pentru Armată. E vorba de „Autovehicul tactic blindat de tip ușor (ATBTU)”, sau, popular, blindate 4x4 în diferite configurații și derivate. Contractul a fost câștigat de turci în baza unei licitații.
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a făcut apel la miniștrii apărării aliați să crească achizițiile de armament american. Această solicitare vine în contextul unei noi inițiative, anunțate recent de Rutte și președintele Statelor Unite, Donald Trump, care vizează deblocarea de active americane suplimentare prin investiții din partea aliaților europeni și canadieni.
Fostul șef al CIA susține că Trump nu va opri ambițiile lui Putin și că Europa plătește acum prețul neatenției.
Unități ale armatei thailandeze s-au ciocnit cu trupe cambodgiene joi dimineață devreme într-o zonă a frontierei lor disputate, au relatat Reuters și AFP, citând declarații ale ambelor părți.
Duma a adoptat o lege care prevede sancțiuni pentru căutarea deliberată pe internet a conținutului clasificat drept „extremist”.
Preşedintele Donald Trump le-a cerut aliaţilor europeni din NATO să cheltuiască mult mai mult pentru apărarea continentului lor, iar Germania pare să fi înțeles asta.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către guvernul Ucrainei de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, dar și a unor sisteme de rachete antiaeriene HAWK Faza III.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o reechilibrare „esențială” a relațiilor comerciale cu China în timpul unui summit tensionat de joi cu președintele Xi Jinping, afirmând că relațiile se află într-un „punct de inflexiune”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma unui val de critici și proteste de stradă, a anunțat că va depune o nouă lege, promițând să restabilească independența agențiilor anticorupție, trecute de curând în subordinea procuraturii.
Un parteneriat discret, dar de mare anvergură, condus de fostul CEO al Google, Eric Schmidt, este pe cale să schimbe serios peisajul războiului cu drone din Ucraina. O companie americană mai putin cunoscuta, Swift Beat, susținută de Schmidt, a încheiat un acord cu guvernul ucrainean pentru producția în masă a unor sisteme aeriene fără pilot (UAV) avansate, cu inteligență artificială, având ca scop principal contracararea barajului de drone rusești Shahed și extinderea capabilităților ofensive ale Kievului.
Într-un mesaj direct și lipsit de ambiguitate adresat omologilor săi europeni, comandantul Forțelor Aeriene Regale Olandeze a transmis un avertisment clar: a sosit momentul ca Europa să planifice serios propria apărare, pornind de la premisa că Statele Unite nu vor mai fi principalul garant al securității sale.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 23.07.2025, că în cadrul Forțelor Navale a început executarea exercițiului operativ “Furtuna din iulie”, cu implicarea de forțe și mijloace aparținând Flotei de Nord, Flotei din Oceanul Pacific, Flotei din Marea Baltică și Flotilei din Marea Caspică.
Într-un apel direct și urgent către partenerii săi occidentali, comandantul-șef al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a solicitat o schimbare strategică fundamentală: furnizarea mai multor sisteme avansate de apărare aeriană și, cel mai important, eliminarea restricțiilor care împiedică Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare și industriale în adâncimea teritoriului Rusiei.
Polonia lansează o investiție masivă în sisteme aeriene fără pilot (UAV), alocând inițial 55 de milioane de dolari în 2025 pentru ceea ce oficialii numesc o „revoluție a dronelor” în cadrul forțelor sale armate. Această investitie strategică, influențată direct de lecțiile dure de pe câmpul de luptă din Ucraina, este concepută pentru a consolida rapid flancul estic al NATO și pentru a crea un factor de descurajare credibil în fața agresiunii rusești.
Guvernul german a deschis calea pentru furnizarea de avioane Eurofighter Typhoon către Turcia.
Rusia a început să utilizeze un nou tip de dronă de diversiune și atac, construită aproape în totalitate din componente de proveniență chineză, o abordare pe care Direcţia Principală de Informații al Ucrainei (GUR) o consideră o dovadă a sprijinului tehnologic tot mai mare al Beijingului pentru efortul de război al Moscovei.
O veste bună din Istanbul: României i-au fost livrate deja 40 de blindate 4x4 de tip Cobra II, produse de Otokar. Integrarea a mai bine de jumătate dintre ele s-a făcut la Automecanica Mediaș, unde e totul pregătit pentru a începe și producția de serie. DefenseRomania se află la IDEF 2025, cea mai mare expoziție militară din regiune. Aici publicația noastră discutat cu oficialii Otokar și Automecanica Mediaș inclusiv despre programul Cobra II.
În perioada 4-18 august curent, la Centrele de Instruire ale Armatei Naționale se va desfășura exercițiul anual „Scutul de Foc – 2025”.
Uniunea Europeană este decisă să interzică în totalitate importul sau tranzacțiile de produse petroliere derivate din petrol rusesc, iar măsura va intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2026, după cum a informat pe 22 iulie reprezentantul Comisiei Europene, Olof Gill, la o conferință de presă desfășurată la Bruxelles.
Departamentul Apărării al SUA negociază cu o serie de țări posibile acorduri bilaterale pentru furnizarea Ucrainei de sisteme de apărare aeriană Patriot, relatează presa ucraineană, citând o sursă din guvernul SUA.
Turcia a dezvăluit marți prima sa rachetă balistică hipersonică, Tayfun, în ziua de deschidere a Târgului Internațional al Industriei de Apărare (IDEF) 2025 de la Istanbul, la care participă și DefenseRomania.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care va face ca Biroul Național Anticorupție (NABU) al Ucrainei și Parchetul Specializat Anticorupție (SAP) să depindă de deciziile Procurorului General. Legea fusese aprobată anterior de parlamentul țării.
Ucraina a pierdut marți primul dintre avioanele de vânătoare Mirage 2000 livrate de Franța țării invadate de Rusia. Accidentul a fost cauzat de o defecțiune tehnică în timpul unei misiuni, pilotul ejectându-se la timp.
Președintele american Donald Trump a anunțat marți seară un acord comercial cu Japonia, care include un tarif de 15% pentru importurile de bunuri în Statele Unite, inclusiv autoturisme. În baza acordului, Japonia va investi, de asemenea, 550 de miliarde de dolari în Statele Unite și își va deschide piața pentru bunurile americane, potrivit lui Trump.
În ciuda agitației diplomatice privind o nouă rundă de negocieri la Istanbul, o evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază o realitate dură: singura pârghie capabilă să schimbe calculul strategic al Kremlinului este o înfrângere militară majoră. Pe măsură ce discuțiile despre pace se intensifică sub presiunea unui ultimatum american, strategia occidentală pare să se alinieze cu analiza ISW, concentrându-se pe consolidarea puterii de foc a Ucrainei ca fiind singura cale viabilă spre negocieri serioase.
Sâmbătă, 20 iulie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au executat o serie de lovituri de precizie de mare succes, vizând elemente critice ale rețelei de apărare aeriană a Rusiei în regiunea Belgorod. Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, atacurile au dus la distrugerea unui sistem de rachete sol-aer S-300P și la avarierea gravă a unui complex radar modern Nebo-M.
Rusia intenționează să cheltuiască aproximativ 1,1 trilioane de dolari pentru reînarmare până în 2036, ceea ce va reprezenta cel mai mare program militar al țării de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Acest lucru a fost declarat astăzi (22.07.2025) de șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a subliniat că Moscova se pregătește pentru un potențial conflict la scară largă.
Compania daneză de apărare Terma și producătorul ucrainean de drone Odd Systems au format un parteneriat strategic pentru a dezvolta un nou tip de armă: un interceptor de drone autonom, ieftin și bazat pe inteligență artificială. Misiunea acestuia este să neutralizeze diversele amenințări aeriene rusești, combinând tehnologia de ultima generatie cu inovația testată direct pe câmpul de luptă.
Apărarea de coastă a Bulgariei este pe punctul de a fi transformată radical, ca urmare a aprobării de către Departamentul de Stat al SUA a unei potențiale vânzări a sistemului de rachete NSM (Naval Strike Missile). Acest acord, evaluat la $620 de milioane, nu doar că oferă Bulgariei acces la o transformare fără precedent din punct de vedere militar, dar schimbă și dinamica de securitate în zona tensionată a Mării Negre, consolidând în același timp flancul estic al NATO.
Ministerul ceh al Apărării și compania suedeză SAAB Dynamics AB au semnat astăzi (22.07.2025) un contract pentru achiziționarea a 24 de vehicule blindate pe roți MARS cu sistemul integrat de apărare antiaeriană RBS 70 NG. Din informațiile postate pe site-ul ministerului rezultă că valoarea contractului este de 4,2 miliarde de coroane fără TVA (1,86 miliarde de coroane suedeze, 170 de milioane de euro).
În pofida atacurilor americane asupra instalațiilor nucleare iraniene, Teheranul nu va renunța la îmbogățirea uraniului, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi într-un interviu acordat pe 21 iulie. Potrivit acestuia, deși în prezent procesul de îmbogățire a fost oprit deoarece daunele sunt “serioase și severe”, acesta nu va fi abandonat întrucât reprezintă o realizare a oamenilor de știință iranieni, iar acum a devenit deja „o chestiune de mândrie națională”. Orice viitor acord nuclear trebuie să ofere Iranului dreptul la acest proces, a subliniat acesta.
Turcia își accelerează planurile pentru un nou portavion, un proiect de navă care ar putea fi echipat aproape complet cu aeronave autonome, indicând o schimbare în doctrina să navală. O machetă a navei, prezentată la expoziția de apărare IDEF 2025, a dezvăluit o viziune futuristă a Turciei, însă realitatea tehnologică și dependența de parteneriate internaționale complexe vor dicta dacă această viziune poate deveni realitate.
Următoarea rundă de discuții între reprezentanții Ucrainei și Rusiei va avea loc miercuri la Istanbul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.